Nedskräpningen blir allt värre…..

…kan man läsa i Dagens Nyheter idag och den kostar miljoner .

Vi var ju i Stockholm för ett litet tag sedan och jag blev verkligen överraskad över hur skräpigt det såg ut bland annat i Kungsträdgården.
klickbar bild
Överfulla papperskorgar där folk slängt sitt skräp bredvid på marken och en del hade inte ens brytt sig om det utan kastat det direkt på gatan. Är sopkärlen fulla är det ju problem och då måste felet bero på att de töms för sällan.

Här har man bara lämnat glassburk och matkartongen på trappan till glädje för alla fåglar som sedan drar ikring med det ännu mera. För att inte tala om drivorna av cigarettfimpar som ligger överallt. Hur kan det vara att man gör så? Får några år sedan var det en stor kampanj i landet,

Håll Sverige Rent, den behöver nog dammas av igen. Och om inte föräldrar kan lära sina barn att plocka bort skräp efter sig, så kanske skolan kan sätta in lite resurser. Det är ju vår närmiljö och trivsel det gäller. Jag tyckte det var äckligt med allt bråte och alla matrester som låg överallt.

Det är inte bara i storstäderna som det skräpas ner, Stiftelsen Håll Sverige Rent utreder nu vilka organisationer, som ligger bakom nedskräpningen i Visby under Almedalsveckan. Där har spridits massor av information i form av flygblad, tidningar och broschyrer och olika pins. Många tar emot reklamen fast man egentligen inte vill ha den och släpper den sedan direkt på marken. Att bära med sig den till närmaste papperskorg är tydligen för besvärligt. Folk ifrån stiftelsen har plockat upp 3893 bortkastade kampanjebudskap från Visbys kullerstensgator, gräsmattor och strandpromenader runt Almedalen den här veckan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentarer, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Nedskräpningen blir allt värre…..

 1. Astrid skriver:

  Nedskräpningen har ökat under en lång tid nu
  Under de sista tio åren har det ökar markant tyvärr.
  Ibland fundera jag om folk är less på sopsortering och ungarna hör det och gör på detta vis
  För det jag sett handlar om skolbarn som köper godis under rasten och jag plockar dagligen upp godispåsar på min runda med hunden
  Plus att jag sett människor som dumpat sopsäckar längs med vägar

 2. Jah Hollis skriver:

  Ja, det är verkligen trist att se hur det kan se ut efter oss människor. Det verkar som om somliga inte bryr sig om hur det ser ut runt oss, de verkar se skräpet som något naturligt.

 3. Sylvia skriver:

  Tänk att folk inte kan ta hand om sin skit på stan. Man kan ju undra hur de har det hemma. Stockholm har blivit mycket smutsigare på senare år. För var det ju en av världens renaste städer men nu ligger vi verkligen dåligt till.Tror vi får sluta med allt onödigt engångsmaterial som flödar alldeles i onödan.
  kram Sylvia

 4. Berit skriver:

  Hej Ingrid!
  Är nu hemma efter en helg i Vimmerby Astrid Lindgrens Värld med William och hans mamma och pappa. Underbart!!! Så roligt vi haft det och jag hade precis lika roligt som William. Farfar fick vila i husbilen och är nu mycket bättre, tack och lov! Jag har varit så orolig i veckan som gick, men vi fick en underbar läkare som gjorde precis allt rätt.
  Inge elaka saker i blodet och troligtvis var det en infektion av något elakt slag. Lennart känner sig som vanligt idag säger han och jag är så glad och lycklig för det.
  Han fick köra husbilen, men sen var det vila som gällde. Vi var ju tre vuxna som fixade det andra med mat och sånt.
  Usch säger jag om allt nedskräpande i vårt vackra land, men tyvärr så ser man det när man är ute och reser runt hur folk slänger saker omkring sig. Undrar just om dom gör samma hemma hos sig själva.
  Skall nog stänga ner datorn, tror det blir åska här ikväll:-).
  Ha det så gott och hälsa till Åke!
  Kramar
  Berit

  • IngridL skriver:

   Så skönt att Lennart mår bättre och att ni kom iväg på er utflykt. Tänk vad William skulle blivit besviken annars. Hoppas att du slipper åskvädret!

 5. Eleonora skriver:

  Håller helt med Sylvia – Stockholm – som är en så vacker stad – har tappat mycket av charmen pga nedskräpningen!!

  • IngridL skriver:

   Jag hör ju att även ni som bor i stan tycker att det blivit skräpigare, så då var det inte så underligt att jag reagerade.

 6. Matthias skriver:

  Det värsta är inte att det kostar att städa upp. Det värsta är den mentala påverkan på alla människor, den dåliga atmosfär som skapas av skräpet man ser ligga. Uppgivenhet, fulhet, trötthet.
  Det är löjligt att problemet inte går att lösa. Inför höga böter och se till att verkligen utdöma dem (typ lapplisor i stadens parker, permanent övervakning under 1-2 år, sen kanske folk vant sig), undervisning i skolan, och tömning av papperskorgar efter behov (vad nyttar tal om ”vi tömmer mycket oftare” när det ändå syns överfulla papperskorgar?)

  • IngridL skriver:

   Jag instämmer till fullo Matthias, något måste göras för så här kan det inte få hålla på. Mera skräp det ligger, mer nonchalanta blir folk. ”Kan alla andra kasta bråte överallt så kan jag också!!”