Negra Efendic’

Negra Efendic’, är författare och journalist och hon fick förra året ta emot Stora journalistpriset i kategorin årets berättare för sin bok Jag var precis som du och att hon är en väldigt skicklig berättare gav hon prov på i dag, när det var hennes tur att hålla i Sommar i P1. Vilken skillnad mot gårdagens torftiga sommarprat.

Tre svenska ord kunde hon, när hon som elvaåring anlände till Sverige: ”Helvete!” ”Tack ” och ”Hej då”, men de blev snart många flera och det ska vi vara tacksamma för. Programmet handlade till stor del om hennes inre Zlatan – karaktären som kommer fram när hon har att göra med gubbiga gubbar, uppnosiga tanter och vardagsrasister. Det handlade också om hur hon, som flykting från Bosnien, har tagit sig in i det svenska samhället och bemötandet hon fått här. Sedan kom hon också in på tacksamhetsskulden hon bär på, en skuld som bara tycks bli större och större och frågan hon ställde var:

”Hur kan man få en avbetalningsplan på den skulden”?

Hennes bok, Jag var precis som du, finns inte som e-bok, men den finns på Klinte bibliotek, fast just nu är den utlånad, så jag har ställt mig i kö för att få läsa den, för jag vill absolut veta mera om henne, om familjens flykt till Sverige och om hur de funnit sig tillrätta här. En och annan käftsmäll delade hon ut i sommarpratet och jag misstänker att det finns flera i boken.

Musiken då? Den passade väldigt bra till pratet och var lite annorlunda och faktiskt njutbar där jag låg en stund i solstolen och vickade på tårna, för mellan regnskurarna har solen värmt gott.

Prat: ♥♥♥♥♥
Musik: ♪♪♪♪

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Sommar i P1 2017 och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Negra Efendic’

 1. Znogge skriver:

  Det lät verkligen som ett intressant och givande program!

  Kram och god kväll!

 2. Kicki skriver:

  Jaha, tack för tipset. Henne ska jag lyssna på.
  Kram/Kicki

 3. Henne har jag faktiskt aldrig hört talas om, men det verkar vara en fantastisk kvinna! Synd att jag återigen glömde bort programmet! Alltid intressant att höra om människors livsöden och mindre kul att höra om deras sportbedrifter!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Jag hade inte heller hört talas om henne, men om jag har tillfälle till det knäpper jag alltid på P1 kl 13.00 och lyssnar jag en stund, så jag inte missar något hörvärt.
   Kram

 4. Helena Sandegren skriver:

  Tack för tipset. Nu kan jag beställa svenska böcker från Norge utan den höga portokostnaden. Köpte en gång en bok för 125 kr, porto 150 kr!
  Klarar du att lyssna på ett helt program utan att somna i stolen?

 5. Märtha skriver:

  Trevligt med dina recensioner! Beslöt mig för att avstå från att kommentera sommarpratarna, om jag inte fastnar för något exceptionellt bra. Arja Saijonmaa inledde, och precis som jag väntat spelade hon nästan enbart sina egna skivor – jo, hon spelade annat också, men den musiken tonades alltid ner efter en stund. Hon är inte sååå populär i alla kretsar i Finland. Om en stund blir det en självironisk bloggare, som bär på en mängd kilon i kroppsvikt…

 6. Gunnel skriver:

  Det är ingen författare som jag hört talas om. Kan säkert vara en mycket läsvärd bok. Kram

 7. Som vanligt har vi inte lyssnat på något sommarpratarprogram, så det här inlägget kan jag inte kommentera. Däremot läse jag gårdagens och blev jätteförvånad över att du hade haft det kallt!? 😯
  Här – bara 1,4 mil från dig – hade vi ett fantastiskt väder med strålande sol och värme. Alldeles för varmt faktiskt. I alla fall för oss som hade lite att göra i trädgården som vanligt. 🙄
  Men OK, det kom lite moln i en halvtimme och då gick tempen ner till c:a 15 grader, annars var det 20-22 och det är rätt skönt – om man sitter i skuggan. Jag klippte gräs och efter 2 timmar så var jag nästan helt slut av värmen och solen TROTS att det var på åkgräsklipparen! 😉
  KRAM
  Susie

 8. Elisabeth skriver:

  Vet inte vad jag har kommit in i för rutiner, men det verkar som jag missar många av sommarprogrammen. Tur du refererar och lockar mig att lyssna i efterhand!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *