Nigeriabrev

Jag vaknade till ett strålande vackert solsken i morse och det vackra vädret har hållit i sig hela dagen.

Jag provade att sitta ute och läsa på förmiddagen, men det blåste rakt in på mig, så det var inte skönt alls. Då jag gav mig av ut på en promenad i stället och nu tittar det upp snödroppar och vintergäck lite varstans i trädgårdarna.

När jag kom hem stekte jag mig några pannkakor till lunch och sedan fortsatte jag i köket och bakade en plåt chokladrutor.

Jag lyssnade på P4 medan jag pysslade i köket och där berättade Lotta Bromé om en bedragare från Trollhättan, som svindlat till sig massor av pengar. 34-åringen misstänks för tre olika typer av brott: företagsbedrägerier, kontokortsbedrägerier och Nigeriabrev. I hans dator hade man hittat 1,8 milj emailadresser och 15.000 kontouppgifter. När det gäller Nigeriabrev är det enligt polisen ca 2-3% av de som får den här typen av brev som låter sig luras och sedan får sina konton länsade.

Jag fick själv för en tid sedan just ett sådant Nigeriabrev via email och det är väl nästan inte någon av oss som undkommer just den här typen av bedrägeriförsök. Jag kan inte nog trycka på hur viktigt det är att man inte sänder iväg massmail/gruppmail med mängder av öppna mailadresser. Använd alltid Hemlig kopia i stället. Vi måste försöka göra vad vi kan för att skydda oss.

På Konsumentverket hemsida kan man läsa följande angående Nigeriabrev:

Bedrägeriet börjar med att du kontaktas av personer via e-mail, brev eller telefon som utger sig för att vara allt från en revisor till en avsatt kunglighet eller politiker.

Personen vill använda ditt bankkonto för banköverföringar av stora belopp som finns i Afrika, i utbyte mot provision. Ibland är det en bankanställd som känner till en nyligen avliden rik person som inte har några släktingar och som erbjuder dig en del av rikedomen, (25-30% av 20-30 miljoner dollar), i utbyte mot att de får använda ditt bankkonto för att överföra pengarna ut ur landet.
Lämna inte ut några bankuppgifter

Lämna inte ut några bankuppgifter eller annan personlig information. Bedragarna kan använda uppgifterna för att skapa förfalskade dokument, för att få dig att tro att du fått pengarna, och om du tror detta brukar det vara enkelt att fortsätta lura ifrån dig pengar.

Ha en skön fortsättning på torsdagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Jag blir så arg och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

22 svar på Nigeriabrev

 1. Birgitta skriver:

  Visst är det underbart att hitta vintergäck och snödroppar. Man känner att hela ens ansikte spricker upp i ett leende. Det känns som om den här vintern har varit ovanligt lång.

  Ja du, jag får såna brev varje dag. Jag blockerar avsändarna (öppnar dem aldrig nånsin) men det dyker hela tiden upp nya med nya avsändare och aldrig att jag skulle lämna ut minsta lilla personliga uppgift till nån främmande, bank, blocket.se, eller nån annan. Man måste vara försiktig i dessa internet-tider.

  kram!

  • Ingrid skriver:

   Det är härligt nu när vårblommorna börjar spira. Till och med påskliljor och tulpaner börjar sticka upp ur svarta jorden.

   Visst måste man vara försiktig och tänka sig för både en och två gånger.

 2. snawitz skriver:

  Så länge som man är i solen är det skönt, annars är det lite kylslaget.
  Jag trodde det var omodernt med Nigeriabrev. det var så längesen jag fick dem i form av SPAM. Men tänk vad folk är knasiga som öppnar SPAM-mail, gör man det får man skylla sig själv om datorn blir infekterad.

  Ha en fortsatt bra dag
  kram, susanne

  • Ingrid skriver:

   Inte nog med att datorn kan bli infekterad om man öppnar bifogade filer, man kan bli avlurad alla sina tillgångar också om man är så naiv att man lämnar ut sina kontouppgifter, vilket enligt polisen många gör.
   Kram!

 3. Znogge skriver:

  Kan bara hålla med! På tok för många skickar med alla e-postadresser synliga. Väldigt irriterande! Jag har inte alltid lust att min sprids vind för våg…

  Kram

 4. Kicki skriver:

  Det är ofattbart hur någon människa kan svara på dessa mail. Varje normalt funtad person måste ju fatta att det är en bluff och ta bort skiten från sin e-post så fort det går.
  Idag har solen visserligen skinit, men oj,oj, oj vad det har stormat. Jag blåste nästan bort på isen.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Visst är det otroligt att någon kan gå på sånt här, men tydligen är det så enligt polisens beräkningar. Det finns tydligen många därute som är väldigt naiva.

   Blåst gillar jag inte!

 5. Gunnar skriver:

  Det kommer nåt konstigt varje vecka. Den här veckan var det ”Swedbank” som behövde mina uppgifter. Inte så troligt eftersom jag inte är kund där.ha,ha

 6. Sylvia skriver:

  Ja, man kan inte vara nog försiktig men ändå verkar det som många ändå svarar på konstiga mail och råkar ut för dessa bedragare. Jag fick tidigare flera mystiska mail på knagglig engelska där någon ville ha mina loggningsuppgifter till Bredbandsbolaget där jag har min uppkoppling. Jag spärrade avsändaradressen men det kom nya hela tiden. Då skickade jag dem vidare till Bredbandsbolaget och de tog över och nu är det lugnt. Så många vårtecken du hittat, så glad man blir. 😀
  Ha en skön kväll! / Kram

 7. Inger Maryissa skriver:

  En så fin bild på de ljuvliga vårblommorna som redan tittar upp ut jorden
  man blir ju så glad när man ser dem !

  Jag har också fått dessa nigeriabrev och andra lureri-mail men kastar dem naturligtvis direkt
  och ja, önskar att alla tänkte på att inte skicka massmail / gruppmail med alla mailadresser öppna / synliga
  kramar

 8. Inger Johansson skriver:

  …att man ska behöva bli lurad överallt 👿
  Jag slänger allt skit som dyker upp 8)
  Kram Inger

 9. Lambergsfrua skriver:

  Man blir så glad, när de första vårtecknen visar sig.

  Jättebra att du uppmärksammar problemet med att skicka iväg mail till flera adresser samtidigt. Hemlig kopia borde vara det som gäller.

  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 10. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Sådana mail får jag ibland också men spärrar avsändarnes domain, men det kommer alltid nya. Direkt i papperskorgen åker dom, såklart! Men förstår inte vilka som sänder sådana mail vidare som massmail och med fullt synliga mailadresser?? Måste vara någon som är inblandad för inte kan man vara så korkad så man tror på detta.

  Vad som däremot är jobbigare är att jag nu har fått två telefonsamtal inom en kort tid fr. någon som utger sig vara fr. Microsoft men jag lägger på luren. Retar mig trots allt att dom har mitt nummer och när man inte nappar första gången, varför ringa igen?
  Numer svarar jag helt kort på svenska ( mina ord lämpar sig icke i skrift ) för jag vill inte ge mig in i en disskusion på engelska. Trött kan man bli för mindre 🙁

  Hörde på nyheterna att vintern är på väg hit igen med snö och kyla men kanske dom misstagit sig för hos dig ser det ju ut som våren är på gång! Hoppas det håller i sig.

  Läste att du gillade filmen du såg i går och så var det mycket intressant att få info, om sameslöjden och visst kan man sälja den var som helst i landet. En god idé, för hur många av oss reser så långt norröver ?? Inte många inte. Skulle vara roligt att äga någon liten sak som hon gjort för det är ju en kultur som ska bevaras.
  Varm kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Jag avspisar snabbt allt typ av telefonförsäljning och ger mig aldrig in i någon diskussion om vad det än vara månde.
   Kanske missar jag något bra erbjudande, men jag utsätter mig inte heller för risken att bli lurad.

   Jag ska absolut åka och titta i hennes butik till våren. Hon har byggt en ny verkstad och ny butik och hennes keramik är jättefin.
   Annars är jag väl inte helfrälst på just sameslöjd. 😉

   Nu får vi se hur den här dagen utvecklar sig, ska det bli snö eller inte??

   Kram, Ingrid

 11. Kerstin skriver:

  Just idag fick jag ett mail igen som handlar om att jag har glömt bagage på en hotelldisk någonstans i USA och de vill ha min mailadress för att kunna kontakta mig!!! Det var tio år sedan jag var i USA senast och hur kan de då kontakta just mig om de inte redan har min mailadress??? Och alla mail om bankkort och konton som börjar med ”Kära” och fortsätter sedan på stapplig svenska. Tror de att vi är dumma i huvudet? Det här kommer vi aldrig att slippa ifrån helt så det gäller att vara UPPMÄRKSAM.
  Kram /Kerstin

  • Ingrid skriver:

   Det tråkiga är att det faktiskt finns folk som går på sånt här! Det är tydligt att det är lönsamt, annars höll de säker inte på. 😉

Kommentarer inaktiverade.