Nog kan man bli ked på korsordsmakarna – A Royal affair

Det är en riktigt grå och trist lördag idag, med regnet hängande i luften. Jag var på kyrkogården på förmiddagen och sprutade på lite algmedel på svärfar o svärmors gravsten, för den behöver verkligen göras ren från alger och andra konstiga påväxter. Jag ville göra det innan jag planterar något nytt i lådorna. Påsken närmar sig och snart är det dags för påskliljor och penséer.

Påskliljorna är på gång i min rabatt

Nu har jag suttit och löst GA-krysset och fick ett ord kvar som jag inte kunde komma på – Trötta i Skåne – Det skulle kunna bli Keda, för då stämmer det med k:et i – Gelekulor, men finns det något som heter så? Är Keda verkligen ett ord? Jag försökte ringa sonens sambo, som är skåning, men de svarade inte. I Prismas Stora Ordbok finns inte Ked eller Keda med, men efter diverse googlande hittade jag en sida som heter folkmun.se och där finns ordet ked med betydelsen trött på. Det verkar som om korsordsmakarna utgår från att man ska googla sig fram till lösenorden, för inte sjutton känner en vanlig gotlänning till så dialektala skånska uttryck. Nu är Bildkrysset i alla fall klart och Filmkrysset väntar, men det sparar jag tills i morgon. Det brukar vara lagom sysselsättning till söndagens morgonkaffe.

I kväll kanske jag tittar på Mello, eller också zappar jag lite mellan kanalerna tills det blir dags för Krig och fred, en ny serie i sex delar. Det är lite lagom många avsnitt tycker jag.

För övrigt kan jag rekommendera filmen som kommer efteråt, A Royal affair. Det är en mycket bra film som handlar om hur den brittiska prinsessan Caroline år 1776, vid bara 15 års ålder, blev bortgift med sin kusin, den schizofrena Kung Kristian VII av Danmark.

Hennes liv känns förutbestämt i det nya landet, men så kommer kungen hem från en Tysklandsresa med sin nya livläkare, Johann Friedrich Struensee, spelad av Mads Mikkelsen. En hemlig och förbjuden kärlek utvecklas mellan drottningen och livläkaren, och de delar samma dröm om ett Danmark där folket inte förtrycks av kungligheter eller adel. Struensee har stort inflytande över kungen och får större och större makt…….

Trevlig lördag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Film, TV, Vårtecken 2016 och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Nog kan man bli ked på korsordsmakarna – A Royal affair

 1. Kusin Göran skriver:

  Jag har läst boken Livläkarens besök av Per Olov Enquist. Den var mycket bra och väldigt intressant. Rekommenderas! Ska nog titta på filmen ikväll hoppas på att inte bli besviken. Ha de bra, kusin!

 2. ”Ked” är inte ett ord jag har hört användas här i Skåne, men jag vet att ”ked” på danska (som vi har många ord ifrån) betyder ungefär ”trött på”.
  Melodifestivals-uttagningarna ser jag inte , jag väntar tills finalen…
  Så det blir väl Morden i Midsomer, lite mysig krimi.
  Men filmen låter onekligen spännande, måste nog kolla på den! Tack för tipset!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Uttagningarna ser jag bara delvis, i alla fall om det finns något alternativ. Morden i Midsomer gillar jag, men jag tycker att jag har sett alla avsnitten flera gånger om.
   Filmen går ju sent, men den är jättebra!
   Kram

 3. Geddfish skriver:

  Jag ser på Mellon, och zappar lite. Jag har väldigt svårt för att hålla mig vaken vid senare tidpunkter. Är en kvällströttis. Hade jag haft någon mer att prata med hade det gått lättare. Oftast kan man se i efterhand på Playeb, tur det.
  Ha en fin kväll, kram, Gerd

 4. Musikanta skriver:

  Låter som en spännande film! I Seniorens korsord den här veckan var det två tomma rutor där det skulle stått en fråga. Det var inte lätt att veta vad ”boris tom ruta temareportage skulle kunna bli för ord. Alltså vilken bokstav det skulle stå i den tomma rutan. Men så kom vi ju på att det skulle ha stått någonting där istället. Ingen kommentar på Seniorens hemsida. En annan ruta var också tom där det skulle ha stått en fråga. Otroligt slarvigt! Förstår inte att den inte har någon som löser krysset innan det går i tryck.
  Kanske jag ser på Krig och Fred, Mellon skippar jag. Möjligen att jag ser finalen…
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Visst blir man förargad när korsordsmakarna är så slarviga, Jag har inte Senioren, för jag nöjer mig med att titta på den via nätet. Den innehåller mest reseannonser tycker jag.
   Hoppas att du får en trevlig kväll!
   Kram

 5. Gunnel skriver:

  Mina föräldrar sa ibland att de var keda på nåt när det var trötta på något Då uttalade de det: tjea. Men jag undrar om det kanske är ett uttryck som var mest gångbart på Österlen, för jag känner inte igen det från denna delen av Skåne. Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag har fått flera bekräftelser på att det ska uttalas precis som du säger med tje-ljud. Det kanske är ett lokalt uttryck för Österlen. Znogge kände inte heller till det. 😉
   Kram

 6. wiolettan skriver:

  Det var väldigt så långt våren har kommit hos dig på Gotland. Här är det fortfarande minusgrader på nätterna så lökarna väntar på bättre tider, verkar det som.
  Det verkar vara en spännande, romantisk komedi i kväll, men alldeles för sent för mig.
  Hoppas att du får må bra och har en finfin helg.
  Kram!

 7. Lambergsfrua skriver:

  Eftersom min pappa var skåning och jag tillbringat rätt mycket tid i vårt sydligaset landskap kände jag till ordet ked, men jag ärligt talat aldrig sett det skrivet förr och bara hört det uttala ke´ som tje´alltså. Det känns lite konstigt att ta med ett sånt ord i korsord. Asa däremot vet alla korsordsläsare numera är att dra i Skåne. Där går nog gränsen, tycker jag.

  Vad vårligt och löftesrikt det ser ut med dina påskliljor i rabatten. Än så länge får jag glädjas åt mina två krukor med minipåskliljor på balkongen.

  Vi ska nog se Mellon och sedan Krig och fred. Filmen spelar vi in för att se i morgon.
  Vad gäller Mellon håller jag med härligt kloka och pigga Dagny snart 104. Fritt ur mitt minne: Skavlan: ”Tittar du på Mellon”? Dagny: ”Jaa, det är klart att jag gör”! Skavlan: ”Vad tycker du om musiken”? Dagny (snabbt): ”Inget vidare, men det hör till allmänbildning att titta. Det är musik med unga för unga. Såna som Christer Lindarw ska inte vara med här. Han är en söt pojke, men här ska han inte vara”.
  Jag tycker hennes kommentarer är helt underbara och kanske något att tänka på för alla som gnäller på Mellon och ”som inte vill ödlsa tid på sånt skräp”.
  Ha en trivsam lördag!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag missade Dagny, men jag har hört henne förut och läste hennes blogg, så jag förstår mer än väl att hon lyssnar på Mellon för att hålla sig uppdaterad. Det är en riktig tuffing.
   Ha en skön lördag du också!
   Kram

 8. Znogge skriver:

  Trots att jag är skåning så var det ett nytt ord för mig. Däremot så förknippar jag det med danska. Svårare dialektala ord tycker jag inte hör hemma i ett korsord!

  Kram

 9. Karin skriver:

  Använt ordet tje flera gånger, (trött på ) men hur detta stavas vet jag ej. Tal och skriftspråk är inte lika alltid.
  Har idag klippt ner lite buskar och vinterståndare. Rabatten inåt gården är således klar.
  Nu har jag en rabatt till utåt gatan, som ska göras vid. Bla ska vi såga ner äppleträdet, som ger äpplen vi inte gillar. Men mannen är förkyld och febrig, så det får vara några dagar.
  Jag ska också se Mellon och Krig och Fred. Funderar på om jag har läst boken, men det tror jag inte.
  Ha en fin helg!
  Kramar Karin

  • Ingrid skriver:

   Då fick jag en bekräftelse på uttalet, så nu ska jag svänga mig med det uttrycket.
   Hoppas att maken kryar på sig snart.
   Krig och Fred tror jag att jag har läst någon gång i ungdomen. Det hörde nog till att man skulle göra det, men jag har inget minne av den.
   Kram

 10. Kraka skriver:

  Jag har bott i Skåne i flera år och ändå aldrig hör orded ked. Så det är verkligen inte underligt att det inte tillhörde din normalvokabulär.
  Det har regnat här också och nu övergått i snö, hur trist som helst. Jag har varit en sväng förbi min lilla stuga och tittat till den och sedan åkte jag till Coop Forum i Port 72 i Haninge (eller om det är Handen? Jag kan aldrig skilja på de där ställena söder om stan).
  Jag shoppade så mycket att jag blev tvungen att ringa min son, som turligt nog bor granne med mig, och be honom komma ut till parkeringen och hjälpa mig bära. Det var många saker som var erbjudanden att det blev billigare om man köpte två och det behövs inte så mycket innan det blir tungt. Kattsand köpte jag också och bara en säck sådan går loss på ett antal kilon…

  Ha en rikig fin lördagskväll! Jag och kissekatterna ligger i sängen. Pojkarna sover och jag har datorn på. Chattar lite, läser och ser film.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Åh så tråkigt med snö, men det låter som om du har det skönt och mysigt med dina katter. Jag blir riktigt sugen på att skaffa med katt igen, men inser att det nog inte är så klokt. Ha en riktigt härlig fortsättning på kvällen.
   Kram

 11. Född och uppvuxen i Malmö men sedan 40 år göing i norra Skåne använder jag ofta uttrycket ”tje” i betydelsen ”trött på något eller uttråkad av något”. Möjligen är det en generationsfråga om man känner till ordet. Men stavningen ”ked” ser väldigt dansk ut. På danska uttalas det dock med hårt k och betyder att man är ledsen eller beklagar något eller någon.

  • Ingrid skriver:

   Tack Olgakatt!
   Ännu en bekräftelse på hur ordet uttalas och betydelsen av det. Det ska bli spännande att se om det blir ett nytt korsordsord i stil med asa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *