Normal misshandel?

Ibland kan jag inte låta bli att förundras över olika uttryck i media. Nu senast blev jag verkligen fundersam när jag hörde på radion och läste i tidningen om en misshandelsdom. Vad som hänt är inte av intresse i det här sammanhanget, men domen!

Man ansåg att gärningsmannen inte skulle dömas till mer än 6 månaders fängelse, eftersom man inte dömde honom för grov misshandel utan för misshandel av normalgrad. Vadå misshandel av normalgrad! Kan det anses normalt att gå ut och misshandla andra och hur långt sträcker sig normaliteten, när blir misshandeln onormal?

I natt fick vi massor av regn och i morse tömde jag regnmätaren på 30 mm. Jag var på kyrkogården med lite fredagsblommor till Åke och då såg jag flera åkrar längs vägen där det stod fullt av vatten och i Dårskapen på Stenstugu har det blivit en liten sjö. Nu måtte väl grundvattennivåerna snart vara påfyllda!

I morgon hoppas jag på fint väder, för då ska jag åka på utflykt med Röda Korset till norra delen av ön. Det är den sedvanliga höstutflykten för de som jobbar frivilligt på Kuporna och Mötesplatsen. Vi ska bland annat besöka Tingstäde fästning och det ska bli roligt. Där gick jag faktiskt lottakurser i min gröna ungdom.

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Fröjel, Nyhetskommentar, Röda Korset, Väder. Bokmärk permalänken.

18 svar på Normal misshandel?

 1. Znogge skriver:

  Misshandel kan aldrig vara normal utan är alltid oacceptabel. Men brottet har tre grader: ringa misshandel, misshandel och grov misshandel. Fast jag måste säga att ordvalet är synnerligen olämpligt!

  Hoppas ni har tur med vädret i morgon när ni ska på utflykt. Vi fick en dag med strålande sol så våra utomhusaktiviteter kunde genomföras utan problem.

  Kram och trevlig kväll!

  • Ingrid skriver:

   Det är så jag också inbillat mig att misshandels-graderna är indelade. Jag har aldrig hört talas om ”misshandel av normalgrad” tidigare.
   Vilken tur att ni fick bra väder. Annars hade väl barnen blivit besvikna.
   Kram

 2. Krister skriver:

  Den grad av misshandel vi alla kan förvänta oss helt enkelt. 🙂

 3. Gunnel skriver:

  Egentligen är det konstigt att man delar in misshandeln så. För mig är misshandel alltid misshandel. Kram

 4. Karin skriver:

  Att det överhuvudtaget finns ett ord som heter normal misshandel är vansinne. Här ska man väl ha noll tolerans!!
  Det har regnat i Skåne också, och flera dagar har det varit dagsregn, så nu vill jag ha lite sol och värme. Och gärna hela helgen!
  Kramar och ha det så mysigt!
  Karin

  • Ingrid skriver:

   Jag håller med dig, all misshandel är ett onormalt beteende.
   I dag blev det ganska soligt fram på dagen och riktigt skönt. Hoppas det fortsätter så ett tag.
   Kram

 5. Man reagerade ju redan på din rubrik: Normal misshandel! Man får ju absolut inte säga så, än mindre acceptera misshandel över huvud taget. Det hörs ju: Misshandel= man handlar fel.
  Jag förstår klart att man måste definiera misshandeln i domar, men ALDRIG kalla den normal.

  Hoppas att ni får fint väder på utflykten i morgon, det betyder ju så mycket!
  Ha det så mysigt, kram, Monica

 6. Helena skriver:

  Vad respektlöst för alla som blivit misshandlade, antingen fysiskt, eller psykiskt. Ett barn/vuxen som blir nedtryckt av en annan, utskälld, utfryst av gemenskapen, ja det finns verkligen många sätt att misshandla en människa.
  Blir nästan rädd när domstolarna hittar förmildrande omständigheter för att domen ska bli kortare.

 7. Gunnar skriver:

  Jag håller med dig absolut! Språket är farligt för det påverkar vår uppfattning vare sig vi vill det eller inte. Jag har också svårt för begreppet”hedersrelaterat våld”. Jag förstår att man vill ha ett begrepp för att visa på orsaker men ordet heder passar inte för mig. Våld är våld och mord är mord

 8. Elisabeth skriver:

  ”Misshandel av normalgraden”, tycker jag är ett mycket felaktigt begrepp. I mina öron klingar det som att det är ok att misshandla och det kan det aldrig bli. Lika inför lagen har vi aldrig varit och kommer inte att bli. En skicklig advokat kan vända rätt till fel. Har svårt första många domar i Hovrätterna. Undrar om det kan bero på för många män i den positionen?
  Nu har jag läst i fatt dina inlägg. När vi är ute och far hinner jag inte alltid med.
  Ha dé riktigt bra på utflykten!

 9. Skogsnuvan skriver:

  Det var minsann ett mycket märkligt uttryck. Misshandel kan väl aldrig vara normalt vad jag kan förstå

Kommentarer inaktiverade.