Nostalgi i kubik – Evy

Idag kom det ett par från norra Gotland, som var intresserade av mina italienska pocketböcker och när vi hade suttit och pratat ett tag tog jag fram kassen med böcker och vi började sitta och bläddra i dem och då hittade vi ett brev i en av dem. Ett brev från 1981 från min gamla lärarinna i italienska, Evy Lundahl, och vilka minnen det väckte hos mig! Det är ett brev sänt till oss alla elever från en fantastisk och engagerad lärare.

Evy hade då övergivit oss och lämnat Gotland och bodde i Limhamn och jobbade där som lärare och här kommer några utdrag ur hennes brev:

Vansinnig och omgiven av oskrivna betyg, ostädat hus, icke-bakade kakor etc, etc, kan jag inte annat än skriva Er till – räkna inte med någon som helst vettighet i det bara ……..

Höstterminen har jag huvudsakligen ägnat åt att försöka lära 2:or, 3:or och 4:or stava; enkannerligen i fråga om enkel- respektive dubbelteckning av konsonant måste resultatet av mitt pedagogiska nit betecknas som totalförvirring. Trenne falanger kan urskiljas:

1) Den konsekventa dubbeltecknande, typexempel ”Hann ått denn godda matten”.
2) Den lika konsekventa enkeltecknande, ”Granpojken brukar klätra i en tal, som växer i baken”.
3) Den evige chanstagaren, som alltid chansar fel. ”Papa bakade billen utt på väggen ”.

Och tro nu inte att jag fingerat exemplen! Männ skamm denn såmm gerr säjj! En termin till och antingen kan de små liven stavva, eller också går jag omkring och prattar som guben i låddan! Det skulle föra för långt att gå närmare in även på effekterna av min bemödanden att lära 4:orna ordklasser…….

Tanti cari saluti, Evy

Så skrev hon och man vrider sig av skratt när man läser hennes brev. Tyvärr förlorade vi kontakten efter några år, men nu känner jag att jag måste få tag i henne och jag tror att jag har hittat henne i Limhamn, där hon och hennes man bodde vid den tiden brevet var skrivet. I morgon ska jag skicka ett kort till henne, så får vi se om det är rätt person jag hittat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *