Nötväckan o höken

Lördagen den 19 mars 2005

Övermodigt förklarade jag vårens antågande i torsdag. Jag ska be att få ta tillbaka det påståendet. Idag är det flera grader kallt och det är blåst och snö som gäller. Ja ja, det är nog ett helt normalt marsväder egentligen.

Vi har rätt mycket fåglar utan för köksfönstret nu och i morse när jag satt och tittade på dem fick jag se en nötväcka, som betedde sig litet konstigt, men jag kom på vad den höll på med. Den hämtade solrosfrö i fågelhuset, men eftersom de har en tunn och spetsig näbb, så kunde den inte krossa fröet med näbben. Då kilade den in solrosfröet under en barkflaga på äppelträdet och sedan gick den till angrepp. Den hackade och hackade och lyckades på det sättet få hål på solrosfröet så att den kunde äta upp innehållet.

Så gick jag därifrån och när jag kom tillbaka efter en stund, fick jag se nötväckan igen. Den satt på trädstammen med huvudet neråt alldeles blick stilla. Det så nästan ut som om den sov, men det insåg jag att den inte kunde göra. Då såg jag att alla de andra småfåglarna var borta och när jag tittade mig omkring upptäckte jag en sparvhök i ett av träden. Småfåglarna hade gömt sig i syrénhäcken och så fort någon av dem försökte ta sig därifrån så gick höken till angrepp. Nötväckan upptäckte höken inte, eftersom den satt så stilla mot trädstammen.

Det slutade med att jag gick ut och jagade bort höken. Visst ska den också leva, men inte på mina småfåglar, som jag fött för dyra pengar hela vintern. Jag var på Klinte på förmiddagen idag och köpte nya talgbollar till dem för 10:-/st. Så nu gäller det att hålla höken borta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Vardag och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *