Nu är det klippt – Osteoporos

Jag har just kommit hem efter en vända till frissan. Det är hemskt vad håret växer och nu var det förfärligt långt, så det var jätteskönt att få det klippt och bli lite ompysslad.

Jag tog en promenad dit, trots blåst och mulet väder. Det var lockande att ta fram bilen, men igår fick jag lära mig att det är väldigt viktigt att man kommer ut och rör på sig åtminstone en halvtimme varje dag. Det visste jag i och för sig förut, men man blir ju lite taggad efter en sån där träff. Frissan tur och retur blir tar väl knappast en halvtimme, men det fick räcka för idag. I morse var solen framme, men den försvann ganska kvickt igen och temperaturen har sjunkit en hel del.

Gårdagens möte på lasarettet samlade massor av folk, mest kvinnor, men även en del män. 100 personer kom in, sen var hörsalen full och de andra fick vända hem igen, men man skulle ordna ett nytt möte i början av året. Läkaren, som hälsade oss välkomna, tyckte att det var roligt att så många hörsammat inbjudan, samtidigt som hon tyckte att det var tragiskt att det var så många som gjort det.

Vården av bensköra på Gotland har varit väldigt eftersatt i jämförelse med t ex Stockholmsområdet, men nu har man utbildat tre av ortopederna och man håller på att utbilda även personalen på vårdcentralerna. Ortopeden som var med och föreläste betonade hur viktigt det är att förebygga benbrott på alla sätt och detta med bentäthetsmätningar är ett sätt att minska både mänskligt lidande och stora kostnader för sjukvården.

Apparaten som används för att mäta benskörhet har tagits över från den privatläkare som gjort undersökningarna tidigare och står nu på lasarettets röntgenavdelning och det är ortopederna som ska bedöma utfallet av resultaten och en Koordinator ser till att vårdkedjan följs och att ingen ramlar mellan stolarna.

Alla på Gotland som får ett benbrott ska undersökas, för att man ska vara säker på att det inte finns någon benskörhet som underliggande orsak. Jag pratade just med en granne, som bröt lårbenet i somras, och hon berättade att hon fått en kallelse och skulle in och undersöka sin bentäthet i morgon.

Det blir nog bra det här!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

30 svar på Nu är det klippt – Osteoporos

 1. Musikanta skriver:

  Benskörhet är någonting man sällan hör talas om. Åtminstone inte förebyggande. Bra att man ordnar information om sådant. Vi har inte haft någonting sådant här vad jag vet.

  Att komma iväg till frissan, i mitt fall frisören i Skärholmen, är underbart. Man känner sig verkligen som en ny människa. Jag brukar passa på att klippa mig när jag är och hälsar på barnbarnen i Mälarhöjden. I Skärholmen är det 100 kr billigare än hemma och dessutom är det en mycket skicklig (och snygg) kille som brukar klippa mig när jag kommer dit.
  Kram från Ingrid

 2. ulla laiho skriver:

  Tidigare har man hört att man ska dricka mjölk – nu säger man tvärtom – inte lätt att vara förebyggande. Vilken bra rutin man inför på Gotland för benbrottspersoner.

 3. Ulla Anderstedt skriver:

  Det där är jätteviktigt att informera om. Har inte det själv, men har kalk med D i förebyggande syfte. Här är det dimmigt idag, men jag har varit i kyrkan större delen av dagen. Jag börjar bli påverkad av mörkret med för litet luft och ljus. Lägger mig tiidigt ikväll! kram

 4. Laila Östergren skriver:

  Frisörsbesöket får vänta till på tisdag när jag har en tid bokad även om jag känner att behovet redan uppkommit. I dag åkte jag bil till Klinte och fikade hos en väninna sen blev det promenad hem i alla fall. Letade upp de blomlökar jag grävde upp i våras och stoppat ner dem i jorden. Hoppas på något resultat i alla fall.
  Ha en skön kväll!

 5. Gunnel skriver:

  Då är du uppsnofsad nu. Så bra att det blir mer information om benskörhet. Jag tror många är väldigt okunniga om den här sjukdomen. Kram

 6. Skogsnuvan skriver:

  Äldre kvinnor har visst lätt för att få benskörhet så jag har hört att det är viktigt att röra på sig och det gör väl både du och jag mest varje dag. Nu kommer ju en sämre tid med snö och halka och man får gå försiktigt så man inte drattar omkull och bryter något.

 7. Geddfish skriver:

  Jo, jag har hört talas om benskörhet, men det beror på att jag jobbat med diagnoser förr i tiden. Och jag blev förvånad då en ung flicka hade detta. Men, som du skriver, det är inte bara motion som gäller, ärftliga faktorer spelar in också.
  Härligt att bli klippt och friserad. Jag tycker inte jag har någon ordning på mitt hår längre, tror det har blivit tunt med åren.
  Nattakramen, Gerd

 8. Hillevi skriver:

  Skönt att bli fin i håret kan jag tänka mig men inte billigt. Jag har längre hår och brukar knipsa av det själv. Jämnt blir det inte men eftersom det är lockigt märks det inte.
  Jag hörde om det där med att mjölk kan ge urkalkning i stället för tvärtom på vetenskapsradion och läste undersökningen igår, sedan du tog upp benskörhetsämnet. Så bra att hon pratade om det på informationsmötet också och att syrade mölkprodukter går bra. Att ärftlighet också har en viktig roll visste jag däremot inte. Du gör ju allt du ska och lite till i allafall och att tätheten ökat är ju mycket bra. ”Ta en alvedon” – jo, pyttsan!

  • Ingrid skriver:

   Njaa, mjölk ger inte urkalkning, men skelettet kan bli så hårt att det blir skört och därmed ökar risken för benbrott. Det är någon typ av laktos i den färska mjölken som har den negativa effekten.
   Kram

 9. Znogge skriver:

  Det verkar i alla fall gå på rätt håll och vården har kommit till insikt om problematiken. Men nog känns det som om det varit en smula eftersatt…

  Kram

 10. Inger Johansson skriver:

  Jag fick bentätheten undersökt efter jag bröt handleden för fem år sedan.
  Det var skönt att de undersökte mej och i Örebro gör de det när man får ett benbrott.
  Det var ok med mej, tack och lov.
  Väldigt tråkigt att de inte tog Dej på allvar så att Du sluppit allt elände nu 🙁
  Kram Inger

 11. Gunnar skriver:

  Bitte, min hustru, lider av benskörhet som hon ärvt av sin mamma. Det uppmärksammades när hon ramlade på en hal trottoar och fick oväntat benbrott. Hon tar medicin men den är väl bara för att stoppa så det inte blir värre om jag har fattat rätt?

 12. Hejsan Ingrid !

  Fick ju som baby en släng av Engelska sjukan, som gjorde min benstomme svag.
  Fick äta benmjöl, från djur antar jag att det var. Det var så himla äckligt och luktade vedervärdigt.Kanske det hjälpt mig, för jag har som tur är aldrig brutit något ännu.(Mer än löften)

  Må så gott i Novemberdimman.
  Lite solsken skulle inte skada, fast då blir det kallare.

  Kram Majsan Mi

 13. Ailas skriver:

  Har börjat klippa mig själv och ser det som en ”löneökning”. Resonerar som så, att ingen ändå tittar på en tant, så håret behöver inte vara perfekt. 🙂

  Bra med förebyggande hälsovård, sådant tjänar alla på, tror jag.
  Kram

 14. Bosse Lidén skriver:

  Nästan all kroppslig beröring är mysig, viktig och hälsosam. Jag gillar också att bli klippt. Dock inte i örat. Jag har under många år varit medveten om att det inte finns någon rättvisa i vårt land mellan de olika vårdinstanserna i olika landsting. Det som är helt gratis hos en del kan kosta väldigt många tusenlappar för andra. Det är alltid den lilla människan (patienten) som kommer i kläm. Hoppas läget förbättras på Gotland. Kram Bosse

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *