Nu är det kris

Det är varmt och fuktigt på något sätt i dag och nästan ingen vind. Det känns faktiskt som om det vore åska på gång. Jag tog en promenad ner till Konsum för en stund sedan, för jag skulle hämta ut ett paket och jag blev riktigt svettig innan jag var hemma igen.

Mitt emot Odvalds har vi fått ett nytt blickfång.
Igår fanns det ingenting, de har en föreställning i kväll och i morgon är de borta igen.

På helagotland.se kan man läsa om följderna av den svåra torkan vi har just nu.

Hästägare:”Det är katastrof på riktigt”.

Nog har jag varit med om att foder blivit förstört av både torka och regn, men så illa som i år vet jag mig inte ha upplevt. Något år fick vi köpa hö genom Lantmännen som förmedlade det och vi fick ett billass som kom från Norrland. Något år hade vi överskott och då gick ett billass åt andra hållet, men i år finns det inte foder att köpa i Sverige utan man får söka sig utomlands. Om någon på Gotland skulle vilja forsla foder hit till ön på färjan ställer transporten dessutom till det, för hö och halm räknas som farligt gods och man kräver en torrsubstansanalys för att få det transporterat med färjorna. Sen blir jag lite förvirrad, för i artikeln står det:

Hö är torrt, så långt är de flesta med. Så torrt att det kan självantända, varför det går som farligt gods på färjorna. Säkerhetsbestämmelser kräver så kallad torrsubstansanalys av foder som fraktas på båtarna för att säkerställa att den inte är torrare än 86 procent.

Jag har fått lära mig att det är hö som innehåller mycket fukt som kan självantända. Värme utvecklas inte i ett torrt hö, utan i ett fuktigt! Ju torrare desto säkrare, så jag tror att reportern i artikeln missuppfattat det hela. Om det nu inte är jag som missuppfattat henne. 😉

Vän av ordning kanske tycker att jag inte behöver bekymra mig om det här numera, men ränderna går aldrig ur och jag tänker också på Eva, som har tre hästar som ska ha mat. Var ska hon få vinterfoder till dem ifrån? De balar som ligger på höloftet nu, har hon redan tvingats börja ta av. Betet är helt slut. 🙁

Nu är det dags för lite lunch och i eftermiddag är det kubbspel i Sicklingsparken och fram mot kvällen kommer Kerstin o Hassine hit medförande kvällsmat från Kustgrillen. Mums!!

Trevlig måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF, Tänkt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Nu är det kris

 1. Znogge skriver:

  Det är verkligen torrt i markerna nu och det skulle behövas ett rejält regn. Här var det mulet i morse men helt enligt prognosen så solar det upp igen. Jag är säker på att du har rätt när det gäller höet. Hoppas det ordnar sig med foder till alla djur men jag kan förstå att det är skarpt läge!

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det är verkligen skarpt läge. Åkern intill Stenstugu såddes med korn och vallfrö i våras för att Eva skulle kunna få en vall där till nästa sommar, men där är det total missväxt. Det blir varken något korn att skörda eller någon vall till nästa år. Det är bedrövligt att se.
   Kram

 2. Ja, man undrar lite vad den där reportern menar? Det låter onekligen som tvärtemot vad du vet!
  Den här torkan är förfärlig, jag minns inte att det varit torrt så här länge förr. Idag infördes vattningsförbud i vår kommun också, men jag tänker framför allt på alla djur!
  Förstår att du inte kan släppa tankarna på jordbruket, det har ju varit en del av ditt liv så länge.Vi hoppas på regn i massor!!!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   I dag när jag låg i solstolen och lyssnade på sommarprataren kom det några torkdroppar, men inte så många att de fick mig att avbryta.
   Nu behöver vi verkligen regn i massor.
   Kram

 3. Geddfish skriver:

  Inte bra med torkan. Alla vill ha sol och värme men det funkar inte utan regn också.
  Sådana där saker som du visar, åker upp och ner på min jätteparkering på andra sidan gatan också. Det är lite hokus pokus.
  Kram, Gerd

 4. skogsnuvan skriver:

  Idag har en tjej med 20 hästar kommit och skördat vårt hö och jag är så glad att jag kan hjälpa någon med foder. Det måsrte ju gå åt mycket hö och hon har får och några kor också

 5. Kraka skriver:

  Jag tror nog du har rätt, det är ju ensilaget som kan brinna. Vi köpte en sådan där vit plastboll med ensilage en vinter för att ge till rådjuren som frekventerade vår tomt i Mariefred. På våren när jag krattade ut resterna slog det upp lågor. Ett rätt fascinerande fenomen.
  Torkan är ett stort problem i hela landet. Vi har inte vattningsförbud här, men jag vattnar bara mina hallon och krusbär. Resten får klara sig bäst det går. Ja, jag vattnar ju den där krukan också, den som jag har ansvar för. Den får 3 kannor à 10 liter de kvällar jag vattnar. Men jag vattnar inte varje kväll.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Vi har aldrig haft något som tagit eld, men visst har det varit varmt i balarna ibland om man stuckit in handen i dem.
   Här i Klintehamn är det inte bevattningsförbud ännu, men man ska ju var rädd om dropparna i alla fall.
   Kram

 6. Kicki skriver:

  Ja, nu är det kämpigt för alla som har gräsätande djur.
  Torkan och vattenbrist till det.
  Tur att jag har dammen, där jag kan hämta mina 4 kannor vatten varje dag.
  Kram

 7. Ni har säkert haft torrt länge då?
  Vi fick regn till midsommar och även efter det har det växlat mycket, inte varit varmare än +20, högst +22 – riktigt lagom med andra ord 🙂

  • Ingrid skriver:

   Vi har inte fått något regn sedan i början på maj och då kom det inte heller några större mängder. Från och med på lördag är det bevattningsförbud på hela ön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *