Nu är det Tobaksfria Veckan

Måndagen den 19 november 2007
5-6 grader varmt.

Den här veckan är det Tobaksfria veckan och den uppmärksammas både på riksplanet och här på Gotland. I år är temat barnens rätt till ett rökfritt hem. De flesta offentliga miljöer är rökfria, men i hemmen kan barnen utsättas för passiv rökning utan att det går att göra något åt.

Jag ska inte förhäva mig alltför mycket, för när våra äldsta barn var små rökte vi både Åke och jag och de flesta i vårt umgänge också. Begreppet passiv rökning fanns inte då, men det var precis det vi utsatte våra barn för. På den tiden var det de, som inte tyckte om rökning, som fick dra sig undan. Hemmen pryddes med fiffiga cigarettändare och vackra askkoppar och man hade fina askar på soffbordet där man förvarade cigaretterna.

Sedan, i mitten på 60-talet, började man bli mer medveten och det var rökarna som fick gå ut och det var inte ok att röka överallt. När så Krister, vår yngste son, föddes 1972 slutade jag röka helt och Åke slutade ett år senare.

Vi kunde ursäkta oss med att vi inte visste bättre, när vi satt och bolmade i samma rum som barnen, men de föräldrar som idag röker inomhus så att barnen får svarta lungor, har ingenting att skylla på.
Alla får information om hur skadlig rökningen är och även om den farliga passiva rökningen. Enligt Socialstyrelsen är det ca 5% av Sveriges barn som utsätts för denna misshandel.

Idag har det varit en ganska fin dag och jag har hållit på och städa i köksskåpen. Eva sa en gång när hon var hemma och skulle hjälpa mig: “Mamma, vet du egentligen hur mycket skit du har”! Nu har jag rensat undan en del, kastat sådant som är fult och kantstött och diskat och packat resten i kassar som jag ska ta med till Kupan. Alltid kan mina pytsar och skålar, som bara har stått som damm och fettsamlare i flera år, bli någon julklapp för den som inte har så mycket pengar.

I morgon är det både tisdagstema och Efit, så då blir det ett fasligt fotograferande hela dagen. Idag har
kameran fått vila, men i stället visar jag ännu en av de härliga vinterhälsningarna som jag fått.

Tack Marietta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Temadagar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *