Nu är frågan…

…om man vågar ge sig på att börja baka, för just nu ser jag att det börjar blåsa kraftigt, så risken för att strömmen ska gå finns nog. I natt har jag inte märkt något av blåsten och inget strömavbrott har det varit här heller, men på andra håll på ön har GEAB haft problem. Det kanske inte är så känsligt inne i ett samhälle som Klintehamn. Det är nog värre ute på landet där ledningarna går genom skogarna.

Jag glömmer aldrig en jul när jag hade satt en stor saffransdeg. Familjen var stor och det var en ordentlig deg på 2 l mjölk, så det skulle bli många plåtar bullar. Det snöade ute och blåste lite, men inte så farligt. Precis när alla plåtarna var fulla med lussekatter och gotlandsbullar gick strömmen. 👿

Det är många år sedan och då hade vi fortfarande en vedspis kvar på Stenstugu, så jag satte igång att elda upp den ifall strömmen inte skulle komma tillbaka. Det blev väldigt varmt i köket och bullarna jäste som bara den. Ugnen i vedspisen var inte så bra, men eftersom det inte fanns någon el hade jag inget annat val än att börja grädda bullarna. Det blev väldigt stora och väljästa saffransbullar det året 😉 och jag hann grädda alla plåtarna innan strömmen kom tillbaka.

Idag är planerna inte att baka bullar utan möjligen nötkakor och några andra småbröd och de är ju inte så känsliga. Det är hur som helst inneväder idag.

Carina och Bosse kom hem som planerat igår och att sitta och hålla Ludde sällskap på eftermiddagen var inte så betungande, för han låg ute på verandan och sov hela eftermiddagen och vaknade inte förrän bilen körde in på gården.

Ha en fin fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Ludde, Nostalgi. Bokmärk permalänken.

32 svar på Nu är frågan…

 1. Gunnel skriver:

  Har stormen flyttat sig upp till dig nu? Vi hade den här igår och lite är nog kvar än. Något strömavbrott har vi inte haft och vi har nog i stort sett klarat oss ganska lindrigt undan. Kram

 2. Ailas skriver:

  Innedag här också, men ingen bakning i schemat. Hade egentligen ett planerat möte med en väninna som bor utanför stan, men det är onödigt att ge sig ut att köra på hala vägar när man inte måste… så vi träffas i st en annan dag.

  Lycka till med bakbestyren, kram!

 3. elisabet skriver:

  Jag minns när jag för många år sedan (en lördag) hade en färdigjäst saffransdeg klar. Det var inte strömmen som gick men ugnen gav upp. Hur vi lyckades få tag i en reparatör minns jag inte ,men väljästa och goda bullar blev det.

 4. Lambergsfrua skriver:

  Vi har också en innedag men med tvätt och städ på schemat. Med två diabetiker i familjen blir det ingen bakning hos oss (MiML och dottern), men vi brukar köpa en burk pepparkakor att bjuda på till glöggen.
  Trevlig helg!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 5. Eleonora skriver:

  Jag har varit inne hos dig flera gånger och kommenterat men av någon anledning har jag tydligen kommit åt någon knapp (när jag ska använda versal) och så har hela alltet försvunnit och jag har givit upp. skriver nu utan versaler så kanske det ska lyckas.

  så trevlig resa du hade till din syster och så mycket du fick se. nu vill jag önska dig en mysig december med bullbak och köttbullerullning och skön vila.

  vilken tjusigt julbord ni varit på – det såg verkligen mysigt ut och du fick ha dina barn med resp.
  omkring dig.

  ha det nu så gott – kram kram

 6. Eleonora skriver:

  haha det lyckades gå igenom – fortsättningsvis får du inga versaler i min text.

 7. Rigmor skriver:

  Åhhh…nu saknar jag vedspisen som vi rev ut när vi renoverade!! Inte för att jag bakade eller lagade mat så ofta i/på den, men om strömmen går…men spisen var i alldeles för dåligt skick för att renovera, och därför så…Men i nya köket skulle vi ju naturligtvis ha planerat in en…Förstår att det jäste bra när du eldade på!!
  Här har det inte blåst nämnvärt, vad jag märkt i alla fall. Däremot har vi fått första snön idag, och det har fört med sej en massa trafikolyckor, vilket är tråkigt. Jag har tagit mej både till och från jobbet, så nu är det färdigåkt här för idag.
  Ha det gott på ön!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Ja, tänk så dumma vi var när vi renoverade köket på Stenstugu i början av 70-talet. Visst rev vi ut vedspisen, men det var så på den tiden. Man såg inte så långt fram i tiden. Allt skulle bara var nytt och fint.
   Lite vitt har det varit på marken här idag, men ingenting som ligger kvar.
   Kram

 8. Inger Johansson skriver:

  Blåst och snöoväder över Närke också men inte så farligt. Jag har satt in mina whiskeykakor i ugnen och hoppas att strömmen inte går!
  Lite oro för son med familj, som åkte till Liseberg med bil och husvagn på eftermiddagen. Han kör lugnt men han är inte ensam på vägen.
  Kram Inger

 9. Laila Östergren skriver:

  Ja nog kan man oroa sig för strömavbrott i detta väder. Äldste sonen ska fira sin 40-årsdag i morgon och han beställde bullar av pappa. Bullbaket gick av stapeln idag och vi klarade det utan strömavbrott. Jag har bakat ett par omgångar av ”Saras kokosrutor” och för den ena omgången fick jag göra om glasyren för den sjönk ner i kakan innan kokosen kom på och den andra fastnade lite i plåten men i övrigt blev den ok. Jag fick ihop det till slut så det räcker i alla fall. Typiskt när man åtagit sig att göra något åt någon annan.
  Ha en trevlig helg fast vädret lät inte så roligt när jag hörde på radion nu.

  • Ingrid skriver:

   Vi får väl se hur det blir i morgon när det är julmarknad på Klinte. Jag ska vara hundvakt också och så är det ett sammanträde på eftermiddagen, så det är fullt upp.
   Vi kanske ses på Rondo?

 10. Skatan skriver:

  Det blåser en hel del, har snöat lite men vi har det inte alls som ni på Gotland eller som det är/har varit nere i Skåne. Jag är ju varken en bagerska eller kokerska men i år tänker jag faktiskt baka lite kakor och ta med mig till Skåne där vi ska fira jul (kors i taket 🙂 ) Vi har haft lunchgäster och jag har inte behövt gå ut annat än tidigt i morse. Det är skönt med innesittardagar också.

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Så trevligt att få fira jul i Skåne. Det gör Krister o Thomas också i år. Thomas är från Hässleholm och vartannat år firar de i hans hem.
   Det är gott att få vara hemma när det är ruskväder.
   Kram

 11. Anne-Lie skriver:

  Vilken dramatik med lussebaket. Kan riktigt känna hur varmt det var i ditt kök med eld i vedspisen. Hoppas det gick bra med ditt bak idag.
  Önskar dig en fin 2:a advent.

 12. Gerd skriver:

  Här har jag haft ström hela tiden och inte har det snöat speciellt mycket, men stundtals höll jag på att blåsa bort i halkan ute.
  På tal om ditt bak.
  Min yngsta dotter har haft strömavbrott flera ggr idag.
  Idag latar jag mig mest vad betr datorn, jag prickar av lite vardagsbestyr på attgöralappen i stället. Kram, Gerd

 13. Vonna skriver:

  Önskar dig bara natti, natti . Är glad att du har ett så gott förhållande till dina barn. Kram

  Hälsa Ludde. Klia honom lite i nacken ifrån mig.

  Önska Krister o Thomas en god Jul O en underbar Jul i Skåne.

  Önskar dig allt gott

 14. Vonna skriver:

  Glömde att önska Eva o Claudio o deras barn all lycka här i Vårt kalla Norden ,Är inte så lätt att flytta till nytt land, 30 år år i cicilien för Eva, hoppas jag mins rätt ? Claudio som har sitt hemland i Sicilen.

  Önskar hela familjen all lycka. Kram igen

 15. Elisabeth skriver:

  Hoppas du fick ha elen i behåll och att det gick bra med baket. Ha en bra helg! Elisabeth

 16. Kerstin skriver:

  Vi har i stort sett klarat oss utan avbrott den här gången. Men hela torsdagskvällen höll det på att blinka, precis lagom mycket så att TV och alla klockor fick startas om gång på gång. Det tar fortfarande i ordentligt mellan varven men ska väl lugna sig under dagen. Jag ska till Byxelkrok på julmarknad. Hoppas att folket vågar sig ut ur stugorna.
  Kram /Kerstin

  • Ingrid skriver:

   Det är julmarknad här också idag och det är inga bra förhållanden här heller. Snö och blåst gör nog att folk håller sig hemma.
   Hoppas att ni får många besökare i alla fall!
   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *