Nu blev jag villrådig???

20&#176 En riktigt fin dag. Igår morse kom det en skvätt regn, men det var knappt mätbart.
Vad tänker du om svininfluensan och vaccinering mot den? Ska du vaccinera dig? Det har varit så självklart för mig att vi ska göra det när vi blir erbjudna möjligheten, men så hörde jag Steven Acuff på Gotlandsradion i morse. Steven Acuff har ägnat sitt liv åt näringslära och kostrådgivning och enligt honom kommer fler att dö av sviterna efter vaccineringen än av influensan! Han tycker inte att vi ska vaccinera oss eftersom säkerhetsproverna inte är fullständiga. I USA avbröt man den sista massvaccineringen efter 30 dödsfall. I Tyskland tror man att 1 av 100 kommer att få allvarliga biverkningar av vaccineringen, det innebär att ca 25 000 personer kommer att bli sjuka av vaccineringen, en del kommer till och med att dö av den. Vill du lyssna på honom har du en länk HÄR, inslaget kvar ligger till den 27/9. Han pratar mycket om mat och näringslära i det här inslaget också, men just det där han säger om svininfluensan, fick mig verkligen att tänka till och bli mer än villrådig. Ska man eller ska man inte? Vilket elände att jag lyssnade på honom!

Steven Acuff pratade också om att man inte ska stoppa i sig en massa kemikalier och det fick mig att sätta igång och koka äppelmos. Ja, inte enbart hans pratande, det var dags att göra det ändå. Åke äter äppelmos på havregrynsgröten varje dag och den jag kokade förra sommaren har varit slut länge. Nu kan han få nykokt äppelmos utan några som helst tillsatser. Jag fryser in moset i små förpackningar så slipper man ha i konserveringsmedel.


På eftermiddagen har jag varit ute i trädgårdslandet och tagit upp potatisen. Herre min tid, så mycket potatis jag fick! Tre stora säckar, två med sommarpotatis och en med King Edward. När jag satt potatisen i våras räckte inte sättpotatisen till, så jag satte ett par rader med vanlig matpotatis och det gick hur bra som helst. En del potatisar har blivit lite gröna av solljuset, men det var inte många och dem sparar jag till våren och använder som sättpotatis.
Nu ska jag gå och ta mig en dusch innan jag sätter igång med kvällens matlagning. Jag blev allt lite svettig där i trädgårdslandet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Kropp och själ, Nytt från Stenstugu och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

0 svar på Nu blev jag villrådig???

 1. Henry skriver:

  Hej!
  Du kan då ställa till det!
  Nu vet vi inte om vi skall vaccinera oss.
  Men det mesta talar för att tar sprutan!
  En skön kväll önskar
  Carin och Henry!

 2. Astrid skriver:

  Ja du det är inte lätt att veta när det gäller vaccinering
  Jag har aldrig gjort det tidigare
  Dottern har gjort det en gång och då startade det ett MS skov
  Men oj så härligt med hemgjort äppelmos, det är så gott till havegynsgröt.
  Ibland har jag den lyxen att få äpplen men annars få jag nog köpa äpplen på ICA
  Men så fin potatis

 3. Pia skriver:

  Jag e oxå tveksam till vaccinationen Jag tycker det har gått för fort att få fram det ,så det är nog inte så grundligt testat Lite som att välja mellan pest och kolera 😉
  Gott med himmalagat äpplemos 😀

 4. Znogge skriver:

  Jag är synnerligen tveksam till att vaccinera mig. Vaccinet är dåligt utprovat, det har gått väldigt snabbt och samhällsapparaten är nog det största anledningen till massvaccination.
  Kram!

 5. pysen73 skriver:

  jag tycker ALLT som har med den här influensan är förvirrande, olika bud överallt och hela tiden…

 6. Sandbarnet skriver:

  Vilken lux men hemlagad äppelmos : )
  Jag tycker allt det är lite väl mycket hysteri om denna influensa, inte minst i Spanien där de inleder varenda nyhetssändning med att berätta hur många som har dött av denna orsak, just i Spanien. Visst är det fruktansvärt, men masshysteri hjälper inte till. Samtidigt hörde jag på P3 härom dagen att man inte tror att det ska bli så alvarligt alls.
  Jag har ingen aning ska jag säga, jag har nog inte tänkt vaccinera mig men vem vet när hysterin tar mig med.
  Un abrazo

  • IngridL skriver:

   Det verkar ju som om det är unga männsikor som drabbas hårdast och just de är minst benägna att vaccinera sig. Vi som är lite äldre lär visst inte bli så farligt sjuka, så vad som är värst biverkningar av sprutan eller själva influensan, det kan man verkligen fråga sig!

 7. Inger Maryissa skriver:

  Oj,…..nu blir jag faktiskt skraj….
  För jag hade tänkt att vaccinera mig eftersom jag är rädd att få influensan och riskera att bli allvarligt sjuk helt ensam.
  Men jag har hört samma saker som du skriver här från annat håll också….
  Man vet snart varken ut eller in…
  Har de verkligen avbrutit massvaccineringen i USA ?
  Måste fråga min mailvän som jag har där.
  Har även hört att vaccineringarna här i Sverige blir ytterligare försenade….
  och att kulmen av influensan kan bli nådd innan de börjar….
  Skulle gärna vilja våga ta risken att bli sjuk,
  för då har man ju sedan livslångt immunitet just för denna typ av influensa.
  Och sedan har jag också läst att det gick en liknande på 50-talet,
  och vi som fanns då och fick den, kanske har ett visst immunförsvar mot Svininfluensan.
  Bra att vi tar upp dessa saker och funderingar i våra bloggar.
  Kram

  • IngridL skriver:

   Jag ser att du tar upp ämnet i din blogg också, så jag ska omgående titta in till dig och se vad du har för funderingar där.
   Jag blir som sagt mer och mer villrådig och lutar nog åt att jag inte ska vaccinera mig, trots att det för en tid sedan var helt självklart.

 8. Agneta skriver:

  Ack ja, dessa spekulationer om svinflunsan kontra vaccinet kan man ju bli knasig av.
  För det är ju enbart spekulationer fr. alla håll o kanter och vi stackars medborgare hakar på med våra egna idéer i bloggar och på hemsidor och beter oss som massmedierna.
  Om de personer som avlidit av vaccinet vet vi inget alls. Hur klena var dom? Hade dom avlidit av svininfluensan? Vilka slumrande sjukdomar hade dom? Många faktorer att ta med i beräkningen.
  I Tyskland TROR man att 1 av 100 kommer att få allvarliga biverkningar av vaccineringen vilket innebär att 99 personer kommer att klara sig bra. Utana vaccin så kanske alla avlidit eller blivit obotligt sjuka.
  Om Steven Acuff vet jag inget, men inte verkar han vara specialist inom detta område och bör då inte skräma upp lyssnarna med sina egna teorier.
  Dom kan han behålla för sig själv.
  Jag säger som alltid, har man nedsatt immunförsvar så tar en vanlig flunsa kål på oss och denna verkar allvarligare.
  När Asiaten florerade runt 1957 fanns mig veterligen inget vaccin och många klena dog. Jag var själv mycket nära att stryka med.
  Återigen vill jag rekommendera de som är oroliga att kontakta sin läkare för att kolla upp hälsan och inte konsultera Internetvänner. Vi har ju alla olika åsikter men inga medicinska kunskaper.
  Som bekant kan man drabbas snabbt av dödlig sjukdom, trots att man tror att man är helt frisk. Så en hälsokontroll kan vara på sin plats! Då har man i alla fall garderat sig. Mer kan man inte göra.
  Men respekt för alla dessa nya influensor och virusar som kommer framöver ska man ha, det sker stora förändringar i klimatet samt att vi reser kors o tvärs över världen och vistas i miljöer där bekteriefloran är helt annorlunda.
  Desstuom förbrukas peniccilin numera som godis i många länder( särskilt runt meledhavet) så nya virusar överlever då vi blivit resistenta.
  Småbarnen vaccineras ju i dag mot de flesta barnsjukdomar och verkar inte ha något bra immunförsvar alls.
  Ett enklet blodprov visar hur det är ställt med immunförsvaret.
  I slutändan så är det vi människor som förstör både oss själva och vår jord, ingen annan!
  P.s.
  Har letat efter Tracy Chevaliers bok ”Den blå färgen” som jag skrev om i din Gästis, men naturligtvis är den helt slut och har utgått ur sortimentet. Typiskt mig 🙂
  D.s.
  Ha det nu så gott och lyssna till din egen känsla och strunta i allt som skrivs o sägs om vaccin o flunsa. När den dagen kommer så fattar du det beslut som är bäst. Vi är ju inte så unga längre och det vete katten vad som lurar under ytan?
  Mitt råd till alla är: Häslokontroll, vilket kanske är på tiden. Jag menar då en ordentlig sådan!
  Kram, Agneta

  • IngridL skriver:

   Det där med hälsokontroll har jag funderat på. Jag går och inbillar mig att jag är fullt frisk, men vem vet vad man kanske går och bär på?
   Så synd att du inte fick tag i ”Den blå färgen”, jag tror att du skulle gilla den. Kan du inte försöka på något ställe som säljer begagnade böcker. På Kupan i Hemse t e x där jag varit och jobbat finns det massor med böcker. Många fina fräscha nya böcker som säljs för 10-15:-/st. Något sådant ställe kanske finns i närheten av där du bor??

   • Agneta skriver:

    Hittar du den så sänd den till mig så ordnar vi det praktiska via mail:-)
    Jag kan tyvärr inte ta mig ut längre, så därför får det bli Internetbutikerna för min del.
    Kramen

 9. annie skriver:

  haha å jag som inte lyssnar på radion å jag som inte visste ja eller nej ska def nu säja nej.. lutade åt de hållet ändå innan då jag är så infektionskänslig å borde ta den men blir sjuk om de i så fall innehåler äggviteämnen.. så dilemma är det..gubben min tar den men ska genast berätta vad du hört ..för all fakkta ska väll ändå fram.. det fick vi ju av dej nu.. ska spara länk på favisar..tack.. hoppas allt är bra å att du får en mysig helg..ser du fått så mcyket potatis..vad kul.. å lika hurtig i köet är du ännu beundrar dej emd all amtlagning tänk om jag gjorde hälften av det du gör så glad min lille gubbe skulle va 😀 hare så br a nu å må så gott kramen från annie å nuffekillarna som nu ska ut på promenix å sedan äre frukost

  • IngridL skriver:

   Jag tror nog att du uträttar en hel del du med Annie, du har ju en helt fantastisk trädgård och så dina fina hundar. Hoppas ni får en skön promenad!

 10. Sylvia skriver:

  Ja, nog blir man lite fundersam med vaccinet. Ska man eller ska man inte? Jag har tagit vaccinsprutan de senaste åren men denna gång verkar det ju som det finns så många olika uttalanden om det är bra eller dåligt.Ja det får väl ge sig så smånnigom. Har lyssnat på Steven Acuff och det han säger verkar ju vettigt men så hör man en annan version och då tycker man det låter bra.Det finns ju gott om tid för att besluta sig skulle jag tro.
  Vad gott det ser ut med hemlagad äppelmos.Vi har inga äpplen men grannen har så kanske jag får till lite mos jag också.
  Det känns ganska så bra i käften idag 🙂 Nu ska vi ta en liten cykeltur på ön och kanske vi hittar hittar några svampar. Det är en underbart fin dag här.
  Ha det gott.
  Kramis Sylvia

  • IngridL skriver:

   Det är jättefint här också och jag har varit ute i trädgårdslandet och städat upp efter potatisupptagningen igår. Nu ska jag sätta in en ugnspannkaka till lunchen. Hoppas ni hittar svamp!

 11. skogsnuvan skriver:

  Jag är också villrådig. Känns som man vet för lite men jag lutar nog åt att inte ta den. Blir jag sjuk så blir jag. Minns att jag som liten höll på att dö i asiaten och fick hemska pencillinsprutor av en distrikare med grå dräkt.
  Det är underligt med färger föresten. Förr skulle man matcha med färger men ny tycker jag det är lite tufft att blanda hur som helst. Det blir lite fint i alla fall. Imorgon tar jag upp potatis eller päran som vi säger här. Massor massor iår.

  • IngridL skriver:

   Asiaten klarade jag mig ifrån, vilket ju inte är bra i det här läget. Du kan nog ha fått en viss immunitet genom att du hade den.
   Lycka till med potatisupptagningen!

 12. Miranda skriver:

  Jag kommer inte vaccinera mig – det verkar ju vara en rätt mild influensa för de flesta, och dödligheten är inte särskilt hög. Dessutom har ju smittspridningen gått avsevärt långsammare än förutspått. Har aldrig vaccinerat för vanlig influensa och ser inte varför det skulle vara nödvändigt nu.
  Verkar för övrigt väldigt konstigt att vaccinet nu är försenat pga att det ska packas om så att det blir mer praktiskt. Det var ju så otroligt bråttom??
  Har funderat med det där om eventuella mutationer. De biologer och läkare jag talat med (har några i bekantskapskretsen 🙂 ) tror inte att det vaccin som utvecklats för den här stammen kommer att ge ngt skydd om viruset muterar. Så då finns det liksom ingen poäng att vaccinera sig nu.
  För att inte tala om det faktum att det verkar oklart hur väl testat vaccinet är, hur många doser som kommer att behövas (de vet fortfarande inte!) etc. Och så finns det risk för allvarliga biverkningar (som naturligtvis inte alla kommer få, men en andel av de som vaccinerar sig riskerar ju detta).

  • Ingrid skriver:

   Tack för din kommentar Miranda! Jag är också fortsatt väldigt tveksam till vaccinering, men har inte bestämt mig riktigt ännu, men mycket talar för att jag inte kommer att göra det.