Nu dj-lar ska vi ha höns!

Långfredag 21 mars 2008 | 10:10 | blåsigt, 0&#176

En ganska grå och trist morgon, men det är väl så det ska vara på långfredagen. När jag var barn, var långfredagen en osedvanligt tråkig dag, som bara innebar en lång och seg väntan på att det skulle bli påskafton. Vi fick inte gå ut och leka, i radion spelades bara psalmer och klassisk sorgemusik och allting var stängt. Man fick inte ens handarbeta (vilket egentligen gällde för söndagar också) eller spela kort. Allt roligt och trevligt var förbjudet. Annat är det idag! Nu är det inga begränsningar alls utan livet därute rullar på precis som vanligt.

Nu när påskafton närmar sig tänkte jag berätta en liten gullig och sann barnhistoria. Jag har nog haft med den någon påsk förut, men förhoppningsvis har inte du hört den.

När vår yngste son var liten hade jag en liten grannkille som dagbarn. Han var ett par år yngre än vår son, men de fungerade jättebra ihop och hade mycket skoj sig för. Till historien hör att vi på den tiden hade höns. Inte i någon större skala, de var väl ett 100-tal och barnen brukade vara med ute i hönshuset och plocka ägg och sedan hjälpa till med att göra rent dem och packa dem i äggfacken.

Till påsken hade vi som tradition att lägga ut godisägg i ett av redena hönshuset. Till barnen sa vi att det var tuppen som värpte och att han bara orkade göra det en gång om året. Småbarnen gick på det till en början och det var väldigt populärt. Den första påsken som mitt dagbarn var här, lade jag naturligtvis ut ett ägg till honom också. Och när han hade kommit på morgonen sa jag till Krister och honom, att de skulle gå ut i hönshuset och se om tuppen värpt. Vår son visste nog redan då att det bara var skoj, men den lille grannkillen var enormt imponerad av vad tuppen åstadkommit.

Med påskägget i en påse gick han hem till sina föräldrar och berättade upphetsad vad som hänt, slog näven i bordet och sa: “Nu djävlar ska vi ha höns!”.

De skaffade några höns senare, men om anledningen till det var att de skulle se om tupparna kunde värpa känner jag inte till.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Helger, Humoristiskt, Påsk och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *