Nu har vi börjat mata….

…pippifåglarna! Jag köpte en ”ställjas” från Homeshop, där man kan hänga upp fågelmat på vintern och amplar med blommor på sommaren. Och så finns där en solcellslampa som ska lysa när det blir mörkt. Det är bara det att just nu finns det ingen sol som kan ladda batterierna, så det blir inte mycket kvällslyse från den lampan i alla fall.

Först ställde jag den på framsidan utanför köksfönstret, men då kom det inte en enda fågel, så då jag flyttade den till baksidan vid uteplatsen och nu är det alldeles fullt av talgoxar, blåmesar och pilfinkar. Igår såg jag en av mina favoriter också, en rödhake.

Flockarna med fåglar samlas i shersminhäcken, flyger tvärs över gräsmattan och mellanlandar i grannens kaprifol och sen flyger de in och plockar för sig av solrosfröna, nötterna och talgbollarna. Det är så roligt att titta på dem. Det är många som matar fåglarna här på Odvalds och det hänger talgbollar och nötpåsar i nästan alla träd runt om i området, så det här måste vara ett bra matställe för hungriga småfåglar.

Det var ett fasligt oväder i natt och det har blåst hemskt idag också, men det är i alla fall inte någon större kyla. Vi var iväg och handlade en vända på förmiddagen och i eftermiddag kom en ”granngubbe” in och satt och pratade en stund. Han blev änkeman för någon månad sedan och känner sig nog ganska ensam. Det är många ensamhushåll här har jag upptäckt.

Nu börjar det bli kaffedags och sedan ska jag ta tag i DN-krysset igen. Det är snart klart, men ännu är det några rutor som ska fyllas i. Och så är det ju Nobelfestligheterna förstås!

Det var ju lite dråpligt att ”Ring så spelar vi” hade samma frågor i dagens program angående Nobeldukningen, som jag har i Dagens Julfråga. Det behövdes nog inte mycket googling idag för att svara på mina frågor. 😉

Ha en fin lördagskväll, hur du än väljer att tillbringa den!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Djur, Tävlingar, Väder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

22 svar på Nu har vi börjat mata….

 1. Lisbeth skriver:

  Jag saknar småfåglarna. Här hos oss får man inte mata dom. Sambon har två år i rad byggt reden med mat en bit upp i skogen. I år är det ingen snö så nu får dom klara sig själva. Jag var bjuden på nobelmiddagen men i tackade jag nej
  ha det så bra
  Kram

 2. Laila skriver:

  Vi har också börjat mata fåglarna men i den här stormen har de sökt lä någon annanstans och fågelmaten har blåst ur behållaren. Fåglarna kommer nog tillbaka, det brukar vara gott om dem här.
  I kväll ska jag på privat nobelmiddag på Klinte tillsammans med mitt vandrargäng. Det skall bli trevligt. Det är 20 år sedan vi hade första middagen. Då skulle vi överraska värdinnan med att vara uppklädda för nobelfest eftersom det var den 20 dec. Hon blev överraskad och vi blev överraskade för hon var också uppklädd och hade verkligen fixat till en riktig nobelfest med trerättersmiddag och nobelglass med tomtebloss i. Servitriser hade hon också. Trevligt hade vi och det har vi fortfarande.

 3. Ama de casa skriver:

  Visst är det kul att titta på när pippisarna äter 🙂 Jag trodde att rödhaken var en flyttfågel. Men det kanske bara är när det är stränga vintrar?

 4. Gunnel skriver:

  Attans också att jag inte lyssnade på det programmet. Får hoppas att jag svarade rätt ändå. Kram

 5. Inger Maryissa skriver:

  Så fint matbort…kanske Julbord 🙂 till småfåglarna som säkert är glada över alla snälla människor som ger dem mat på vintern
  och det måste vara roligt att se alla söta små fåglar som kommer
  ja, det har varit besvärligt väder på flera platser och som ställt till med många problem
  men här i Stockholm har det mest varit regn.
  kram och ha en fin 3 Advent

 6. Karin skriver:

  Tyvärr har vi fått dra in våra nötter och talgbollar, eftersom talgbollarna lockade till sig kråkfåglar, och på nötautomaten satt en mus och åt en dag.
  Vi har problem både med råttor och möss! Stackars småfåglar!!!
  Kram Karin

  • Ingrid skriver:

   Jag hängde upp talgbollar på en krok på väggen, men den tog kajorna. Den här nya konstruktionen är nog för vek för dem, för den har fått vara ifred.
   Vi hade en mus förra veckan, men den tog jag med en musfälla. Nu hoppas jag att det inte kommer flera av den sorten 😉

 7. Beppan skriver:

  Vacker sak den där ”ställjas”! Härligt att mata fåglarna och få se dom på nära håll!
  Alltid spännande att se vilka besökare som finns vid matborden. Hos oss bjuder vi på diverse godis i ett äppelträd, som står alldeles utanför ett fönster. Underhållning hela dagarna…

 8. Gunnar skriver:

  Det var en smart lösning för fågelmaten. Jag använder vår skuggmorell att hänga automaterna i men har funderat på andra sätt.
  Jag tittade inte på nobelfesten alls igår.

 9. Kicki skriver:

  Vilken fin ampel/fågelmatshållare.
  Här går det inte att sätta ut mat till fåglarna, grannarna har alldeles för många katter, så då skulle vi bara få ännu fler katter som har toalett under altanen och vardagsrummet. Det finns ju ingen grund där,tillbyggnaderna står bara på cementfundament. Tyvärr kan jag tillägga, för vi hade alltid fågelmat i träden i Arkhyttan.
  Kram och ha en mysig tredje advent!

 10. Ja den var finurlig samlat allt på en stolpe.

  Har hängt ut en stor talgboll i björken, så att inte skatorna skulle komma åt, men det lyckades de göra ändå.
  Ingen katt fastnade i fällan i natt, men Ina blev biten.Likväl skulle hon ut en gång till, så jag kom inte i säng förrän halv ett.Hu.
  Om hon inte har värk idag, blir det ett försök till Kl.19.00-22.00 ikväll.

  Kram och ha en fin tredje Advent.

  • Ingrid skriver:

   Skatorna är smarta. Här har vi ett par som flyger fram och tillbaka, men fågelmaten har fått vara ifred, än så länge är det väl bäst att tillägga.

   Lycka till med kattfångsten och ha en fin tredje Advent du också!

Kommentarer inaktiverade.