Nya förbud

1 februari 2018 träder förbudet mot mobilanvändning i bilen under körning i kraft och nu är det ett nytt förbud på gång. Det handlar om att regeringen föreslår att det ska bli rökförbud på uteservingar, så inte ens där ska det gå att ta sig ett bloss. Trots att jag försöker vara vidsynt och inte gnällig, så har jag nog en och annan gång rynkat på nästan när röken från en cigarett nått min känsliga näsa även när jag varit utomhus, så förbudet kanske är befogat.

Jag har varit rökare, så jag har varit med på den tiden då man rökte precis överallt utan att ta någon som helst hänsyn och det var ju inte alls bra, men man får väl skylla på att vi inte visste bättre. Hur ställer du dig till det där med rökning och vad känner du inför det nya förbudet?

Ute är det lite grått i dag, men det var ganska behagligt när jag tog mig en promenad på förmiddagen och framför allt så är det inte halt och man kan gå i vanliga promenadskor. Grått och vått och lite trist är det, så jag letade fram en gammal vinterbild, för även om jag inte gillar snö något vidare, så måste jag ju medge att det är väldigt vackert.

Strandkvior – januari 2005

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar. Bokmärk permalänken.

28 svar på Nya förbud

 1. Znogge skriver:

  Lagen mot mobilanvändning tycker jag är bra men när det gäller rökningen utomhus är jag lite kluven. Men visst, jag minns i Dublin när vi satt på en uteservering och paret intill kedjerökte nonstop. All rök kom mot oss och det var inte helt trevligt…

  Även här är det grått och vått samt dessutom dimmigt men det blev ändå en hyfsad långrunda med Miss E.

  Kram och trevlig kväll!

 2. Din vinterbild är onekligen vackrare än gråvädret vi har idag. Här har dimman legat tät hela dagen.
  Mobilförbud i bilen tycker jag är jättebra, men att förbjuda rökning utomhus gillar jag inte. Jag har också varit rökare; slutade för ca 12 år sedan, men vi röker en gång om året när vi är utomlands! Aldrig i Sverige! Men jag tycker fortfarande att det luktar jättegott när någon röker!
  OM det skulle vara rökförbud på uteserveringar, så kan dom väl ha några bord på någon kant, där man får röka? Annars blir det svårt för krogarna.
  Ha en riktigt skön helg!
  Kram, Monica

 3. Elisabeth skriver:

  Vilken vacker vinterbild du hittade. Grått låter inteså kul. Här har vi en vacker blå himmel, men det är en rätt så blåsig dag. Nordanvindarna känns inte så kalla då vi har 22 grader och varmare i solen. Ha en skön helg!

 4. Gunnel skriver:

  Det är en riktig vykortsbild du visar idag. Mobilförbudet är bra, men jag är tveksam till rökförbudet, fastän jag aldrig har rökt. Vi kan inte förbjuda allt. Det finns alltid människor som ogillar en del saker och inte tål vissa dofter, men är vi inte lite väl glada för att förbjuda saker i Sverige? Kram

 5. Laila skriver:

  Jag har aldrig varit vanerökare men jag minns en gång när jag var på restaurang och mannen vid bordet bredvid rökte cigarr. Jag hade svårt att njuta av maten den gången så rökförbudet inomhus är helt ok men utomhus verkar onödigt. Man kan väl dela uteserveringen så att halva är rökfri.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Cigarr är hemskt. MIn svärfar rökte cigariller, men bara utomhus. Han hade dem i elskåpet som satt på ladugårdväggen och tog sig ett bloss när inte svärmor såg.
   Jag håller helt med dig. Förbud mot rökning utomhus är helt onödigt.
   Kram

 6. Bosse Lidén skriver:

  En mycket fin vinterbild som du plockat fram ifrån gömmorna. Inte en dag försent om mobilpratandet under bilkörningar. När jag tänker tillbaka blir jag nästan arg när jag tänker på all rök jag tvingades få i mig på arbetsplatser under många år. Blev nästan mobbad när jag sökte mig andra positioner för att få äta min mat. Tror jag ska skriva ett kåseri om det ämnet.
  Helgkram Bosse

 7. Astrid skriver:

  Vackert landskap
  Rökning.. jag har aldrig i mitt liv rökt men älskar doften
  Speciellt om jag är ute
  Konstigt eller hur?

 8. Kraka skriver:

  Här är all snö borta igen och det känns trist. Slask borde förbjudas. Däremot tycker jag väl att det måste få rökas utomhus, trots att jag inte är rökare. Vi har en del fanatiker i vår bostadsrättsförening som vill förbjuda rökning utomhus på gårdarna. Men det är, enligt styrelsen, inte lagligt att förbjuda folk att röka utomhus.
  Mobilförbudet i bil är nog bra. Själv har jag inbyggd handsfree i bilen så det är ingett som påverkar mig. Trafiksäkerhet är a och o.

  Trevlig helg!
  Kram

 9. Geddfish skriver:

  Mobilanvändning i bil ogillas.
  Rökning utomhus, ja, det kan vara ett problem. Om grannen röker på sin balkong kommer röken över till min balkong och det kan kännas även att den kommer in.
  Trots att jag rökt en gång i tiden (slutade 1979) så tycker jag det luktar illa idag. Men då, då var det fullt naturligt. Men, ja vi visste inte bättre då.

  Ett otroligt vackert vinterkort!
  Kram, Gerd

  • Ingrid skriver:

   Här har också diskuterats om rökning på balkongerna. Min granne ovanpå har glasat in sin balkong för att slippa röklukt från grannen bredvid.
   Jag började röka när jag var i 13-årsåldern, men slutade helt 1972.
   Kram

 10. Kraft´n skriver:

  Många förbud är det, en del är väl befogade som mobilanvändning. Har själv använt mobilen och kört men märkte att det inte var lyckat. Nu har jag så att samtalet går via färddatorn så då är det behändigt. Vet att när bilbälteslagen kom så var jag emot att sitta fastspänd, men nu går det ju. Men när det ska bli förbud på att röka utomhus så tycker jag det går lite för långt. Klart sitter man på en uteservering och äter mat är det väl en sak. Men annars, har själv varit rökare och som alla andra rökt både inomhus och i bilen. Men, men, dumt att stifta lagar som är svåra att kontrollera.

 11. Kicki skriver:

  Jag tycker röken luktar blä, detta trots att jag själv rökt, men det var när jag var ung och oförståndig. Berra slutade för ca 15 år sen, men då hade han fått röka utomhus och aldrig i bilen i många år.
  Förbud? Nja, visserligen är det inte trevligt att hamna i rökmolnet om rökaren sitter nära. Inom hundsporten är det många som röker.
  Din vinterbild var fin, jag trodde att det var nu innan jag såg texten.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Jag gillar inte heller röklukten, men tycker ändå att ett förbud mot rökning på uteserveringar inte är befogat. De som röker är oförståndiga, men nog borde vi kunna ha fördrag med varandras svagheter. Man kan inte lagstifta bort alla avarter.
   Kram

 12. Karin skriver:

  Förbud att röka på offentliga platser är bra. Och uteservering är en offentlig plats. Förbud totalt tror jag inte på. Det är förbud mot droghandel, och att inneha droger, men det följs inte alls. Och många skjutningar beror på narkotikaaffärer. Nu är det väl inte lika mycket pengar i omlopp med cigaretter, men blir det förbud, så vet man aldrig!
  Kram och en fin helg!

  • Ingrid skriver:

   Det är nog en hel del skumraskaffärer när det gäller cigaretter också och värre lär det bli när planerna är att göra det svårt för tobaksförsäljningen. Förbud skapar en svart marknad!
   Kram

 13. Jag är så glad att snön är borta! 😀 Och sen vi fick ett kalhygge på andra sidan vägen och inte ligger mitt inne en skog, så har vi inte ängre ”Gotlands snöigaste tomt” vilket känns otroligt skönt. 😆
  När det gäller mobilsnack i bilar så har jag länge undrat varför Sverige – som annars älskar att förbjuda allt – inte har haft förbud tidigare. Så det var på tiden….. 😈
  Däremot rökningsförbud utomhus är lite knepigare. Personligen lider jag inte av rök alls. I samband med en stor hjärnoperation för 25 år sen, så la jag av att röka direkt. Har konstigt nog aldrig lidit av andras rök och aldrig varit röksugen därefter. Som jag brukar säga; ”…inget ont som inte har nåt gott med sig!”
  TREVLIG HELG/Susie

  • Ingrid skriver:

   Visst är det skönt att snön försvann. Hoppas att den håller sig borta nu, men det kan man väl inte ens våga hoppas på. 😉
   Visst är det skönt att inte röka längre! Det tycker i alla fall jag.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.