Nya sophämtningssystemet förfular Gotlands landsbygd

Fredag 4 juli 2008 | 10:10 | 18&#176

Sedan våren 2008 har Gotland gått över till ett nytt sophämtningssystem vilket innebär att alla hushåll har hämtning var 14:de dag och där man får betala efter hur många kg sopor man lämnar. Man har olika system att välja på:

  1. Kasta alla sopor i samma kärl, dyraste årsavgiften.
  2. Sortera i brännbart och kompost, något billigare årsavgift.
  3. Bara lämna brännbart och kompostera själv, billigaste alternativet, men då måste man ordna en godkänd kompostanläggning för vilken man ska söka tillstånd. (Vi har valt detta)

Utan kostnad

  • Glas sorterar vi och lämnar i glasigloo
  • Tidningar och förpackningar hämtas 1 gång/mån
  • Metall hämtas 2 ggr/år
  • Plast hämtas 6 ggr/år
  • Övrigt får vi själva köra till återvinningsgården

Ragnsells, som sköter sophämtningen på kommunens uppdrag har lämnat sopkärl och anvisat plats där de ska stå vid hämtningstillfället. Och det borde ju inte vara några problem egentligen, men eftersom de flesta verkar föredra alternativ 2 står det oftast två sopkärl vid varje villa/gårds-infart. Om de står, för ofta blåser de omkull. Det verkar som om gotlänningarna inte vågar flytta på dem utan tror att sopkärlen måste stå ute vid vägkanten hela tiden. Det ser förfärligt ut
när man åker längs de vackra gotländska vägarna. Varför drar man inte in sopkärlen och ställer dem på något undanskymt ställe. De har hjul så det borde inte vara några problem. Det är ju bara vid hämtningstillfället de ska stå på anvisad plats. Är man rädd för Ragnsells eller för tekniska nämnden som ligger bakom detta?

Dessutom är det nu insändare i gotlandspressen där folk ondgör sig över att turisterna slänger skräp i tunnorna när de passerar förbi. Tro sjutton det, när man inte ens behöver stiga ur bilen, utan bara kan stanna till och lyfta på locket och lägga i sitt avfall. Tekniska nämnden erbjuder därför lås till sopkärlen! Men varför ska de stå vid vägkanten? Förut satte man ut sin sopsäck när det var hämtning och det fungerade bra. Det är väl lika lätt att dra in sopkärlen efter hämtning och sedan sätta ut dem när det är dags igen. Då är man ju ifrån problemet med snyltare.

Låter jag gnällig? Jag sov lite dåligt inatt, det är kanske anledning till min irritation. Den rackarns bältrosen satte igång och störde mig vid 2-tiden. Jag funderade på att gå upp och ta en Alvedon, men var för sömnig. Så småningom somnade jag om igen. Idag ska jag ta en vända med dammsugaren och så ska tvättmaskinen få jobba.

Igår tog jag mig en promenad på förmiddagen och var på Suderviljan och köpte några isbegonior till två krukor där penséerna behövde bytas ut. Efter lunch lyssnade jag på Sommar i P1 med Jana Söderberg*** (Musikvalet ***). Det är gott att ligga i solstolen (i halvskugga) och mysa och lyssna på radio.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Irriterande, Tyckt o Tänkt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.