Omänskligt?

Fredag och regn och rusk, men nu påstår SMHI att det nog kan komma en 25 mm i helgen, så det är bara att hoppas att det stämmer. Jag håller mig inomhus i dag i alla fall.

Jag började dagen med att gå till kvarterslokalen och plocka ur diskmaskinen efter gårdagens möte och sen har jag fredagsstädat. Jag klippte ner doftrankan och de stora trädkaktusarna också. Det blev en hel kasse med blad och grenar. Nu får vi se vad de tycker om misshandeln, men det brukar bli bra.

Nu har socialnämnden på Gotland beslutat att gå över till digital bevakning av de brukare (vilket hemskt ord) som behöver tillsyn på nätterna. Under en period har man haft det systemet på fyra ställen på ön och de som provat det har varit mycket nöjda med att slippa bli störda av personal från hemtjänsten, som kommer hem och stör dem om nätterna.

Första gången jag hörde talas om det här med digital tillsyn, reagerade jag väldigt negativt och tyckte att det var rent omänskligt. Ska inte de stackars ensamma gamla få kontakt med en medmänniska utan övervakas av en kamera? Tänk så hemskt att veta att någon kan se på en under natten. Tala om integritetskränkande behandling!

Nu har jag tänkt till en extra gång och inser att jag kanske hade fel. Med det här systemet kanske de gamla slipper bli liggande på golvet flera timmar om de skulle ramla ur sängen, för att inte tala om de som tar sig till toaletten och sedan blir sittande där hela natten. Man har ju läst skräckexempel på vad som kan hända. Det går inte att förlita sig till 100% på att larmen fungerar och man ska komma ihåg att trycka på det också när man behöver hjälp.

Är alla tvungna att acceptera det här? Ingen ska behöva ha den här formen av tillsyn om man inte vill. Det är helt frivilligt och den sätts inte in hos den som inte vill ha den och inte heller hos den som är så dement att man inte är medveten om vad det innebär.

Det kanske trots allt inte är en helt omänsklig behandling av de gamla och sjuka, som jag först tyckte, utan något positivt, som dessutom kan frigöra resurser, som behövs på annat håll. Men det vill till att det verkligen fortsätter att vara frivilligt! Sparkrav får inte göra att man begår övergrepp på de äldre.

Vad tycker du?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Odvalds Brf, Tänkt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Omänskligt?

 1. znogge skriver:

  Min första spontana tanke var nej just med tanke på integriteten och jag anade att ekonomiska skäl låg bakom. Men sedan svärmor trillade och blev liggande länge så finns det andra aspekter att beakta. Men att vara övervakad i sitt hem känns ändå inte bra på något vis. Sedan kan jag dock tycka att alla som behöver tittas till under natten borde kanske erbjudas platser på ett boende. Tyvärr är det brist på platser nu…

  Kram och trevlig fredag!

  • Ingrid skriver:

   I den bästa av världar skulle det givetvis vara så att alla som är i behov av vård skulle få ett bra boende, men nu lever vi inte under de förhållandena. Dessutom är det många som absolut inte vill flytta hemifrån.
   Kram, kram

 2. Det där är verkligen tveeggat! Jag tänkte också: Fy, så hemskt att någon kan titta på mig när jag sover!!! Men när man tänker på fall, yrsel etc, så måste man fundera lite till.Och det kan ju inte vara roligt att bli väckt mitt i natten av att någon fysisk person står och tittar på en, heller!
  Ja, usch, det är inte lätt att veta vad som är rätt. Men man borde få bestämma själv, i alla fall!

  Här har det regnat hela natten och fortsätter att regna idag, så idag blir det ingen promenad.
  Hoppas på lite bättre väder i helgen, men prognosen är inte bra.
  Ha en skön helg på din vackra ö!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Jag undrar hur jag skulle reagera om jag en dag ställs inför valet. Kamera eller att en främmande människa ska låsa upp min dörr och komma in och titta efter om jag ligger i sängen. Det sista alternativet är egentligen inte så mycket bättre.
   Här ser det ut att bli regn hela helgen. Det är tråkigt, men vi behöver ju nederbörd.
   Kram

 3. Gunnel skriver:

  Jag undrar vad våra far och morföräldrar hade tyckt om detta. De hade säkert trott att det var ett aprilskämt. För dem var personlig kontakt det enda som gällde, och så vill nog de flesta ha det idag med. Men många har inga anhöriga i närheten och p.g.a. att de flesta jobbar så orkar ingen ta hand om gamla föräldrar eller anhöriga. Det borde finnas så gott om personal så det aldrig skulle behövas någon digital övervakning. Påminner lite om Callocain. Det är verkligen svårt att veta vad som är bra eller dåligt. Ha en trevlig helg.

  • Ingrid skriver:

   Visst är det svårt att veta vad som är bra och vad som är dåligt, men inte skulle jag vilja bli betittad om nätterna. Så känns det i dag och jag hoppas att jag får sluta mina dagar innan det eventuellt skulle bli aktuellt.
   Kram

 4. Hillevi skriver:

  Hm! Jag har tyckt som du gjorde innan men du la orden så väl…
  Dock känns det fel djupt därinne i hjärteroten att vara övervakad med kamera. När blev valet pest eller kolera?! Jag tror inte att det nya systemet handlar om hjärtinnerlighet i första hand, tyvärr.

  • Ingrid skriver:

   Nej, givetvis är det sparkrav som tvingar fram en sån här åtgärd och det är ju inte bara här på Gotland man tar till det utan det finns ”digital tillsyn” nattetid på många håll i landet.

 5. Lollo skriver:

  Det här är jättesvårt! Får oerhört motstridiga känslor i mig!
  Ärligt talat så vet jag inte …
  Det var förfärligt under det år som min mamma låg till sängs dygnet runt i sin lägenhet …
  Hade jag varit ensamstående och arbetslös hade jag flyttat in till henne, med risk för att slitas itu av smärtan att inte känna igen min mamma, och sorgen över hur livet kan bli så eländigt mot slutet …

  Mamma hade ingen kontroll på dygnets tider, och plötsligt började hon även höra dåligt. Hon larmade ofta hemtjänsten för att hon t.ex. tappade saker och inte kunde få tag i det igen. För att hon behövde gå på toaletten, eller annat … och hon hörde inte vad de sa i högtalaren. Trodde inte att de förstod eller skulle komma, och för henne blev 20 min till flera timmar.
  Att vara liggande hela dygnet kräver ju väldigt mycket av sysselsättning (TV, tidningar, böcker), och att det finns något att dricka och äta när aptit och törst råkar infinna sig. Allt detta ska vara tillgängligt om de blir liggande ensamma i timmar …
  Varje dag såg jag och min bror till att hälsa på henne ett par timmar efter jobbet och på helgen. Vi delade upp veckans 7 dagar mellan oss. Men det var vad vi klarade av för att inte knäckas själva. Men våra besökstimmar varje dag räcker inte i den situationen.
  Och då hade mamma ändå tur som hade oss i samma stad. Det är det inte alla som har. Hemtjänstpersonalen sa även att det finns många gamla som aldrig får besök av sina barn, trots att de bor i samma stad, och det är obegripligt för mig …

  Att övervakas med kamera i det fallet skulle kanske vara en trygghet på ett sätt, av den anledning som du nämner. Man ser direkt HUR akut det är!
  Men … jag är lite rädd att det skulle kunna resultera i att man inte åker dit av samma anledning, eftersom det i regel är personalbrist och hög arbetsbörda. Det finns en risk att det skulle göra gamla och/eller sjuka liggandes längre i väntan, och kanske känner sig ännu mer ensamma och utelämnade …
  Men det är bara en tanke och farhåga …

  Trots lite tänkande och resonerande kring det här är mitt svar fortfarande … jag vet inte! Men det svaret kommer av att det är som det är idag …

  Men om jag skulle få önska … så skulle de gamla i stället ha rätt till någon form av personlig assisten, precis som behövande kan få före pensionsåldern. En nära nog ständigt mänsklig närvaro, för att de ska kunna känna trygghet i slutskedet av sitt liv. Det skulle ge dem möjlighet att bo kvar i en trygg hemmamiljö, med ett fåtal människor runt dem, under de tider då anhöriga inte kan ställa upp. Människor som går skift dygnet runt. Max 4 ansikten att lära känna.
  Det skulle ge dem som inte har någon närstående runt sig en röst som talar för dem …

  Det var svårt att höra att det inte fanns sådan hjälp att få till min mamma. Om man före 65 års ålder haft personlig assisten så fortsätter den åtgärden, men man kan inte ansöka om det efter 65 års ålder. Då får man i så fall bekosta allt själv, och vilka gamla har råd med det?

  Nä, det gäller att hålla sig så frisk att man trillar av pinn knall och fall … Det slut min mamma fick önskar jag ingen, och när det gäller mitt eget åldrande så vill jag inte att mina egna barn ska få uppleva samma sak som jag …
  Det gör alldeles för ont …

  Det blev lite långt det här, och lite deprimerande … men frågan berör mig djupt och är väldigt känslosam …

  Ett abrupt avslut med en kram och önskan om trevlig helg 😯

 6. Ingrid skriver:

  Tack för ditt svar på min fråga! Visst är det här en väldigt svår fråga och extra svår när man tänker på alla dem som inte har några anhöriga i närheten. Många är ju faktiskt helt ensamma. Vi har en granne här i området som är snart 90 år och väldigt sjuklig. Från att vara glad och pigg och jobba i sin lilla täppa har hon nu blivit i stort sett sängliggande. Hon har tre döttrar som bor inte så långt borta och de turas om att bo hos sin mamma en vecka i taget. Bättre kan hon ju inte ha det, men hur länge ska döttrarna orka. Hon vill inte till något boende utan tar det för självklart att de ska ställa upp och hon slipper än så länge ”digital tillsyn” nattetid.
  Kram

 7. Min presentation! Hej! Jag heter Mia Kommer från början från ? Jag är sjuk pensionär på dagtid. Två dagar i veckan så har jag en sysselsättning som jag bruka går till och det är genom kommunens psykatrin! Är det något ni undra så hör av er då!
  Älskar att skriva och jobbar på att få ut information om Aspergers Syndrom, Autism, psykisk ohälsa till allmänheten! Om det blir verklighet vet jag dock inte! Håll tummarna att det lyckas!
  Här blandas vardag, diagnos, bilder (både systemkamera och mobil) med tankar och funderingar om mina diganoser m.m.
  Mer får du veta efterhand om ni fråga mig!
  Kontakta mig gärna om ni vill! Jag har en E-mail adress: ?
  Vågar du följa med på resan i min blogg? Nu drar vi i gång vetja! //Mia.
  Bloggadress: http://nouw.com/annorlundalivdiganos

 8. Det här är nog ett ämne som berör oss alla, speciellt oss som har gått förbi vårt ”Bäst Före Datum”. 🙄
  Visst är det bra om den moderna tekniken används till något vettigt. Och skulle det nu göra så att dom som verkligen behöver hjälp får mer av den varan, jättebra! Men…pessimist som man är när det gäller hemvård, så tvivlar jag starkt på att det blir så. Istället så är det väl bara ett sätt att dra in vissa tjänster och ”spara”!!
  Men om jag nu har fel och det blir en positiv sak av det hela, så är jag den första som applåderar. Fram för mer BRA idéer. Låt inte allt bli kvar i det gamla!
  Själv hade jag en betydligt äldre bror som blev förlamad från bröstet ner och satt i rullstol under sina sista 15 år. Inte 17 fick han någon hjälp automatiskt. Istället var det jag – och Rolle – som fick ta tag i allt. Men då var man ju fortfarande frisk och förhållandevis ung själv (under 50) alltså tiggde jag, bråkade jag, ringde och stötte på, skällde på folk – men framförallt ställde upp så fort det var någon genomgång av hans behov. Och det hjälpte – men sån hjälp har ju inte alla!

  KRAM och trevlig helg!/Susie

  • Ingrid skriver:

   Vilken tur att din bror hade er som stred för honom. Tänk alla de som inte har någon, utan är utlämnade till biståndshandläggare och andra sociala instanser, Det måste vara hemskt.
   Kram och trevlig helg Susie!

 9. Skogsnuvan skriver:

  Precis som du känner jag mig lite kluven inför det här. Bara det att veta att någon bevakar en hela tiden. Å andra sidan kanske det är tryggt om någon kommer genast om något händer. Jag vet faktiskt inte. Så svårt att sätta sig in i hur det skulle kännas.

 10. Kraka skriver:

  Digital övervakning av människor i deras hem är en styggelse. Oavsett anledning.

  Ha en bra helg!
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *