Övervakad av Google

Det snöar idag, men jag tror inte att det är något som kommer att ligga kvar, för det ser ut att smälta bort efterhand. Det är nog bara den där sista staruren som ska ner, för enligt Krister är det här den sjunde i ordningen och då ska det vara klart sen.

Till rubriken! Jag börjar fundera över hur långt Google går i sina försök att övervaka oss? Jag har valt att inte ha reklam i min blogg, för jag tycker att det kan vara jobbigt och lite störande med en massa blinkande reklambanners, men med vissa bloggtjänster slipper man tydligen inte undan det om man inte betalar för att slippa reklamen.

Ett undantag är min sida Namn&Nytt, som nu också finns som en helsida i bloggen och inte bara på hemsidan, där har jag valt att lägga in reklam, mycket för att få lite liv i sidan bland alla nyhetsrubriker och också för att kunna tjäna någon krona, men man blir minsann inte fet på det. För varje gång någon klickar på en reklambanner får jag något öre bara.

Ett fenomen som jag har upptäckt är, att så fort jag surfat in på någon sida, till exempel Telias, sökt på trädgårdskärmar, letat böcker på Adlibris, hållit på med bokföring och rådgjort med Skatteverket och så vidare, så anpassar sig reklamen efter det. Igår letade jag efter ett extra minneskort hos MyTrendyPhone och minsann – idag har det dykt upp en reklambanner för just det företaget. Man är med andra ord hela tiden övervakad av Google!

Igår satt jag här vid skrivbordet och letade efter ett papper i en rörig låda, så då satte jag igång och rensade den ordentligt och hittade då programmet och deltagarlistan från bussresan jag gjorde till Toscana hösten 2012. Jag tog listorna med mig och gick och hålslog dem och satte in dem i en pärm. Det har hänt mer än en gång att jag har träffat medresenärer från bussresorna vi varit på och inte kunnat komma på namnet och då är det bra att kunna plocka fram de där listorna och friska upp minnet.

Tro mig eller ej! När jag sedan tittar på datorn hade det dykt upp reklam för resor till just Toscana. Är jag kameraövervakad redan? Det skulle ju var frivilligt! 😉
(Se Är det verkligen så här vi vill ha det?)

Dagens ordspråk är ganska välfunnet med tanke på det här inlägget:

Knepen är många, bara man förstår att bruka dem.

Ha en fin måndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i IT, Tänkt, Väder. Bokmärk permalänken.

38 svar på Övervakad av Google

 1. Gunnel skriver:

  Det är nästan lite som Storebror ser dig ibland. Ganska kusligt egentligen. Jag har också valt att inte ha reklam i min blogg, för jag vill ju att det ska vara min text som är det viktigaste. Kram

 2. Skatan skriver:

  NEJ NEJ NEJ NEJ … det vill vi inte. Jag tycker att det är lika läskigt som du … Goggle m fl företag tycker nog de gör oss en tjänst som kan ”läsa våra tankar” men jag tycker att det är väldigt obehagligt.

  Hoppas man kan protestera på något vis men det har nog gått för långt. Jag tänker inte göra någon reklam här för vad jag kommer att rösta på i EU-valet (åtminstone) för det vet du redan. Och alldeles säkert vet Goggle det också 👿

  Kram!

  PS Jag tror att det visas reklam i min blogg (WP) som jag egentligen inte vill ha bara för att jag inte betalar. Själv ser jag den inte men är det så kan du väl ge mig en vink. Då går jag in och betalar på stört. DS

 3. Hejsan Ingrid !

  Ruskigt så utsatt man är,
  får många anonyma mail att min blogg kommer att bli
  mest känd av alla, Så dumt, då vet de inte hur MÅNGA millioner bloggar det finns.

  Jag vill inte heller ha reklam ,om man bara får några ören.för att se det jämt,
  räcker med den vi ser på Fb.

  Hoppas allt är bra med Dig,
  Har inte varit inne på bloggarna först Din på över en vecka.
  Hemskt, så många som jag borde läsa och skriva i. Prinsen pockar på så mycket uppmärksamhet.

  Hinner nästan bara med Fb, mailen, Google+
  numera.

  Min stelhet har återvänt sedan jag inte haft VitaPro att ta på 8 dagar

  Må så bra

  Kram Majsan Mi

 4. Anne-Lie skriver:

  Reklam är jobbigt. Hos mig skiner solen.
  Kram!

 5. Kraka skriver:

  Google har jättekoll på vad vi söker på och vilka sajter vi besöker. Det var det som fick mig att lämna min tidigare bloggportal och köpa en egen domän. Jag vill inte att unga kvinnor med kropps- och självförtroendeproblem ska få reklam om bantning när de besöker min blogg. Jag vill ha koll på att allt man läser när man surfar in hos mig är sådant jag står för. För det är inte sådant du läser som styr vilken reklam jag får, det är vad jag läser och söker på. Inte minst ser man det på Facebook där reklamen också styrs av ålder och civilstånd. Men man kan på FB klicka i vilken reklam man inte vill ha och jag har lyckats rensa bort de värsta avarterna av sajter med ”banta och skaffa dig en karl”.

  Kram

 6. Elisabeth skriver:

  Google vet det mesta om oss. George Orwell ”1984” är ett inte mot hur vi är övervakade idag. Och de flesta av oss reagerar inte en gång. Ett annat innefenomen är väl Iphone och I-pad.
  Elisabeth

 7. Znogge skriver:

  Reklamen speglar direkt vilka sidor man besökt. Nu har jag inget att dölja men lite skrämmande är det allt… Jag har funderat på att betala för att slippa reklamen i min blogg men än inte kommit till skott.

  Kram

 8. Låter småkusligt men man tänker ju sällan på att det tydligen är så där, att vi är övervakade av Herr eller Fru Google. Jag betalade för att få bort reklamen från min sajt, och hoppas där inte syns sådan (säg gärna till annars) – men inte visste jag att man kunde få nåt öre (eller cent i mitt fall) om man HAR reklam på sajten. Då måste man väl ge nåt kontonummer åt nån?

  • Ingrid skriver:

   Jag har öppnat ett konto enbart för det syftet, men det betalas inte ut någonting förrän jag fått ihop 700:- och det tar lång tid mellan utbetalningarna minsann . 😉

 9. Rigmor skriver:

  Ja, nog kan man undra hur mycket ”dom” vet om oss…för det här med att få reklam för något som man tidigare sökt på, ja det händer ju ideligen. Däremot har jag ingen reklam på min blogg, och behöver inte heller betala för att slippa det. Det kan vara lite jobbigt ibland tycker jag, när man kommer in på en del bloggar som det först är en hel massa reklam på, så man knappt hittar inlägget ens…
  Men…har ni fått snö idag?? Det var väl ändå lite onödigt…Här har vi haft en ganska hyfsad vårdag, kanske inte som i helgen, men helt okej.
  Ha det gott på ön!!
  Kram kram

 10. Kicki skriver:

  Jag betalar för att slippa reklamen i min blogg, MEN när jag är på deras startsida för att göra inläggen till bloggen, då blir jag nedlusad med reklam och det sista är att det är LJUD på dom också. Fy fasen så irriterande. 👿
  Kram/Kicki

 11. Diana skriver:

  Jag smyger runt och läser bloggar i smyg, återkommer gärna till din trevliga blogg och får lära mig ett och annat om Klintehamn, som jag är relativt nyinflyttad till.

  Tänkte bara lämna ett litet tips om man vill slippa reklam på ”nätet”, så använder jag mig av ”browsen” Mozilla Firefox samt tillägget Adblock Plus och då slipper jag nästintill allt som har att göra med reklam när jag surfar på ”nätet”.

  https://www.mozilla.org/sv-SE/

  https://addons.mozilla.org/sv-se/firefox/addon/adblock-plus/

 12. Suss skriver:

  Jag tror att i och med att man är ”datoraktiv”, besöker sidor, beställer saker, skriver här och där, så är man registrerad lite överallt. Förmodligen inte så mycket att göra åt saken heller. jag har nej tack till reklam på brevlådan, Nix i telefonen och ändå får jag massor på alla möjliga smygvägar.
  Ljudkortet på datorn har tydligen halkat ur, jag kan inte lyssna på musik, vilket är tråkigt, å andra sidan behöver jag inte störas av ljud och störig musik i reklamen jag drabbas av. Intet ont, som inte har något gott med sig,” heter det ju! KRAM

 13. Karin skriver:

  Storebror ser oss, sa man förr. Nu får man säga: Internet vet allt!
  Visst är vi övervakade, det är din sida med reklam ett levande bevis på.
  Kram Karin

 14. Gerd skriver:

  Jag har förstått för länge sedan, att vi är övervakade av farbror Google.
  Något störande, tycker jag, men inget att göra åt, bara att klicka bort. Samma med Facebook, jätteirriterande, men det är bara att blunda där med.
  That´s life.
  Kramar, Gerd♥

 15. Lambergsfrua skriver:

  Jo men visst är vi övervakade på nätet. Vad vi än gör, vad vi än klickar på, vad vi än gillar – det registreras och sen får vi oönskade utskick från diverse företag. Jag har installerat adblock och slipper på så sätt en mängd ”skräp”. Sen gäller det att rensa sin ”historia” med t.ex. carpcleanser minst en gång i veckan för att slippa alla dessa konstiga och oönskade mail.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 16. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Var inom en hemsida som säljer&lev mat hem för att kolla sortiment&priser mot dyrbutiken som kommunens hemtjänst gjort avtal med.

  Blev något förvånad när jag surfade runt på olika bloggar och fick se reklam fr. just den butiken.
  Har hänt vid flera tillfällen hos de bloggare som har reklam.

  Kikade på några handväskor på Zalando och tror du inte att just de väskor jag klickat på visades på de bloggar jag besökte strax efteråt.

  Så visst är vi övervakade.

  FB har jag inte, har aldrig haft och kommer aldrig att ha. Ser ingen anledning. Det går åt så mycket tid till att besöka alla goa nätvänners bloggar/hemsidor och annat så det får räcka med det.
  Finns annat att göra i livet.
  Ha det så gott Ingrid!
  Varm kram, Agneta

 17. Inger Maryissa skriver:

  Jo, man är ganska övervakad av Google…
  även på Facebook märker jag det…
  T.ex. om jag tittat på något i en sökning på Google så när jag sedan går till Facebook så vips till höger på startsidan så finns en annons om det jag innan tittat på i min sökning på Google
  kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *