På jakt efter tussilago

I morse var det inga trevliga utsikter inför dagen. Det skulle bli hårda vindar och snöbyar och/eller regn och blåsigt blev det men ingen nederbörd och fram på förmiddagen klarnade det upp och blev riktigt soligt och fint. Jag fredagsstädade på förmiddagen och tog bort påsksakerna och när jag var färdig med det åt jag lunch och sedan gick jag ut på en promenad. Inte kan man sitta inne när solen lyser!

Jag har inte varit vid dammen på hela våren, men i dag bestämde jag mig för att gå dit för att se om det möjligen hade kommit upp några tussilago och blåsippor. Blåsipporna lyste med sin frånvaro, men tussilago var det alldeles fullt av.

Lilla tussilago lilla tussilull,
Har du målat kjolen din i solens klara gull?

Då du ler emot mig, uppå dikeskant
Lyser det som våren själv så gult och nytt och grant.


Lilla tussilago, vill du lära mig
Sprida lite solsken, söka likna dig.
(Text Tyra Macfie)

Det blåste inte så mycket när man kom ner i skogen, så det blev en riktigt behaglig promenad i solskenet. Undrar när jag ska få se den första blåsippan i år?

Trevlig fredag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Promenader, Vårtecken 2018. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till På jakt efter tussilago

 1. Rar vers om tussilago, har inte hört den förr, har du skrivit den själv eller vem skrev den?
  Tänk att de gula kom till slut, de är liksom den verkliga starten på våren även om både snödroppar och vintergäck hinner före. Ha ett skönt veckoslut önskar Britta

  • Ingrid skriver:

   Någon poetisk ådra har jag inte och därifrån jag fick den stod inte upphovsmannen, men nu har jag letat fram det och kompletterat inlägget. Rätt ska vara rätt!
   😉

 2. Ann-Marie skriver:

  Hej Ingrid! Ja vinden har haft otroligt bråttom även här i norra Skåne. Jag såg blåsippor på promenaden innan resan hit och när jag packade bilen och tittade över staketet ull grannen så såg jag något som rörde sig där. Gick fram och tittade och minsann så var det en stor och stadig igelkott som något vingligt tog sig fram och samtidigt så flög en citronfjäril förbi. Lika glad blir man varje år när alla vårtecken dyker upp. Kram

  • Ingrid skriver:

   Det var inte dåligt så många vårtecken du upptäckt. Jaha du är i Skåne igen. Jag ska till stan nästa vecka, men då är det alltså ingen idé att uppsöka Sandövägen.
   Kram

 3. Helena skriver:

  Tussilago är vår, och lyckliga du som ser den redan. Hoppas det blir varmt i helgen så tittar nog blåsipporna fram. Âr inte dom fridlysta i Sverige?
  Ônskar dig en fin vårhelg.

 4. Kicki skriver:

  Vi kan nog också hitta tussilago i nån vägren snart, för dom börjar bli snöfria. men annars är det fortfarande minst en halv meter snö 🙁
  Regn och snöblask hela fm, men nu tittar eftermiddagssolen fram.
  Kram

 5. Vilka fina vårliga bilder från dig idag! Tussilago är så söta. Här har vi inga sådana, men jag brukar se dem i dikeskanterna när vi är ute och kör!
  Blåsippor har vi inte heller, men snart kommer nog backsipporna!
  Ha en fin helg, kram, Monica

 6. Nej du, något pysslande i trädgården – varken med kamera eller annat blev det inte mycket med idag. Det blåste så isande vindar….. 😥
  Att du fick se tussilago var väldans trevligt, så när jag nyss tog ut Santos på en liten prommis tog jagmed kameran och visst hittade jag några få blommande växter. Två (2!) vintergäck och en liten rugge med våriris nästan under trappan på altanen vid växthuset. Förmodligen är det extra varmt och skönt där! 😆
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

 7. Laila skriver:

  Jag såg 2 utslagna blåsippor i min dikeskant i förrgår och tussilago finns längs promenadvägen.
  Ha en trevlig helg

 8. Elisabeth skriver:

  Tussilagon inger en massa hopp! Så vackra. När vi var ute på förmiddagspromenaden idag, såg vi låga fibblor, som påminde om tussilago. Då gick tankarna hemåt.

 9. Znogge skriver:

  Vi har sluppit snön men vinden har varit onödigt vass. Men det går i alla fall på rätt håll tycker jag.

  Kram och god lördag 😉

 10. wiolettan skriver:

  Så gult och vackert det lyser om tussilagon och söt liten visa också.
  Härliga vårbilder.
  Här har vi inte mycket till vår men idag försöker solen lysa och till veckan ska det bli många plusgrader. Kanske du då får se blåsippan.
  Trevlig helg.
  Kram!

 11. Lambergsfrua skriver:

  Tänk vad man blir glad av vårens första tussilago, som lyser likt små solar i dikeskanterna – och så många du hittade! Visan om Lilla tussilago var en populär och ofta sjungen vårvisa i småskolan, som det hette på den tiden. Ett oförglömligt minne i det sammanhanget var en vårfest för föräldrarna, där de små förstaklassarna skulle representera de olika vårblommorna och sjunga en vårvisa i grupp eller som solister. Enkla dräkter med kjol och krage tillverkades av kräppapper i lämplig färg och sedan sjöngs det av hjärtans lust både om blåsippor, vitsippor och tussilago. Klassens go’e runde Kalle (fingerat namn) snörde på sig gula kjolen (som satt lite trångt över magen) och framförde entonigt och med bravur Lilla tussilago. Kanske han var historiens förste rappare – i alla fall i den årsgruppen. 🙂
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag kan inte förstå det, men jag vet mig aldrig ha hört den visa förut. Ändå var jag med i körer och spelade teater både i skolan och hos Godtemplarna när jag var liten. Den är väldigt söt!
   Kram

 12. Karin skriver:

  Skriver lite i all hast medan jag väntar på att Björn ska komma hem. Han är på LIDL för de har verktygsvecka. Han har hundratals verktyg både egna och ärva efter sin Far, men ändå ständigt på jakt efter något nytt att behöva.
  Vi ska åka till sommarstugan om en stund, och där är det inte långt ifrån Pulken, Kristianstad som är en ny plats för tranorna att mellanlanda. Vi ska naturligtvis åka dit en runda och kolla på de härliga fåglarna. Finns det förresten tranor på Gotland.
  Den söta lilla visan om tussilago har jag en speciell relation till. När jag gick på scouterna jag var väl 8-9 år, så skulle vi ha vårsoaré. Jag skulle vara tussilago och sjunga visan. Men vaknade samma morgon och hade fått scharlakansfeber. Oj, så ledsen jag var att jag inte fick uppträda!
  Ha en fin vårhelg! 🙂
  Kram Karin

  • Ingrid skriver:

   Jag förstår din besvikelse över att inte få vara med på soarén. Jag hade också scharlakansfeber när jag var liten och fick ligga på epidemisjukhuset. Jag var nog inte så gammal, för jag har inga minnen av det, men mamma har berättat att hela familjen var isolerad en tid.
   Kram

   • Karin skriver:

    Jag har haft scharlakansfeber 6 ggr. Den 7:e gången sa vår husläkare, nu behåller vi henne hemma, nu får sjukdomen rasa ut. Fy så sjuk jag var, och doktorn hälsade på varje dag. Men efter den pärsen har jag inte scharlakansfeber mer. Det finns för 37 olika virus av denna sjukdom, sa en läkare till mig. Och jag var livrädd att jag skulle få dem alla. 7 räckte mer än väl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *