På norra Gotland med Röda Korset o Suderviljan

Jag är just hemkommen efter en tur på norra delen av ön. Röda Korset i Klintehamn och Suderviljan ska inleda ett samarbete fram mot höstkanten och i nya lokaler ska det startas en Kupa med kaféverksamhet och secondhandförsäljning och Suderviljan ska sälja blommor. Nu skulle vi åka runt och titta på andra Kupor och få lite idéer och inspiration, men vi började med ett besök i Botaniska trädgården i Visby.

Vi åkte tidigt från Klintehamn, redan klockan åtta faktiskt och det regnade lite i natt, så det var lite blött på grusgångarna i Botan, men där var lika fint som vanligt, men det är en liten mellanperiod nu. De flesta lökväxterna är borttagna och sommarblommorna är inte på plats ännu, så det var en del rabatter som var tomma på växter, men den här var enormt vacker med sina lysande jättetulpaner. Dessutom blommade näsduksträdet, men tyvärr satt näsdukarna så illa till att jag inte fick någon bra bild av dem. Det var kul att få se det i alla fall, för jag har aldrig lyckats pricka in blomningen tidigare.

Sedan fortsatte vi till Kupan på Gråbo i Visby och där fick vi förmiddagskaffe med härliga smörgåsar. Kupan på Gråbo är en träffpunkt där ett 25-tal olika föreningar samarbetar, allt från kyrkan till polisen. Den är inrymd i en före detta tandläkarmottagning, så där finns många små rum. Jag blev verkligen imponerad över deras verksamhet och det tror jag inte att jag var ensam om. Butiken med secondhandförsäljningen var enormt fräsch och välordnad.

Därifrån körde vi till Fårösund, guidade av vår ordförande Britt som är proffs på området, för hon guidar turister om somrarna. Vi fick veta en hel del om trakterna vi passerade. Väl framme i Fårösund körde bussen in på KA3:s område där vi fick lunch på den gamla Markan, som idag heter Restaurang Utsikten och visst hade man havsutsikt därifrån, så namnet är helt korrekt. Fläskkarrén smakade väldigt gott, trots att vi väl knappast hunnit smälta förmiddagsmackan.

Från Utsikten var det bara en liten bit till Kupan i Fårösund och det som imponerade mest på mig där var det fina vävrummet. 12 vävstolar med olika alster, allt från vanliga trasmattor till möbeltyger i ett ljust och fint rum. Det är annat än vävrummet i källaren på Kupan i Hemse.

Nu skulle vi över till östra sidan av Gotland, till Slite och strax innan vi var inne i samhället passerade vi det här stora stenbrottet. Vi gick inte ur bussen, men satt en stund och betraktade brottet. Det kanske framgår dåligt av bilden, men det är enormt och långt, långt där borta kunde man se dammet efter brytningen i ännu ett.

Kupan i Slite ligger i en byggnad som ägs av Cementa, men det är inte den man ser bakom den låga byggnaden med Röda Korsflaggan vajande högt ovan träden, utan tornen är silosar som hör till Lantmännen. Som tur var har också Kupan i Slite ett kafé, för nu hade vi inte ätit på nästan en och en halv timme, så kaffe och en maffig kaka satt jättebra, innan det var dags att vända åter mot Klintehamn.

I morgon ska jag åka söderut med SPF!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Röda Korset, Utflykter. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till På norra Gotland med Röda Korset o Suderviljan

 1. Jo jo, det kostar på att vara pensionär! Full rulle !

  Hoppas du får en trevlig mors dag även om sommaren ännu inte behagar infinna sig.

 2. Znogge skriver:

  Vilken trevlig tur du har varit på! Det verkar vara aktiva föreningar på er ö!

  Kram

 3. Lambergsfrua skriver:

  Egentligen är det helt fantastiskt vilka krafter det finns inom de ideella verksamheterna i vårt land. Det du berättar om här imponerar stort på mig – och inte behövde ni vara hungriga heller på er rundresa.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 4. Det är egentligen ganska fantastiskt hur Röda Korset har så många aktiva medlemmar här på Gotland. Som f.d. Stockholmare så blir man enormt imponerad….. 😆
  Idag t.ex. så ska min väninna Lisa ha c:a 100 pers på ”kafferep” och trädgårdsvisning i Levide Tingshus. Jag vet att hon var lite orolig för vädret och höll på att arrangera nått tak över sin boulebana där alla skulle kunna sitta i skydd – om det det skulle regna. Och det ska det tydligen….. 😥
  KRAM
  Susie

 5. Helena skriver:

  Vilken trevlig dag.

 6. wiolettan skriver:

  Hoppas att du har det fint på din utflykt idag med SPF.
  Härliga bilder roligt att få se och att få ”följa med” på din tur.
  Trevlig helg och kram till dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *