Pingstdagen

Det har varit en helt underbar dag med sol, inte så hemskt varmt, men nästan vindstilla. Jag tog en promenad på förmiddagen och när jag passerade Konsum på hemvägen gick jag inte och köpte mig en back sallad till lunch.

Sen slumrade jag en stund i solstolen och så har jag börjat läsa en deckare skriven av Pontus Ljunghill, Lykttändaren heter den och den artar sig riktigt bra. Leif GW Persson rekommenderar den, så då måste den ju vara läsvärd. 😉

Lykttändaren är en kriminalhistoria som utspelas sommaren 1923 och den skildrar stämningsmättat ett svunnet Stockholm, med ännu intakta Klarakvarter och där ett alldeles nybyggt stadshus står färdigt att invigas. En berättelse om gåtor, öden och undflyende sanningar….

Mamma kom från Stockholm, så när jag var barn var vi ofta där, oftare än det blir nu för tiden. På Birkagatan bodde morbror Olle och moster Greta och där övernattade vi ibland, särskilt om det bara var mamma och någon av oss flickor som var på besök. Morbror Olle och moster Greta bjöd på leverpastejsmörgås med pressgurka och sockerdricka ur en flaska med patentkork. Moster Greta spelade piano och sjöng kristna sånger med en vacker röst.

Om pappa var med bodde vi ofta på något av de små hotellen som låg på Upplandsgatan. Där fick man in en bricka på morgonen med kaffe till de vuxna och choklad till oss barn och till det nybakade varma wienerbröd.

Så gled mina tankar iväg när jag satt där i solskenet med min bok. Mina minnen från huvudstaden stämmer nog bättre överens med skildringarna i boken än hur det ser ut i dag.

Jättevallmon är redo att blomma.

Nu har jag varit ute en vända och vattnat, för något pingstregn blev det inte och det ser ut att dröja innan det blir någon nederbörd.

Trevlig kväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Pingst. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Pingstdagen

 1. Vilka fina minnen du har från era Stockholmsbesök när du var barn! Det låter så idylliskt, jämfört med hur det är idag! Varm choklad och nybakat wienerbröd till frukost – klart att du var glad!
  Varmt och soligt här idag också och inget regn…
  Kram, Monica

 2. Znogge skriver:

  Härliga minnen från era besök i Stockholm. Jag har läst boken och tyckte den var bra.

  Kram och god kväll!

 3. Gunnar skriver:

  Jag har noterat deckaren som jag inte har läst. Stockholm har nog ändrats mycket under åren. Jag har och hade många släktingar och var ofta på besök som barn. En del har nog blivit bättre men inte allt tycker jag

 4. Laila skriver:

  Även för oss har Stockholmsbesöken blivit färre. Idag har jag varit i Levide/Sproge på gökotta. Det är nog första gången jag hört göken på en gökotta. Trevligt var det i alla fall.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Vi var på en gökotta för några år sedan då vi hade två gökar som satt och gol mot varandra över änget där vi satt. Det kan man verkligen kalla gökotta. De överröstade nästan prästen när han skulle hålla korum.
   Kram

 5. Karin skriver:

  Samtyckesblankett har jag inte hört talats om, får läsa om det på nätet. Tack för att du är så uppdaterad!
  Vi har varit ute och rest ett tag först i Västergötland och sen helgen tillbringade vi i Blekinge. Både fåglar och blommor har studerats.
  Ha en fin vecka!
  Kramar Karin

 6. En härlig dag var det idag, men i morgon ska det tydligen bli varmare igen! Puh!! 👿
  Men vi ska till Visby för jag ska göra min ärliga datortomografi vilket är skönt. Det är AC i bilen….. 😉
  KRAM/Susie

 7. Gunnel skriver:

  Ibland poppar barndomsminnen upp bara så där. Det är mysigt. Det är ganska torrt i Skåne också, men om det ska regna får det gärna bli på natten. Kram

 8. Elisabeth skriver:

  Härliga minnen att minnas. Tänk vad en bok kan väcka! Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *