Plommon och physalis

Nu frossar vi i plommon och kapkrusbär (physalis), fast det är väl att ta i om man tänker på krusbären, de är inte så många, men det är en väldigt vacker och fin planta fortfarande och bären mognar så sakteliga.

Plommon är det desto mera utav. Just den här sorten är jättegod att äta, men jag har under årens lopp gjort olika försök att koka in dem, fast då blir de väldigt snarva och sura i smaken. Det hjälper inte att skålla och skala dem innan, så vi äter för glatta livet.

Igår var det ännu en fin sensommardag. Jag tog en liten kort promenad på förmiddagen, vi var ner i lägenheten med ett par kassar med glas, för vi skulle ändå på Konsum och handla och sen satt vi ute och njöt av solen och värmen.

Solen skiner lite blekt idag också och det blåser ganska mycket, men det är varmt och gott. Jag har tagit av alla smådukar och ska tvätta dem, så de är nystrukna och fina till helgen.

Hemmet börjar se ut som ett hem i upplösning (vilket det ju också är). Det står kartonger och kassar lite överallt och dammråttorna rullar omkring när man rör sig. Min rygg gillar inte det där med dammsugning, man jag får väl försöka ta ett tag ändå. Man kan ju faktiskt sitta och dammsuga, har jag upptäckt 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Flytten, Hälsan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

23 svar på Plommon och physalis

 1. BARBRO skriver:

  Hej syster!
  Det där med att sitta och dammsuga Är jättebra hjälp det har jag gjort länge.
  Den åldern den åldern.
  Kram!

 2. Sofia skriver:

  Jag fick fem physalis på min planta, ingen av dem är mogen än. Men kanske mognar de på fönsterbrädan, likt tomater?

  Åh va jag önskar mig ett plommonträd! Det och körsbär (el dyl) ska finnas i min trädgård när jag blir stor. Tillsammans med äpplen såklart! 🙂

  Sitta och dammsuga? Har jag inte hört talas om, men nöden har ju ingen lag.
  Måste du verkligen städa så noga nu då, när ni ändå ska flytta? 😉
  Hoppas ryggen är hyfsat snäll mot dig, så du orkar ta dig för iaf hälften av allt du vill…

  KRAM, Sofia

  • Ingrid skriver:

   Vi har fått riktigt många physalis faktisk och ännu blommar plantan, men det är väl frågan om ifall de hinner mogna.
   Visst måste dammråttorna få sig en omgång, du vet det där med allergi 😉
   Varm kram till dig Sofia!

 3. Birgitta skriver:

  Plommon är gott. Problemet med att behöva köpa plommon i affär är att de sällan är mogna.

  Sitta och dammsuga? Tack för tipset! Själv har jag inte tagit fram dammsugaren på två veckor nu. Så det skulle behövas. Och kan tänka mig att det sparar ryggen rejält. Så det skall jag ta till mig.

  Sköt nu om din rygg, och Åke kanske kan massera dig på kvällen? Även om det inte hjälper så ökar det genomblödningen i muskulatur och det är sååååå skönt! 🙂

  Kram

 4. Skatan skriver:

  Plommon äter jag här också … för fulla muggar. Men de flesta tas ner för att göras snaps av … så jag passar på innan det är så dags. De som jag äter är mindre än de på din bild och mörkt lila …

  Spänningen växer inför flytten förstår jag … och jag tycker allt att du ändå skall försöka sätta ”maken i arbete 🙂 … som du svarade här ovan … Om han inte har ont av sin ”portvinstå” förstås … Mannens har blivit mycket mycket bättre …

  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Vi har små sockerplommon också, men de är lite mesiga i smaken tycker jag.
   Nej då, maken har inte ont i sin tå, så ha borde nog kunna ta ett tag med dammsugaren 😉

 5. Znogge skriver:

  Just dammsugninjg är det absolut värsta som finns för onda ryggar. Så det ska man nog helst undvika även om det blir svårt. Kan ni kanske turas om Åke och du?

  Kram

 6. Henry skriver:

  Kan inte Åke hjälpa dig med dammsugningen?

  Jag dammsuger här hos oss!

  Ha det gott!

  Kramar

 7. Karin skriver:

  Oh, är det så snart! Så spännade det ska bli. Pirrar det inte lite i magen?
  Kram Karin

 8. Anne-Lie skriver:

  Den här årstiden finns det så mycket gott att stoppa i munnen när man går runt i trädgården. Vi har så mycket plommon och gråpäron, vindruvor….det värsta är att magen tål inte hur mycket som helst. Man får dela med sig till syskon, min mamma och grannar.
  Vad du har det jobbigt med din rygg.
  Kram!

 9. Doris skriver:

  Spännande med flyttningen !
  Sköt om dig,kram.

 10. Eleonora skriver:

  En gång i tiden hade jag ett plommonträd, som varje år gav rik skörd. Jag kokade en sockerlag – la plommon i plastburkar och fyllde på med lagen. Det höll sig frysen väldigt lääänge. Supergoda till plommonpaj och även som dessert.

 11. Eleonora skriver:

  Om du hade min knaggliga dator just nu – så kan jag garantera att du tog en frivillig paus. Sonen var här igår och fixade till det mest elementära, men troligen får jag lov att köpa en ny. Han har lovat att lägga in allt från scratch åt mig, så det tål att tänka på.

  Lycka till med allt – och förför allt – fortsätt att vara rädd om tyggen. Tänker på dig vännen och kramar om!

  • Ingrid skriver:

   Hoppas att du får tag i en bra ny dator. Det är inte roligt alls när de inte fungerar som de ska. Jag har kvar min gamla PC och där blir man verligen stressad när man ska sitta och vänta och vänta på att någonting ska hända 🙁

 12. Hejsan !

  Härligt när trädgården bär frukt.I år satte jag inget förutom tomater.De är gröna,runda.Ska ju vara gula och ovala.

  Physalis satte jag ett år,blev som ett stort träd.Mycket jord och mängder med vatten.Det var nog tur jag inte hade så mycket växter i år som skulle skötas för då hade jag nog inte funnit på katterna.Inte haft eller råd att mata.Över tusen kronor har jag nog köpt mat+föder för.Har ju haft lite roligt också,nu gäller det med lillbruna.Var ut vid trädet vid ett-tiden. men ingen kom, så jag ställde in mat i busken, alltid kommer det väl någon och äter det.Är inte så fräscht precis.Men andra katter är inte så kräsna.

  KRam Majsan

Kommentarer inaktiverade.