Rackar´ns katt – Gutamat

Vi har breda fönsterbleck och igår satt det en katt utanför mitt köksfönster och tittade in på mig. Jag har sett den förut och vet att den bor längre bort på gatan.

Nu tror jag ju inte att det var mig den var intresserad av, utan fönsterblecket var säkert ett bra ställe att sitta på för att spana på mina småfåglar, eftersom fågelmataren bra är ett par meter därifrån och när katten fick se mig hoppade den genast ner och marscherade iväg.

När jag kom ut i köket i förmiddags fick jag se samma katt springa iväg från gräsmatten i full fart och på marken låg nötautomaten och talgbollen och ställningen var alldeles sned. Katten hade uppenbarligen gått till anfall mot mina skyddslingar. 😈 Jag gick ut och hängde tillbaka automaten och talgbollen och försökte rätta till ställningen, men den är ännu sned. Resten av förmiddagen satt jag vid köksbordet och vaktade, men kattrackaren kom inte tillbaka.

Hur det har gått för fåglarna i eftermiddag vet jag inte, för jag har inte varit hemma utan på Kupan i Klintehamn och lyssnat på Ing-Marie Tellström, som berättade för oss om sitt projekt att försöka leva enbart på gotländska produkter under ett helt år.

Hon var väldigt trevlig att höra på och berättade att det inte hade varit helt lätt att hålla sig till projektet, för även om det finns mycket att köpa som är producerat här på ön så finns det till exempel inte socker, eftersom Roma sockerbruk lades ner 1997, det finns ingen ättika och inget salt, ingen jäst och mejeriet gör ingen ost längre. Som sötningsmedel använde hon honung, men det går ju inte att göra några inläggningar utan socker och ättika och ost, som hon älskar, köpte hon på Stava gård, fast det blev väldigt dyrt. En del undantag blev hon tvungen att göra: Kaffe och te, salt och kryddor köpte hon och dessutom åt hon vad som helst när hon var bortbjuden.

Att Gotland är en ö gjorde att det var lätt att hålla sig inom ramarna, för som Ing-Marie sa, hade hon bott på fastlandet och bestämt sig för att till exempel bara äta produkter från Östergötland, hade det nog varit lätt hänt att halka iväg utanför landskapsgränsen.

Hon poängterade att det är vi konsumenter som har makten och vi ska kräva att butikerna tillhandahåller närproducerade livsmedel för att stödja det svenska jordbruket och för att vi ska få ett öppet landskap. Hon sa också att maten måste få kosta. Ja, hon sa mycket annat klokt också och en del av de tankarna kan man läsa om i hennes blogg som hon skrev medan projektet höll på. Den är vilande, men där finns en hel del att läsa och där finns många recept.

Sen blev det kaffe och mycket prat om mat vid borden!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Katterna, Matprat, Röda Korset. Bokmärk permalänken.

18 svar på Rackar´ns katt – Gutamat

 1. Agneta skriver:

  Ajajaja, titta på fåglarna går väl bra, men sen räcker det…..det är ett elände det där. Fåglarna får dom inte ta, dom små katterna.
  Intressant att bo på en ö och försöka köpa allt inhemskt, det är nog inte lätt någonstans, men rakt inte på en ö även om den är stor. Mycket intressant!
  Agneta kram

 2. Astrid skriver:

  Du får lägga enris på fönsterblecket
  Jag har kompost galler runt min restaurang
  Men mitt är en bit från fönstret

 3. Kraka skriver:

  Se men inte röra! Du får ta och skaffa en stor blomspruta att skrämma kissen med.

  Nej, inte är det lätt att leva på närproducerat i våra dagar…

  Ha en fin kväll!
  Kram

 4. Geddfish skriver:

  Jag är väldigt intresserad av närodlat, försöker, men väljer ekologiskt, sedan det som finns, men ibland avvaktar jag helt enkelt. Har blivit mer och mer kräsen.
  Kram! Gerd

 5. Stackars katt, har nog dåligt med käk hemma.

  Du får nog sätta galler för .

  Du är alltid ute på något, det är väl så man ska göra.
  Innan jag tog hand om Prinsen, hade jag tänkt gå på olika
  kulturella möten, men så fick jag se vad det kostade.och då
  bestämde jag mig för att låta bli.Får låta bli mycket för Prinsens
  matkonto, ’ändå tar han en talgoxe o den kommer in på hans territorium.
  Har sett hur de flyger in genom nätöglorna, Förr matade jag ju på balkongen, kan ju minnas det.

  Närodlat är toppen.
  Smaka på framtiden hette det som höll på från 30/8-7/9.
  Trodde det var gratis, men det kostade också..Lite fick man smaka.
  1 kg potatis 40 kr, lite för dyrt.2 kg för 20 kan jag betala.

  Lite gift när man är i denna ålder spelar nog inte så stor roll.
  Men handlar bara ekologiska bananer numera, de är så goda.

  Kram Majsan Mi

 6. Oldmolly skriver:

  Måste bli lite begränsat med närprodukter, om man bor i Lappland.
  Spruta katten med en blomspruta, när den kommer i närheten.

 7. Lambergsfrua skriver:

  Katter följer sin instinkt, men när det gäller småfåglar gilar vi det inte alls. Dem vill vi ha för oss själva utan inblandning av små tama tigrar, som får all mat de behöver hos husse och matte. Synd att de inte fattar det bara. Hoppas du kan skydda dina små på något sätt från den här lilla jägaren, för det är ett stort nöje att se fåglarna besöka fågelbord, talgbollar och fröautomater.

  Kul utmaning att bara använda gotländskt under ett år och en nyttig upplevelse, tror jag. Kanske det bara skulle kunna funka helt ut nere i Skåne, men jag är inte så säker. Här i Värmland har man satsat mycket på närodlat, men utbudet är nog trots allt rätt begränsat. Och den stora frågan är – har vi närodlat ekologiskt vin i Värmland? Nää, tror inte det, men nu måste jag undersöka saken närmare 🙂
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 8. Gunnel skriver:

  Vilket intressant projekt den här damen genomfört. Kul att lyssna på vad andra människor håller på med. Det finns så otroligt mycket som man aldrig ens tänkt på. Hoppas ”kattrackaren” håller sig i skinnet nu. Kram

 9. Gunnar skriver:

  Intressant med att försöka leva på lokalt producerade varor. Allt funkar väl inte men visst vore det bra om man kunde utnyttja närodlarna mer.
  Grannens katt är till nytta här eftersom han håller efter mössen som bor under vår altan. Han tar inte alla eftersom jag ser en möss då och då. Fåglarna lever säkert farligt men jag har inte tagit honom på bar gärning ännu.

  • Ingrid skriver:

   Det är inte lätt för katten minsann, men visst gör en katt stor nytta och jag antar att katterna här på Odvalds inte enbart jagar fåglar, de tar nog en och annan mus också.
   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *