Rannarve – Sommar i P1

Den här söndagen har det varit lite växlande väder, men ganska varmt och skönt. Kerstin och Hassine kom hit på förmiddagen och då tog vi oss en promenad och eftersom de aldrig varit och sett på skeppssättningarna vid Rannarve, som jag upptäckte förra året, gick vi dit.

Skeppsättningarna har funnits där sedan bronsåldern och restaurerades av länsstyrelsen i mitten av 60-talet. Jag har givetvis sett skyltar om att de ska finnas, men de ligger inne i skogen, så det är inte lika lättillgängligt som till exempel Gannarve, så det har inte blivit av förrän nu.

Gravröset som ligger 300 meter längre in i skogen är nästan ännu mera imponerande

När vi kom hem hit igen fixade jag till lite lunch och så satt vi ute och pratade ett tag innan de åkte hem till Sicklings. När jag blev ensam la jag mig i solstolen och lyssnade på Mattias Varelas sommarprat och sedan på Malou von Siwers.

Mattias Varela var bra tycker jag och han spelade bra musik, men han hade lite svårt att hålla mig helt vaken. I alla fall tror jag att det var så eftersom jag hörde några konstiga ljud då och då. 😉 De oljuden gör att han bara får betyget 7/10.

Sedan knappade jag in Malou von Siwers, men när jag fick klart för mig vilket ämne hon skulle tala om tänkte jag först stänga av radion och reste mig från solstolen, men satte mig i köket i stället och lyssnade. Det kändes inte som om man kunde ligga och slappa under ett sånt program. Säkert är det många där ute som känner igen sig i hennes berättelse om det komplicerade förhållandet till sin pappa och den slutna familj hon levt i.

Hon som trodde att alla barn fick stryk om de gick på mattfransarna eller i de nykrattade grusgångarna, för att inte tala om ifall hon tappade en gaffel eller sparkade av sig skorna utan att ställa dem tillrätta. Hon som hade mamma som trallade och sjöng och inte låtsades om att hon hörde vad som försiggick inne i skrubben. När föräldrarna så småningom skildes tappade hon helt kontakten med sin far förutom några sms under årens lopp. Inte ens när han låg på sitt yttersta ville han ha besök av henne, men hon satt vid hans dödsbädd och fick ta farväl av honom.

Nu lyssnade jag på henne i efterhand med förkortad musik, som för övrigt var jättebra, och det gjorde kanske att berättelsen blev tyngre än den varit annars. Den grep mig verkligen och jag vete rackar´n om det går att betygsätta den…..

Ha en trevlig söndagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Klintehamn, Promenader, Radioprogram och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Rannarve – Sommar i P1

 1. Znogge skriver:

  Ett tungt ämne och intet som man direkt slölyssnar på. Kanske var det ändå befriande för henne att ta farväl av pappan…

  Kram och trevlig kväll!

 2. Gunnar skriver:

  Spännande med skeppsättningarna! Sommarprogrammet var bra idag. Ett tungt ämne men hon berättade bra

 3. Geddfish skriver:

  Jag lyssnade faktiskt på Malou. Hade bestämt mig för det. Och vädret var inneväder, så det passade bra.
  Trodde inte alls att det var detta som var de djupa såren. Mycket hade ju sina förklaringar bakåt i leden, men en sån uppväxt… jag är lyckligt lottad, det förstår jag. Men det finns ju maskrosbarn och det är Malou verkligen. Starkt program.
  Kram, Gerd

  • Ingrid skriver:

   När hon berättade om sin barndom inser jag att min trots allt var lycklig. Lyckligare än hennes i alla fall, även om jag nog också tillhör de där maskrosbarnen. Fysiskt misshandlad blev jag absolut inte.
   Kram

 4. Visst är det lite svindlande att tänka på tiden när dessa skeppssättningar gjordes? Vad har inte dessa stenar varit med om? Och varför byggdes dom egentligen? Det måste ju ha varit ett fruktansvärt slit utan moderna maskiner…
  Tyvärr missade jag sommarpratarna med Malou. Det låter ju hemskt! Man kan verkligen skatta sig lycklig, som haft en lycklig barndom!
  Må så gott!
  Kram, Monica

 5. Kicki skriver:

  Nu har jag inte lyssnat på sommarpratarna på ett tag, har ju varit utan dator och sen strulet med densamme.
  Men jag får lyssna ikapp senare.
  Kul att turista i eget landskap, det borde man göra oftare, för det finns mycket att se.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Jag hoppas att du kommer bättre överens med din nya dator nu.
   Visst finns det mycket att utforska i hembygden. Man behöver inte söka sig så långt bort.
   Kram

 6. Inger Johansson skriver:

  Malou pratade väldigt bra över ett ”tabubelagt” ämne. Jag har alltid gillat Malou och hennes framtoning 😀 Hon har aldrig varit oförskämd mot de hon har intervjuat. En del journalister idag är tyvärr det 🙁
  Kram Inger

Kommentarer inaktiverade.