Rasbiologi

Det var kylslaget när jag gick iväg till Kupan i morse för ett förmiddagspass, men inte riktigt så kallt som på bilden. Den visar minimitemperaturen sedan midnatt. När jag gav mig iväg vid åtta-tiden var det 11° och solen sken, så lite hade temperaturen stigit i alla fall och senare på dagen har det varit runt 17°.

Inne på Kupan var det rena bastuvärmen, men det blev snabbt bättre när vi fick vädra och sätta lite korsdrag. Det blev en trevlig förmiddag med rätt många kunder, som handlade både det ena och det andra. En och annan kaffegäst hade vi också.

När jag kom hem var klockan nästan ett och jag tog på mig shorts och linne och la mig i solstolen för att lyssna på Sommar i P1, men Maja Hagermans behagliga röst och lika behagliga musikval lyckades inte fånga mitt intresse helt, så jag slumrade lite lätt då och då, men kontentan av det hon talade om snappade jag upp.

Nu har de vita dahliorna också börjat blomma

Hon pratade om rasbiologi, som är ett av hennes stora intressen och det är något som hon har skrivit flera böcker om. När jag lyssnade på henne kom jag osökt att tänka på när jag gick på läroverket i Visby. En gång kallade rektorn upp mig till expeditionen för att undersöka min huvudform. Varför han skulle göra det fick jag aldrig någon förklaring till, men av formen på min skalle kunde han se att jag var av vallonsläkt, påstod han. Om det var något bra eller dåligt fick jag aldrig klart för mig?

Tobaksplantans klibbiga blad är fulla av björkfrön

Hade något liknande hänt idag skulle han säkert ha blivit anmäld. Jag antar att jag talade om händelsen för mina föräldrar och att de inte reagerade på det, för jag kan inte påminna mig att det var några diskussioner om det. Eller också talade jag aldrig om det…..

Jag får be Krister gräva lite djupare i mina anor, så får vi se om det går att belägga att mina förfäder kommer från franska eller belgiska vallonbygder. Det var i början av 1600-talet som vallonerna utvandrade till Sverige för att arbeta med järnhantering. De flesta vände tillbaka, men några blev kvar och bildade familj här.

Ha en härlig helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nostalgi, Röda Korset. Bokmärk permalänken.

12 svar på Rasbiologi

 1. Musikanta skriver:

  Verkar väldigt konstigt att tro att man kan se på huvudformen om man kommer någon viss stans ifrån. Som du säger, nu hade han väl fått sparken direkt om det hade hänt.

  Jag har också lyssnat på Sommar idag, men på Kicki Danielsson. Hon visade sig vara en skärpt och trevlig sommarpratare med många fina synpunkter på livet och människor. Man har ju fått en helt annan uppfattning om henne, den negativa som media ständigt har förmedlat. Jag ska lyssna på Maja Hagerman i morgon på min promenad – hon är en av Kents favoriter – han är historiker i botten.
  Kram från Ingrid

 2. Ibland undrar jag vad man kommer ifrån, men min pappas släkt är garanterat från vikingarna. Alla hans släktingar såg typiskt nordiska ut. Han var storväxt och rödhårig. Däremot härstammar min mammas släkt från vallonerna och likaså Rolles pappas. Hans mamma var nog däremot nordisk. Men då tittar jag bara på hur alla släktingarna såg ut – om man nu får göra det! 🙄
  Min kusin släktforskar (på min mammas sida), men själv har jag inte börjat med det….. 😉
  KRAM
  Susie

 3. Det måste ha gjort ett stort intryck på dig, att rektorn ville undersöka din huvudform, eftersom du minns det så tydligt! Det hade ju, som du säger, varit helt otänkbart idag, men uppenbarligen tyckte du nog redan då, att det var lite märkligt och obehagligt! Inte att undra på!
  Vi har också fått lite svalare väder på sista tiden, men det skulle bli varmare nästa vecka, enligt prognosen!
  Ha en skön helg, kram, Monica

 4. Znogge skriver:

  Jag är också av vallonsläkt men aldrig att någon kontrollerat mitt huvud. Vilken ytterst märklig händelse som i dag garanterat genererat en polisanmälan!

  Kram och trevlig lördag!

 5. wiolettan skriver:

  Lite svalare har vi det också idag, men det blir säkert varmare. Sommaren brukar ju vara kvar i augusti.
  Min pappas anor är ifrån Frankrike och vallonerna, men om de kollade hans huvudform i skolan, det tror jag inte. Han gick bara 2 år i skolan.
  Vet du om det var fler av dina klasskamrater som kollades, kanske det var obligatoriskt?
  Trevlig lördag och kram till dig.

 6. Kicki skriver:

  Det är verkligen ett annat väder nu. Igår hade vi 4,6 grader på morgonen, men idag mer normala 15. Men varmt är det inte.
  Mäta skallen jo,jo! Du får väl kolla om det är nåt vallonblod i den.
  Ha en fortsatt skön helg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *