Recept på Kytsneipå

Många temadagar finns det och den 4 februari har Gotland ett alldeles eget tema, i dag är det enligt Allnakku Kytsneipås dag .

Det är gott med varm soppa vintertid. Kytsneipå är en numera sällan serverad soppa, som är kokt på saltat kött och rotfrukter och spädd med mjölk. Somliga lägger också i gryn av något slag så det blir som en välling.

Den här soppan som vi ofta gjorde på Stenstugu, är ett exempel på husmanskost när den är som bäst. När vi slaktade saltades stekfläsk, fläsklägg och annat ner i salttunnan, för att hålla sig under vintern och det här var ett utmärkt sätt att tillaga till exempel fläsklägg.

Ingredienser
En urbenad saltad fläsklägg eller något annat saltat kött.
Det är säkert jättegott med rimmad oxbringa också.
3-4 morötter
1 stor eller 2 mindre palsternackor
1 bit rotselleri
1 purjolök
6-7 små potatisar
mjölk, salt o peppar

Börja med att koka köttet i kort spad, skumma av den när den kokat upp och salta sedan om vattnet inte smakar ordentligt salt och lägg i några vitpeppar och kryddpepparkorn.

När köttet börjar bli färdig (efter ett par timmar) ansar man grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en stor gryta, häll på lite vatten och häll sedan i köttspadet som läggen kokat i. Låt grönsakerna koka färdiga, skär upp köttet och häll i det i grytan.

När allt är varmt igen smakar man av soppa och häller i ca ½ l mjölk så att smaken blir lagom salt och så reder man av den, så att den blir lite simmig.

Garnera gärna lite hackad persilja när du serverar den.

Det här blir en stor sats som räcker till åtminstone fyra personer.

I dag blir det knappast av att koka någon soppa, även om det är soppväder, men jag blev verkligen inspirerad när jag såg dagens tema i Allnakku, så det ska inte dröja alltför länge innan jag gör en omgång. Den går säkert jättebra att frysa in i lagom stora portioner.

Trevlig söndag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Matprat, Odvalds. Bokmärk permalänken.

13 svar på Recept på Kytsneipå

 1. Du menar nog 4 februari och inte 4 november?
  Soppan låter lite som den köttsoppa jag gjorde förr, men då använde man färskt oxkött (ex, högrev) och så hade man inte mjölk i eller avredde. Långkok, men oj, så gott det blev! Roligt att använda gamla recept!
  Lite snö och minusgrader här idag och solen tittar fram då och då!
  Snart dags för promenad…
  Kram, Monica

 2. Ann-Marie skriver:

  Akta dig idag Ingrid om du går ut. Det finns frusna vattenpölar under snön. Jag sitter nu på akuten med skadad axel och väntar på att få röntga den.
  Spara promenaden tills du kommer till värmen.

 3. Znogge skriver:

  En hemlagad och god soppa är verkligen inte det sämsta. Helst föredrar jag fisksoppa men av någon anledning lagas det sällan…

  Kram och god kväll!

 4. Märtha skriver:

  Blev inspirerad! Skall göra en soppa endera dagen! Just nu -11.7 grader, så det värmer bra…

 5. Leila skriver:

  Passar på att kika in hos dig då det är lungt på jobbet. Nu blev jag jättehungrig ???? mums Älskar husmanskost o soppor men har knappt lagat nån i hela mitt liv. Dålig på matlagning :).

 6. Elisabeth skriver:

  Jag har börjat läsa i fatt hos dig. Den soppan påminner om min barndom!! Mamma och mormor tillagade sådan soppor!

Kommentarer inaktiverade.