Rosa magnolia – Sol bra för hjärtat

Jag hade ett brev som jag skulle lägga på brevlådan och när jag var på väg därifrån fick jag se att den vackra rosa magnolian i en av täpporna här har alldeles sprickfärdiga knoppar. Jag hoppas att ägaren ursäktar, men jag smög mig in och tog ett foto av den.

Förra året tog jag en bild av magnolian den 14 maj och då hade den just slagit ut. Undrar om den inte kommer att göra det tidigare i år. Jag får sätta den under specialbevakning.

Det har varit en solig och fin dag och jag satt ute ett tag efter lunch med näsan i vädret och lapade solsken. Åke var alltid så noga med att påpeka att man måste se till att få extra D-vitamin och det hade han ju så rätt i. Nya rön visar att blodtrycket sänks när huden utsätts för solljus och därmed minskar risken att drabbas av till exempel en hjärtinfarkt.

Forskarna bakom studien föreslår att man nu omvärderar riskerna och fördelarna av solljus i folkhälso­rådgivningen. Samtidigt som det är viktigt att undvika för mycket solsken för att förebygga hudcancer, kan det vara till nackdel eftersom för lite sol kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Hur lång tid man kan vistas i solen för optimal hälsa är dock oklart.

Det gäller att fånga solljuset så mycket man kan, enligt David Erlinge, kardiolog vid Skånes universitetssjukhus.

Ja, vad ska man tro? Men jag gillar i alla fall att sola även om jag inte pressar som jag gjorde i ungdomens glada dagar. För att fylla dagens solkvot satt jag ute på framsidan och läste ett tag på eftermiddagen och det var premiär för i år faktiskt. Bord och stolar har stått där ett tag, men vädret har inte medgivit några sena solgäddor förut.

Trevlig måndagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Påsk. Bokmärk permalänken.

16 svar på Rosa magnolia – Sol bra för hjärtat

 1. Raija skriver:

  Rosa magnolia är så fint och jag planterade en förra året, men den ser lite skruttig ut i år och jag vet inte om den överlevt vintern. Satte en vit stjärnmagnolia för några år sen och den trivs och det är stora knoppar i den nu.

 2. Kerstin skriver:

  Tänk, att just i år har jag bestämt mig för att jag ska sola mycket mer än vad jag brukar. Jag tror faktiskt att nyttan överväger farligheten i vår ålder, däremot ska man vara försiktig med att utsätta små barn för stora mängder solljus. Och tänk…finns det något vackrare än magnolia.
  Kram /Kerstin

 3. Rigmor skriver:

  Ja, det måste du absolut, sätta Magnolian under bevakning!! Säkert blev ägaren bara stolt om han/hon såg dej smygfotografera…Tror det är mycket tidigt i år, med allting, även om det kom av sig lite nu ett tag med kyliga nätter.
  Jag tror att det är, som med det mesta, lagom av allt är bäst, gäller även sol!! Vi behöver den verkligen, vi som har så lång mörk årstid, och man vet nog med sig hur mycket man mår bra av, åtminstone när man kommit upp i vår ålder!!
  Ha en riktigt skön fortsättning på dagen!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Det är väl så tidigt genom att mars var så mild, i alla fall var den det här på Gotland.
   Lagom är säkert alltid bäst även när det gäller sol.
   Kram

 4. Agneta skriver:

  Jag tror som vanligt med det där med allting…..att lite av varje är bra och lagom är bäst. Det blir ibland så hysteriskt och så är det många som går till överdrift och då kommer ytterligare ett sånt där bevingat uttryck: för mycket och för lite skämmer allt. Något måste det ju ligga bakom dom där uttrycken, eller hur!
  Gullvivor, ja, det kan jag tänka mig att det finns där du bor, dom är så söta, bladrosetten är också så fin.
  Magnolian verkar magnifik. Igår var jag till vår lilla stad, Lysekil, och där finns en magnolia framför ett hus, men det ligger på en trång genomfartsväg med höga nätstaket på båda sidor och ingen stans att stanna bilen, men jag vill ju så gärna fotografera det!
  Agneta kram

  • Ingrid skriver:

   Visst är det med det här ”rönet” som med de flesta andra att man faktiskt får använda sunt förnuft, för det är nog aldrig bra att gå till överdrift med varken det ena eller det andra.

   Vi har ett jättestor magnolieträd botaniska trädgården och det ska jag gå och ta mig en titt på i morgon när jag ska till Visby.
   Kram

 5. Gunnar skriver:

  Det är svårt att veta hur mycket man ska vara i solen. Fick en tankeställare när en granne i min ålder hastigt dog i hudcanser.
  Vi har en nyplanterad Magnolia som fortfarande är inlindad i skyddande omslag. Utöver risken för frostskad så är rådjuren ett farligt hot. Snart dags kanske att klä av den o se om det kommer några blommor.

  • Ingrid skriver:

   Jag tror nog att man ska ta alla såna här ”rön” med en ganska stor nypa salt och använda sunt förnuft.
   Hoppas att du har fina knoppar i din magnolia när du klär av den.
   Kram

 6. Skogsnuvan skriver:

  Klart att lagom är bäst vad det gäller solen och den här vintern har man nog fått för lite D-vitamin för soltimmarna har inte varit långa. Desto mer blåst har vi fått här uppe och nu stormar och haglar det så idag blir det inget sola av. Inne och jag tror jag måste ta på skoteroverallen när jag vandrar bort till brorsan för att få middag

 7. Eleonora skriver:

  Magnolia är så fint. Mycket är det som spricker ut nu och på min promenadväg ändrar sig
  naturen varje dag. Spännande är det. Kram

 8. Suss skriver:

  När det gäller solen, är nog lagom bäst. Inte för mycket och inte för lite. Magnolior däremot, kan jag få hur mycket som helst av, utan att det blir för mycket. Underbara! KRAM

Kommentarer inaktiverade.