Så mycket vi fick lära oss

Det blev verkligen en både trevlig intressant och lärorik utflykt idag. En väldigt trevlig guide tog emot oss ca 25 pensionärer och berättade om Gotlands försvarsmuseum och om Tingstädes försvarsanläggning. Nu haglade det årtal och det är omöjligt att komma ihåg dem när man inte tog med penna och papper. Men området där museet nu ligger användes förr som ett förråd, som skulle kunna försörja hela Gotlands befolkning i 30 dagar. I huset där museet är beläget lagrades t ex 300 ton säd på de tre våningarna, alltså 100 ton i varje plan. Idag är det restaurang i bottenplanet och de två övre våningarna är fulla av samlingar och visar Gotlands försvarsanläggningar från medeltid och framåt.

Det var ju inte bara säd som lagrades i Tingstäde utan läkemedel och mycket annat. Allt försvarades av fem skansar i utkanterna där kulsprutor täckte en ring runt anläggningen på ca 6 km.

Efter besöket på de övre våningarna åt vi lunch. Schnitzel med potatisgratäng och sallad och så kaffe på maten. Och sedan gick vi ut och tittade på en massa kanoner, flygplan, helikoptrar, bandvagnar och jag vet inte allt. Karlarna diskuterade när och var de legat i lumpen och kvinnsen tittade nyfiket på trossköket och beundrade lottauniformerna. Och solen bara flödade ner över oss när vi gick där mellan husen. En del föredrog faktiskt att slå sig ner i solskenet och njuta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF, Utflykter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Så mycket vi fick lära oss

 1. Gunnel skriver:

  En bra guide är guld värd när man besöker museér eller reser till platser man inte vet något om. Kram

 2. Znogge skriver:

  Vilket trevligt besök. Kan tänka mig att gubbarna hade ett och annat att avhandla på minnesfronten!

  Kram

 3. Elisabeth skriver:

  Vilken spännande dag ni har haft! Och många trevliga bilder delar du med dig av! Ha dé!

 4. Karin skriver:

  Det är trevligt med lite utflykter ibland, lite omväxling mot det vanliga.
  Kram Karin

 5. Skatan skriver:

  Oj vad aktiva ni är, du och Åke! Och spännande att få inblick i varjehanda … även om jag kanske valt solen just igår. Vi har Femörefortet ( http://www.femorefortet.se/Femorefortet-Start.htm ) på Femöre med guidning också där jag aldrig varit, skam till sägandes … men vandrat ovanpå förstås otaliga gånger med StinaFina.

  Hoppas din torsdag blir lika fin!

  Kram!

 6. Corina skriver:

  Måste verkligen ha varit intressant !

 7. Suss skriver:

  Den där utflykten hade jag gärna varit med på, väldigt mycket olika saker att titta på och inte minst det historiska perspektivet var intressant. Det får stå på listan över ”Att göra” till nästa gång vi åker till er vackra ö. Kram!

 8. Lambergsfrua skriver:

  Du ser att det fanns något även för kvinnsen=D Trosskök är rätt intressanta. Tänk att laga mat under så primitiva former, till så många och förhoppningsvis smakligt. Lottauniformerna var ganska fina om än lite tråkiga med sina gråa färg. Kära svärmor var kilkårist och hade också uniform.
  Varma kramar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *