Det blev verkligen en både trevlig intressant och lärorik utflykt idag. En väldigt trevlig guide tog emot oss ca 25 pensionärer och berättade om Gotlands försvarsmuseum och om Tingstädes försvarsanläggning. Nu haglade det årtal och det är omöjligt att komma ihåg dem när man inte tog med penna och papper. Men området där museet nu ligger användes förr som ett förråd, som skulle kunna försörja hela Gotlands befolkning i 30 dagar. I huset där museet är beläget lagrades t ex 300 ton säd på de tre våningarna, alltså 100 ton i varje plan. Idag är det restaurang i bottenplanet och de två övre våningarna är fulla av samlingar och visar Gotlands försvarsanläggningar från medeltid och framåt.

Det var ju inte bara säd som lagrades i Tingstäde utan läkemedel och mycket annat. Allt försvarades av fem skansar i utkanterna där kulsprutor täckte en ring runt anläggningen på ca 6 km.

Efter besöket på de övre våningarna åt vi lunch. Schnitzel med potatisgratäng och sallad och så kaffe på maten. Och sedan gick vi ut och tittade på en massa kanoner, flygplan, helikoptrar, bandvagnar och jag vet inte allt. Karlarna diskuterade när och var de legat i lumpen och kvinnsen tittade nyfiket på trossköket och beundrade lottauniformerna. Och solen bara flödade ner över oss när vi gick där mellan husen. En del föredrog faktiskt att slå sig ner i solskenet och njuta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...