Säkerhet i vardagen

Det har varit en mulen och grå dag, men skapligt milt i alla fall. Jag tror att termometern snuddat vid tvåsiffrigt. Förra året var det kallt som bara den och en hel del snö. Destination Gotland fick ställa in turerna med den lilla snabbfärjan för att det var för mycket is i Östersjön, så i år är det helt annorlunda.

I eftermiddag har det varit ett månadsmöte med SPF i Klinte församlingshem och temat för dagen var Säkerhet i vardagen och det var tydligen många som var intresserade av det, för det var nästan fullt runt borden.

Det är ju val i år och efter en kortare stunds förhandlingar diskuterade vi hur vi ska kunna påverka våra pensioner och vår tillvaro genom att bland annat ställa krav på en rättvisare beskattning och flera möjligheter till trygghetsboende. Bromsen, som gör att vi väl är de enda i landet som nu två år i rad tvingas acceptera sänkta löner, vill vi givetvis också ha bort. Tyvärr verkar det väl som inget parti är speciellt intresserat av pensionärsfrågorna, trots att vi är ungefär 1/3 av valmanskåren.

Sedan tog Per-Inge Kolmodin, dagens föreläsare till orda.

Per-Inge Kolmodin, som håller kurser i Civilförsvaret regi, höll ett intressant fördrag om vad man ska tänka på hemma och även ute i samhället för att undvika olyckor. Den absolut största orsaken till olyckor i hemmet är fallolyckor och att ha en bra trappstege som är försedd med en båge som man kan hålla sig i, rekommenderade han varmt. Man ska absolut undvika att kliva på stolar och bord.

HLR – Hjärlungräddning gick han också igenom med oss och demonstrerade på en docka hur man ska göra om någon behöver hjälp.

Hjärtstartaren hade han också med sig och gick runt och visade hur den ser ut och hur man sätter på den och sedan demonstrerade han den på dockan. Har man väl lyckats att knäppa på hjärtstartaren talar den sedan precis om hur man ska hantera den. Jag misstänker att det viktigaste är att man behåller lugnet, om man skulle komma i en situation där man skulle behöva använda en sån här apparat.

Efter föredraget blev det en stunds pausgympa innan det serverades gott kaffe med smörgås och kärleksmums.

Två lotterier gick runt och jag hade turen på min sida och vann på två av de jag köpte.

Sedan avslutade vi med allsång och vi sjöng så att Erling, vår excellente musiker, var rädd att taket hade lyft. Det var en trevlig eftermiddag!

Fler bilder från eftermiddagen finns på vår SPF-förenings hemsida.

Ha en fin fredagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i SPF. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Säkerhet i vardagen

 1. Laila Östergren skriver:

  Håller med om att det var en trevlig eftermiddag. Även jag fick en vinst och valde en kartong med kokosbollar som vi ska mumsa på i kväll.
  Kram

 2. Suss skriver:

  Jag har gått hjärt- och lungräddning via jobbet, men tyvärr känner jag mig inte ett dugg säker om det skulle bli så att jag måste rycka in. Jag tror jag skulle kunna komprimera så där snabbt som man ska, men jag tror man måste hålla på med detta ofta, för att komma ihåg allt.
  Vilken turkvinna du är Ingrid, du vinner ofta. Min far var likadan, det är bara att gratulera! KRAM!

 3. Vonna skriver:

  Grattis,grattis till vinsterna, inte dåligt. Anton Berg. Mums,mums, bland det bästa jag vet! Köpte för övrigt en i Onsdags ”plommon” . Njuut! Bara Njuut .
  Sitter mest o snörvlar o hostar vet inte vad som är fel? Apotekekspersonalen tror att det är allergi!

  Inte vet jag men detta är jobbigt( gnäll) önskar dig en mysig kväll.

  • Ingrid skriver:

   Det är jobbigt när man åker på allergiska besvär, men nu är det ju mycket pollen. Jag hoppas att du fått något bra piller mot det. Jag äter zyrlex när jag märker någonting åt allergihållet till.
   Krya på dig!
   Kram

 4. Ja det var lite gråmulet på förmiddagen – och väldans blåsigt – men efter tolv så blev det riktigt fint och vinden mojnade så vi kunde gå ut ett par timmar. 😆 I morgon är det ju lördag – höll på att glömma det, typisk pensionär – så då ska jag på ljusparty, men innan dess hoppas jag hinna med en omgång – har nämligen halva ”långrabatten kvar” att rensa för andra gången. 😕 Den tredje, finrensningen, den väntar jag med i år. 😉 Ska ju inte ha någon visning…..
  TREVLIG HELG
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Aj då ljusparty! Det kan bli en dyr lördag, för alltid köper man ju någonting. Jag var på ett i höstas och det blev en inte helt billig kväll. 😉
   Trevlig helg själv Susie!

 5. Znogge skriver:

  Grattis till vinsterna och en trevlig eftermiddag! HLR är viktigt att kunna eller i alla fall känna till.

  Trevlig kväll!

  Kram

 6. Elisabeth skriver:

  Låter som ni har en hel del trevligt för er! Det är nästan att man önskar att det var dags för pension snart 😆

 7. Rigmor skriver:

  Vilken bra och nyttig eftermiddag!! Det här med vardagssäkerhet är vi nog lite dåliga på till mans, oavsett ålder. Det märker man ju om det händer något på stan, de flesta tittar bort och vill helst inte se, andra står helt handfallna. Min äldsta dotter var på väghem från jobbet med bussen när bilisten framför bussen körde på en cyklist. Min dotter är ju utbildad distriktssköterska, så hon hävde sig ur bussen och gjorde det hon kunde i väntan på ambulans. Nu gick det bra, kanske något brutet, men inget livshotande. När väl ambulansen kom upptäckte hon att bussen skört åt sidan och stod kvar och väntade på henne…då blev hon riktigt varm om hjärtat!!
  Här har vi en skön vårdag, solen försöker tränga sig igenom molnen och det blåser inte fullt så mycket som tidigare i veckan, då var det halv storm (ja, där kanske jag överdrev lite, men det tog i ordentligt…), så det ser ljust ut för helgen!!
  Ha det gott!!
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Visst är det viktigt med vardagssäkerhet. Min svärmor snubblade över ett av våra barn och ramlade och bröt lårbenshalsen och mamma snubblade på telefonsladden och ramlade och bröt lårbenet. Två helt onödiga olyckor!

   Så bra att bussen stod kvar och väntade på din dotter. Det tyder på att det var en busschaufför med känsla för sina medmänniskor.
   Kram

 8. Sol på torsdag hos oss, blåst och mulet och lite snöblandat regn på fredag. Åter härligt vårväder i dag då det är lördag.

  Gillar din blogg, har jag ju sagt förr – och jag brukar tänka ”månne jag också kommer att leva livet ungefär som Ingrid om tjugo år”. Pensionärsfrågorna engagerar säkert då också, men världen ser säkert ändå annorlunda ut om tjugo år – bra att man inte vet vad allt ändras 🙂

  Viktiga saker ni tog upp på träffen!
  Kramar och ha en skön helg!

  • Ingrid skriver:

   Egentligen är väl loppet kört för oss som är pensionärer idag. Det är de som är i din ålder som ska tänka till hur de vill ha det i framtiden och vad de kan göra för att få en bra pension och bra boende.
   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *