Det har varit en mulen och grå dag, men skapligt milt i alla fall. Jag tror att termometern snuddat vid tvåsiffrigt. Förra året var det kallt som bara den och en hel del snö. Destination Gotland fick ställa in turerna med den lilla snabbfärjan för att det var för mycket is i Östersjön, så i år är det helt annorlunda.

I eftermiddag har det varit ett månadsmöte med SPF i Klinte församlingshem och temat för dagen var Säkerhet i vardagen och det var tydligen många som var intresserade av det, för det var nästan fullt runt borden.

Det är ju val i år och efter en kortare stunds förhandlingar diskuterade vi hur vi ska kunna påverka våra pensioner och vår tillvaro genom att bland annat ställa krav på en rättvisare beskattning och flera möjligheter till trygghetsboende. Bromsen, som gör att vi väl är de enda i landet som nu två år i rad tvingas acceptera sänkta löner, vill vi givetvis också ha bort. Tyvärr verkar det väl som inget parti är speciellt intresserat av pensionärsfrågorna, trots att vi är ungefär 1/3 av valmanskåren.

Sedan tog Per-Inge Kolmodin, dagens föreläsare till orda.

Per-Inge Kolmodin, som håller kurser i Civilförsvaret regi, höll ett intressant fördrag om vad man ska tänka på hemma och även ute i samhället för att undvika olyckor. Den absolut största orsaken till olyckor i hemmet är fallolyckor och att ha en bra trappstege som är försedd med en båge som man kan hålla sig i, rekommenderade han varmt. Man ska absolut undvika att kliva på stolar och bord.

HLR – Hjärlungräddning gick han också igenom med oss och demonstrerade på en docka hur man ska göra om någon behöver hjälp.

Hjärtstartaren hade han också med sig och gick runt och visade hur den ser ut och hur man sätter på den och sedan demonstrerade han den på dockan. Har man väl lyckats att knäppa på hjärtstartaren talar den sedan precis om hur man ska hantera den. Jag misstänker att det viktigaste är att man behåller lugnet, om man skulle komma i en situation där man skulle behöva använda en sån här apparat.

Efter föredraget blev det en stunds pausgympa innan det serverades gott kaffe med smörgås och kärleksmums.

Två lotterier gick runt och jag hade turen på min sida och vann på två av de jag köpte.

Sedan avslutade vi med allsång och vi sjöng så att Erling, vår excellente musiker, var rädd att taket hade lyft. Det var en trevlig eftermiddag!

Fler bilder från eftermiddagen finns på vår SPF-förenings hemsida.

Ha en fin fredagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...