Sankta Lucia

Jodå, klockan sju i morse var jag på plats framför tv:n med min kaffekopp och lussekatt. Det var ett fint luciafirande tycker jag, men det var tur att det var några barn med, för annars hade det blivit alldeles för perfekt. Stjärngossarnas strutar prydda med glitter var jättefina, en fin version av Stilla Natt och O Helga Natt fick man också njuta av.

Jag satt och tänkte på
alla julpsalmer som bytt melodi sedan man var barn och lärde sig dem i söndagsskolan och i kyrkan. Jag minns att jag blev hemskt upprörd när jag inte kände igen melodin på Bereden väg och Det är en ros utsprungen. Nu är det självklart att de kan låta på flera olika sätt. Man vänjer sig vid det mesta!

Det finns massor av versioner av Santa Lucia på YouTube inspelade av olika tenorer. Här har jag hittat en som verkligen kan ösa på. Mario Lanza tar i så näsvingarna fladdrar. Tala om smörsång!

Mario Lanza var min stora favorit när jag var i femtonårsåldern och jag såg hans filmer om och om igen. Gick det någon film med honom på bio i Visby det år jag var inackorderad där, gick hela veckopengen till biobiljetter och när veckopengarna var slut lånade jag mig fram. Han blev tyvärr inte så gammal, så det var tur att jag passade på. Han var bara 38 år när han dog i en hjärtattack efter ett liv fyllt av olika sorters missbruk.

Solen har tittat fram här i dag och nu ska jag gå och ta mig en promenad ner till Kupan. Jag fick aldrig klart för mig om det skulle vara något Luciafirande där i dag, så det är bäst att titta efter så man inte missar någonting.

Glad Lucia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.

18 svar på Sankta Lucia

 1. Gunnel skriver:

  Mario Lanza minns jag mycket väl….en riktig smörsångare. Det finns några kvar idag, men de är sällsynta. Kram

 2. znogge skriver:

  Vilken bra start på Luciadagen. Även här blev det en fin morgon!

  Kram och ha en fortsatt bra dag 😀

 3. Så trevligt det låter att sitta med kaffe och en lussekatt och titta på Lucia i TV. Själv har jag inte sett eller hört någon Lucia än, för jag var på ögonkontroll i morse… Men det går nog i repris, så att jag kan se senare!
  Här är det nästan storm idag, så vi får se hur det blir med promenad?
  Kram, Monica

 4. Lena i Wales skriver:

  Jag fick en länk till Luciafirandet på Tv via Facebook, så även i Wales kunde jag njuta av Lucia, så vackert!
  Ha en fortsatt fin dag!

 5. Laila skriver:

  Även jag var på plats framför TV:n kl 07 i morse med kaffe, lussekatt o pepparkaka. Hade förberett i går kväll. Gillade också stjärngossarnas strutar.
  Kram

 6. Kicki skriver:

  Här blev inget luciafirande, men jag såg ju den 101 åriga lucian på nyheterna på kvällen.
  Ja. jösses så han tog ton Mario Lanza. Visst hade man honom på idolbilder eller filmstjärnor som man kallade korten på den tid det begav sig.
  Kram
  Kicki

  • Ingrid skriver:

   Jag kommer minsann ihåg de där filmstjärnebilderna. Vi var ju tre systrar och vårt rum var tapetserat med de där bilderna. Mamma var förstående och lät oss hålla på.
   Kram

 7. Här blev det inte heller något luciafirande, hörde inte ens en enda låt på radion ochinte fick man nån glögg heller. Kaffe med lussekatter avstår jag dock gärna! 🙄 Mario Lanza kommer jag väl ihåg, men han var ingen favorit precis. Inte riktigt min stil av musik. 😉
  Det är inte klokt vad många bra artister som gått åt i unga år, men det är nog så att det är lätt att halka in i alkohol- och drogmissbruk med såna yrken. Tyvärr! 👿
  KRAM
  Susie

 8. Hillevi skriver:

  Tyckte om att det smörades från tårna – heja! Mmmm, bra när man inte bara ska äta choklad! 😀

 9. skogsnuvan skriver:

  Tänk att jag inte har hört honom men visst hade han en fin röst och snygg var han ju också

Kommentarer inaktiverade.