Semesterläsning

När jag skulle ge mig iväg på semester skulle jag ju givetvis ha med mig någonting att läsa. Man måste ju gardera sig för dåligt väder och förresten är det väldigt trevligt att ligga i skuggan under ett parasoll och läsa en underhållande bok eller en tidning.

Ett par veckotidningar köpte jag i kiosken och det var inte så svårt, det var bara att ta ett par i högen, för jag köper normalt aldrig veckotidningar, men så skulle jag ju ha någon bok också. Jag gick på Kupan och inventerade deras förråd av pocketböcker och jag hittade tre stycken som verkligen var bra.

1.

Vad händer när älskaren får något osäkert i blicken och ger sig av med sin rundnätta sekreterare? När mamma ägnar alltmer av sin tid åt att desinficera sin kliniskt rena lägenhet? Och – värst av allt – när mormor, den vitala Selma, blir så förvirrad att hon inte klarar sig själv längre? Amelia är trettioett när hennes tillvaro börjar kollapsa. Och mormor som alltid har varit hennes stöd finns inte till hands längre, utan är mot sin vilja flyttad till ett ålderdomshem. Rollerna har blivit omvända.

Jag har aldrig läst något av Marika Cobbold Hjörne tidigare, men den här boken lockar verkligen till att leta efter flera av henne. Berättelsen om gemenskapen mellan den döende, men alltjämt frispråkiga mormodern och Amelia är rörande, men lockar också till leenden.

2.

En flicka i tjugoårsåldern försvinner i trakten av Bräcke, Jämtland. Misstankarna om att ett brott har begåtts bekräftas aldrig och fallet förblir ouppklarat i trettio år. Tills den dag en okänd man dyker upp i de trakter där flickan en gång försvann. Efter att ha blivit ertappad i området avlägsnar sig den okände snabbt därifrån, men den plastsäck han bar på blir kvar och i den kvarlevorna av den försvunna flickan. Med detta rullas de trettio år gamla händelserna på nytt upp och en vindlande jakt efter den undflyende mannen tar sin början.

Åke Smedberg är också en ny författare för mig. Han har haft stora framgångarna med en bok som heter Hässja och det här är hans första kriminalroman. Boken är väldigt spännande och det tar sin tid innan han låter läsaren förstå vad som egentligen hänt.

3.

Den utstuderade ondskan ruvade i skogens snart ogenomträngliga mörker medan den gamle mannen mödosamt genomförde sina kvällsritualer. Oförsonliga ögon följde honom där han tungt stödd mot den kläppförsedda käppen stapplade framåt

Så inleder Björn Hellberg sin ruskiga kriminalberättelse Den grå. Jag var lite tveksam till att börja med, för den var nästan i fantasifullaste laget. Jag ser ju till exempel aldrig program på tv som handlar om ockultism och sådant och det var ju det som boken till en del handlade om, men i grunden handlade det om människor med storhetsvansinne, som använde sig av den gamla legenden om Den Grå, för att ta makten över svaga och rädda människor och på det sättet även tillskansa sig pengar. Det var en spännande och ruskig historia!

När böckerna var utlästa lämnade jag kvar dem i hotellets bokhylla.

Idag är det en mulen onsdag. Jag har strukit ”semestertvätten” och nu är det snart lunch. I eftermiddag ska jag på Onsdagsträffen i Sanda bygdegård, där Sanda barnkör och Kyrkis ska sjunga vårsånger för oss och i kväll är det ett styrelsemöte med bostadsrättsföreningen. Det var årsstämma medan jag var bortrest och nu ska det vara ett konstituerande möte.

Trevlig onsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Onsdagsträffen och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

20 svar på Semesterläsning

 1. znogge skriver:

  Jag tycker alla böckerna verkar bra och jag har ett svagt minne av att jag i alla fall läst den första. Björn Hellbergs böcker är jag tyvärr inte speciellt förtjust i. Visst hör det till med böcker på semestern för läsa kan man göra oavsett väder tycker jag 😀

  Kram och ha en härlig tisdag!

 2. Gunnar skriver:

  Jag har inte läst något av dessa författare. Jag började på en Björn Hellberg-deckare men den passade inte riktigt mig.

 3. Agneta skriver:

  Haha! Det var som att skicka mig tillbaka till dåtid, jag tänker på Guppy till kvällsmat! Minns så väl när den kom och alla läste den. Sen att jag bodde i Gbg då och att vi alla kände till författaren gjorde ju sitt till. Men sen har jag inte läst något mer av henne. Deckare är jag väldigt sparsam med. Dom löser alltid fallen i böckerna!!! Semesterböcker är härligt!
  Agneta kram

 4. Susie Bloom skriver:

  Känner bara till Björn Hellberg – som verkar vara en trevlig person, men tyvärr inte alls i min smak som författare! Dom andra två verkade ju spännande och intressanta men just nu har jag tre böcker på gång. Den ena är stor tjock tätskriven thriller med ocklulta inslag som jag egentligen inte gillar, men har man läst halva (när jag inte hade något annat hemma) måste man ju läsa resten. 🙄
  Sen har jag en thriller av Coben som deter Donatorn och som är riktigt bra. Den läser jag med nöje just nu. Sen var vi ju till Visby igår och då inhandlades 2 böcker på Katthemmet. Så den ena la jag till mig, den andra får Rolle läsa – den var lite för macho för mig tror jag. 😉
  KRAM
  Susie

 5. Geddfish skriver:

  Jag ska ha en bok med mig på bussresan ner till Frankrike. Annars läser jag inte så mycket. En stickning finns också med.
  Kram, Gerd

 6. Ja, jag har alltid en bok på gång och alldeles särskilt på semestern! Har faktiskt inte läst någon av de böcker du skriver om, men den förste blir jag riktigt sugen på att läsa! Deckare är inte riktigt min melodi och Björn Hellberg har jag läst några böcker av, men var inte så förtjust i hans stil.
  Och du är aktiv som alltid, jag beundrar din ork!
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Den första var riktigt bra och tänkvärd också. Den skulle du säkert gilla. Jag är inte heller så förtjust i Hellberg, men den här var inte så dum.
   Kram

 7. Skogsnuvan skriver:

  Åke Smedberg har jag läst för han är ju från trakten. Bräcke ligger bara några mil härifrån och det är där AMV och Gubben bor så det samhället känner jag till rätt bra. De andra böckerna har jag inte läst. Jag har haft dåligt med böcker nu ett tag tyvärr för jag gillar ju att läsa. Idag regnar det så förhoppningsvis går snön bort.

  • Ingrid skriver:

   Jag tänkte på dig när jag läste boken, för jag förstod att den utspelade sig i dina hemtrakter.
   Jag är periodläsare och mest läser jag på sommaren när jag kan sitta ute. Då trivs jag verkligen!
   Kram

 8. Gunnel skriver:

  Jag brukar också plocka med mig böcker när jag reser iväg. Är själva resan lång är det nästan en nödvändighet och ha något att sysselsätta sig med. De böcker du skriver om har jag inte läst, men efter din recension är det inte omöjligt att jag gör det. Kram

  • Ingrid skriver:

   Visst måste man ha läsning med sig, fast under själva resan har jag svårt att koncentrera mig. Det är så mycket att se på och så många störningsmoment.
   Kram

 9. Musikanta skriver:

  Tack för att du delar med dig av boktipsen. Jag har läst flera av de böcker som du rekommenerat – passar min smak också. De två översta ska jag nog se om de finns på bibblan.
  Kram från Ingrid

 10. Kicki skriver:

  Guppy till kvällsmat har jag läst, men det var så länge sen att jag inte minns handlingen.
  Jag har läst fler av hennes böcker.

  Björn Hellberg tillhör inte mina favoriter som författare, har läst flera av hans böcker ändå, men inte den här.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Jag kollad påAlmedal biblioteket, men det fanns inga e-böcker av henne, så jag får väl ta mig till Klinte bibliotek och se om det finns något där.
   Kram

Kommentarer inaktiverade.