Sexigt

Igår kväll kom min syster Kerstin och hennes man Hassine hit till ön. De var inkallade som husvakter på Sicklings. Vi träffades en stund i förmiddags och i dag har jag jobbat på Kupan, men i kväll har jag varit hos dem och ätit en god middag och tittat på fotboll förstås. Det var verkligen kul att Sverige vann mot Schweiz, men när det var halvlek i match nummer två bestämde jag mig för att åka hem.

Kerstin följde mig ut och plötsligt ropade hon:”Men vad är det som sitter på väggen?” Det var två vackra sniglar, en mörkare och den andra fläckig.

Jag skulle ta upp kameran för att ta ett kort på dem, men innan jag hann få upp den började de att sno sig om varandra.

Och de fortsatte att sno sig om varandra varv efter varv samtidigt som slemtråden de hängde i blev längre och längre och plötsligt började det komma ut en vit tamp ur den ena och sedan en ur den andra. Är det snoppar? Att det hade med sex att göra förstod vi ganska fort.

Nu var det dags att googla och Natursidan hade fått en bild som liknade min och de hade svaret:

För att få ett bra svar på frågan vände vi oss till Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet. Han berättade att det är leopardsniglar, även kallade pantersniglar.

”Det blå längst ner är snopparna. De hänger alltid i slemtrådar så att snopparna ska kunna hänga fritt utan att slå i marken.

Pantersniglar är hermafroditer, men ska tydligen inte kunna självbefrukta sig. Istället utbyter de spermiepaket med sina trattspetsade snoppar och antagligen inseminerar de sedan sig själva med sin egen snopp (fast med den andres spermier!) när den återigen dras in i kroppen.

I en annan artikel läste jag att man skulle vara rädd om de här sniglarna, för de äter upp unga mördarsniglar och är allmänt nyttiga. Någon skrev också att han hade ett par pantersniglar i sin trädgård och dem ställde han ut vatten och kattmat till. Ett nytt tillskott bland husdjuren helt enkelt.

Vi stod länge och tittade och det började bli kallt, så till slut gav vi upp, så om de fick snopparna på plats igen vet jag inte, men Kerstin skulle hålla dem under bevakning. Nog är naturen fantastisk!

Godnatt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Djur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

18 svar på Sexigt

 1. Bia skriver:

  Å, jädrar så spännande!
  Har aldrig stött på dessa sniglar, men så fiffigt om de äter de spanska skogssniglarna!
  Naturen är så spännande!!
  Ha en fortsatt skön sommar!
  Kram/Bia

 2. Ryser ändå lite när jag ser sniglar, dom ser inte trevliga ut, även om dom äter mördarsniglar…
  Denna torra sommar har jag inte sett en enda snigel, dom trivs ju inte utan väta.
  Men det var intressant att läsa om deras fortplantningssystem!
  Kul att du får din syster på nära håll ett tag!
  Kram; Monica

 3. Helena skriver:

  Ja där lärde jag något nytt. Låter komplicerat deras fortplantning, men dom vet väl vad dom gör.. Så trevligt att din syster är på ön, ska hon vara husvakt länge?

 4. Kicki skriver:

  Där fick man sig en biologilektion, man lär så länge man lever.
  Kul att du har syrran på besök. Hälsa till henne och Hassine från oss!
  Kram/Kicki

 5. Maggan skriver:

  Men så intressant! Jag har sett den snigeln i min trädgård. Läste också någonstans att de var nyttiga (äter små bruna) så jag låter dem vara och plockar bara bort de bruna, som jag inte alls gillar. Tack för trevligt och roligt inlägg. 😀

 6. Gunnel skriver:

  Vi har den snigeln här i trädgården, men något som du fick uppleva har jag aldrig sett här. Visste inte ens om att det gick till så. Mycket intressant! Kram

 7. Lena i Wales skriver:

  Härligt att Sverige vann och att England vann tyckte min engelske man var ännu bättre. På lördag blir det tufft här i hemmet,hi,hi! Heja Sverige!

 8. Wow – så kul att få se snigelporr! Hade inte en aaaning om att det var så där dom gjorde fler!! 😯
  Tittade på Sverigematchen igår naturligtvis, men sen hade jag bestämt mig för att se England/colombia också och det blev ju en rysare. Men jag orkade inte riktigt se allt, istället tittade jag på den engelska Wallander på 12:an och så ”snuttade” jag fram och tillbaka lite. Men jag tyckte det var en ganska otrevlig match, spelarna slogs ju nästan – och värst var colombianerna så jag är glad att det var England som vann till slut! 😉
  KRAM/Susie

 9. Znogge skriver:

  Det var verkligen speciella och vackra sniglar som dessutom var synnerligen aktiva 😉

  Kram och ha en bra dag 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *