Sicilien nov/dec 2006

Hösten har varit lång och inga resor har det blivit sedan vi var på Sicilien i juni, så nu var vi sugna på att röra på oss lite igen. Eva är ledig under december och januari, så det skulle ju vara så trevligt att få åka och hälsa på dem under den tiden. Dessutom fyllde hon 45 år den 2/12, så då skulle det ju passa bra att ta en vända söderöver.

Dag 1. Den är tiden finns det ju ingen charter, men jag lyckades hitta biljetter till bra pris genom Airtours och den 28 november åkte vi från Gotland klockan 8.50 på morgonen. Bosse kom och hämtade oss och körde oss till flygplatsen och vid 9.30-tiden var vi på Arlanda. Bagaget checkades in i Visby direkt till Catania på Sicilien, så det behövde vi inte ha tanke på mera.

Nu hade vi några timmar att fördriva, för först klockan 15.00 skulle vi vidare med Alitalia till Milano/Malpensa och sedan 21.10 från Milano/Malpensa till Catania. På Arlanda finns det ju mycket att titta på och när vi gått runt en stund, kom jag på att jag inte satt på mobilen. När jag gjorde det, hade jag ett SMS från Airtours att flyget Milano-Catania var inställt på grund av Etnas utbrott. Vi skulle i stället hamna i Palermo på Sicilien. Biljetterna skulle skrivas om och bagaget måste plockas fram och taggas till den nya destinationen.

Vi gick till Alitalias disk i avgångshallen och där fick vi besked om att komma tillbaka kl 13.00 och få våra nya biljetter. Ett samtal till Eva fick det ju också bli, där vi berättade vad som hänt. Stackars henne, nu fick hon och Claudio köra 28 mil för att hämta oss i Palermo.

Flyget till Milano gick precis som beräknat och på flygplatsen Malpensa var det jättefint och lätt att hitta. Vi hade gott om tid och gick och åt en pizza innan färden fortsatte till Palermo. Kl 22.50 var vi framme och efter en ganska lång väntan kom äntligen vårt bagage. Eva och Claudio väntade på oss och sedan var det 2,5 timmas bilresa innan vi var framme vid Villa Citrus, Eva och Claudios lägenhetshotell, där vi skulle bo. Då var klockan 2.30 på morgonen och vi hade varit igång sedan 05.30. Man kände sig onekligen en aning sliten.

Dag 2. Från vår balkong hade vi en härlig utsikt över den där besvärliga Etna som ställt till det så med vår flygning. Det svarta strecket nerför bergssidan är lavaströmmen som på kvällen lyser röd.

Posted by Picasa
Vi sov ganska länge och åt en god frukost och sedan satt vi på balkongen och solade och hade det skönt. Lägenheten var jättefin och Eva hade laddat upp i kylskåpet med allt möjligt, så det såg ut som om hon hade tänkt att vi skulle stanna bra mycket mera än en vecka.

Sedan kom Eva och hämtade oss och under dagen var vi hemma hos henne och Claudio. Efter lunchen vilade Åke och Eva och jag gick en promenad i Gaggi.

Dag 3. På morgonen såg vi det här rökmolnet bolma ur Etna och askmolnet som drev ner mot Catania och hindrade flygtrafiken.

Efter frukosten gick vi en promenad till Recanati och där hämtade Eva och Claudio upp oss, för nu skulle vi åka upp på Etna. Vi var uppe på 1980 m höjd, där det var snö och där såg vi några gamla kratrar, men Eva och Claudio hade för sig att man skulle kunna se ner i Valle del Bove där lavaströmmen från det pågående utbrottet rinner, men det var så molnigt och dimmigt så det gick inte att se någonting.


Eva plockar lavasten, som hon ska ta med och lägga i trädgården vid Villa Citrus.

På hemvägen stannade vi i en liten by, som heter Zafferana och åt lunch på en restaurang som heter La Locanda och det visade sig att värdinnan där var svenska. Hon kom ursprungligen från Skellefteå.

Åke, Edoardo, Claudio och Eva. Ännu väntar vi på maten och de var väl värd att vänta på, vi åt jättegott på ”La Locanda”.

Här har Edoardo ställt upp sig för posering under den italienska och den svenska flaggan.

Efter lunchen passade vi på att stanna till i Giarre där det ligger ett stort bra varuhus för att köpa julklapp till Edoardo, han ska få en MP3-spelare och så skulle Eva ha en årsdagspresent.

När vi var där fick Eva se att de hade gräsklippare till bra pris, så då passade hon på att köpa en. I trädgården på Villa Citrus har Eva låtit plantera gräs och det har börjat växa nu, så det är snart dags för gräsklippning. Man har inte sått gräs eller lagt ut gräsmattor i rulle, som vi gör här, utan man har planterat 3000 små gräsplantor med ett grovt gräs, som klarar värme och torka.

När vi kommit hem till Eva igen, vilade Åke lite, jag kollade mail och nyheter på datorn.


På kvällen hade Eva beställt bord på en liten restaurang en bit upp i bergen. Det är en arbetskamrat till henne som driver den och det var verkligen ett trevligt ställe.

Vi fick in den ena assietten efter den andra med restaurangens specialiteter, mitt i lokalen stod en braskamin där man eldade så att den var alldeles röd av hetta. Värden gick runt och gav gästerna lite avslappnande nackmassage och stämningen var på topp.

När vi åkte därifrån såg vi Etnas utbrott riktigt klart och när vi kom hem såg vi från vår balkong hur lavan fullkomligen pulserade ut ur kratern. Det var ett imponerande skådespel.

Dag 4. Morgonen var ganska kylig, men efter frukosten gick vi en promenad och var och tittade på ett nytt fint köpcentrum som ligger alldeles intill Villa Citrus. De har väldigt vackra planteringar och nu höll de på att julpynta och hade stora krukor med julstjärnor och granar.

Här är Åke på väg ut från Villa Citrus och har hunnit en bit i förväg. Jag var ju tvungen att dröja mig kvar i trädgården och fotografera.

Är det inte vackert med de här stora krukorna med julstjärnor?

Här en gatubild från ”vår” gata utanför Villa Citrus och tennisklubben. Där fanns en bänk, där vi kunde sitta och studera trafiken och folklivet.

Fram mot lunch hämtade Eva upp oss och vi hade ännu en härlig dag tillsammans.

Dag 5. Evas 45-årsdag. Morgonen var fin och vi tog oss en promenad och fram mot lunch kom Claudio och hämtade oss. Vi fick en god lunch som vanligt och på eftermiddagen var vi en vända upp i Taormina. Jag hade sett fram mot vackra juldekorationer, men det var nästan ingenting ännu. Vi var nog lite för tidigt ute.

En av de små trappgränderna i Taormina där man säljer konst och en massa annat.På kvällen var vi ute och åt middag med hela familjen. Eftersom min kamera lagt av fick jag inga foton från festligheterna, men Eva hade kameran med sig, så jag hoppas att hon mailar över några till mig.

Dag 6. Nu var det första advent och Eva hade dukat så vackert med röda servetter och adventsljusstake.

Det blev tidig lunch för Åke skulle följa med Claudio och Edoardo till Messina för att se fotboll. Det var en match mellan Messina och Sampdoria och det hade Åke verkligen sett fram emot.

Eva och jag började undersöka hur det skulle bli med vår hemresa på måndagen och mycket riktigt! Det var som vi befarade. Planet från Catania var inställt, så vi var tvugna att åka från Palermo igen.

Eva och jag gick en promenad i Gaggi och nu började det dyka upp juldekorationer både här och där. Tomtar på balkongerna finns det lite överallt.

Vi var också och besökte kyrkogården. Evas svärmor dog i höstas, så jag ville se hennes grav. Man har inte jordbegravningar i Gaggi utan kistorna placeras i murar och så sätter man en bild av den avlidna utanför och där finns också ett utrymme att sätta blommor.

På vägen hittade Eva ett riktigt fint apelsinträd och vi plockade med oss så många apelsiner vi kunde bära. Jag hade med mig ett helt gäng i resväskan hem till Sverigen och de smakar alldeles utmärkt.

När herrarna kommit tillbaka från Messina och fotbollsmatchen åkte Åke och jag hem till Villa Citrus, åt lite, packade och sedan lade vi oss tidigt. Klockan 02.00 skulle Eva och Claudio komma och hämta oss för vi skulle vara i Palermo senast 04.45.

Dag 7. Bilresan gick bra och när vi kom fram fick vi vänta en stund innan vi fick våra nya biljetter, men sedan fungerade allt alldeles utmärkt, precis som på nerresan. När vi landat på Milano/Malpensa igen ringde Eva och rapporterade att de kommit tillbaka hem lyckligt och väl efter bilresan.

Klockan 18.25 var vi så tillbaka i Visby igen och där mötte Bosse oss. Han fyllde år den dagen, så det blev en bit smörgåstårta och ett glas vin hemma hos honom innan vi kom hem.

En härlig resa var det och allt skulle varit perfekt om inte Etna ställt till det med flygresorna, men det är ju inget som går att göra något åt. Eva och Claudio ställde verkligen upp och vi kunde inte ha haft det bättre.

Hemma möttes vi av 2 glada katter. Carina har passat upp dem med mat och Svarten har hon fått prata med och klappa, men Grållen hade inte visat sig på hela veckan. Han är en riktig fegis!! Gissa om han var i behov av klapp och kel.

Vill du se flera och lite större foton finns de här: http://inglev.spaces.live.com/photos/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Resor, Sicilienresor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.