Sista juldagen – Mässlingen

Trettondedag jul måste ju vara den sista juldagen, för även om man brukar säga att julen varar till Tjugondag Knut eller till och med till Påska, sä är alla helgdagarna slut och oxveckorna tar vid.

I dag är det bara ett par grader varmt och mellan regnbyarna har det yrt några snöflingor i luften. Det ser oroväckande ut tycker jag, för snö vill jag inte ha. Blir det sedan kallt så blir det halt och besvärligt. Förra året hade vi -15° och strålande solsken på Trettondagen. Tänk vilken skillnad det kan vara från det ena året till det andra!

Redo för kroppkakskokning


På förmiddagen har jag skalat, kokat och pressat fyra kg potatis och gjort i ordning köttfyllningen till kvällens middag.

Nu är det bara att sätta igång en timme innan gästerna dyker upp, så att de får nykokta och förhoppningsvis goda kroppkakor.

Den här fina tulpanbuketten fick jag av en av grannarna igår

Har du haft mässlingen – barnsjukdomen, som oroar många de här dagarna, då man tror att en ny epidemi hotar efter ett utbrott i Göteborg?

Mässlingspaniken sprider sig. Men det gör inte mässlingen. – Det finns ingen risk för en stor epidemi, säger Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Jag är nästan säker på att jag har haft den, för jag och mina syskon hade alla upptänkliga barnsjukdomar; mässlingen, påssjuka, vattkoppor, röda hund och jag hade till och med scharlakansfeber och låg isolerad på Epidemisjukhuset i Visby. Hemma var familjen isolerad och min faster gick och handlade för mamma och fick sätta kassen med mat på yttertrappan, så att hon inte skulle bli smittad. Påssjuka hade jag i två omgångar, för först hade jag den på ena sidan och när jag var frisk och precis lagom skulle få gå tillbaka till skolan, bröt den ut på den andra sidan.

Mamma måste
ha levt ett skyddat liv som barn, för hon hade tydligen klarat sig undan barnsjukdomarna när hon var liten, så när någon av oss debuterade med en ny sjukdom blev hon också dålig. Jag däremot klarade mig bra när mina barn fick dem, för jag hade ju min immunitet sedan barndomen.

Nu snöar det igen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Jul, Nostalgi, Nyhetskommentar, Väder. Bokmärk permalänken.

16 svar på Sista juldagen – Mässlingen

 1. skogsnuvan skriver:

  Härligt med hemgjorda kroppkakor. Det skulle vara mums det. Jag har rotat fram ett paket rökt lax ur frysen som inte gick å på jul och så har jag skottat i flera timmar och är inte klar ännu men orkar inte mer idag. Det snöar inte men varnas för storm framöver kvällen.
  Chalakansfeber hade jag också och mässling har jag haft och alla andra barnsjukdomar tror jag så jag som brukar få alla möjliga pester kanske klarar mig den här gången

 2. Lambergsfrua skriver:

  Jag har också haft de där barnsjukdomarna även scharlakansfeber, fast den drabbade mig så lindrig att jag inte ens märkte det. Vi uppfattade det som en tuff förkylning med halsont – och jag fjällade mellan fingrarna sedan…
  Vi har haft strålande fint väder idag och jag har varit ute på en promenad. Man känner nur livsandarna återvänder, när solen tittar fram.
  Kroppkakor! Såå gott! Njut för mig också 😉
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 3. Iréne skriver:

  Jag hade mässlingen med 40 graders feber, på min 8-årsdag, det är sådant man kommer ihåg.
  Här har vi -2,5 grader och en liten glimt av solen har jag sett.
  Jag har varit på konsert med julens sånger, med körsång och musik.
  Det lät ju inte sämre för att yngsta dottern Sandra sjunger i en av körerna
  Lycka till med kroppkakorna
  Iréne

 4. Hoppas att jag har haft mässling, men jag vet faktiskt inte! Våra barn är ju vaccinerade för det mesta, men vattenkoppor och kikhosta hade dom alla tre – efter varandra – det var långa tider som man inte sov så mycket…
  Vattenkoppor vet jag säkert att jag har haft, har lite ärr i ansiktet kvar!
  Grått och mulet här idag också, men nu ska det tydligen bli kallare ett par dagar.
  Ja, nu är helgerna slut, idag har vi firat min syster, som fyller år!
  Kram, Monica

 5. Mamma gjorde jättegoda kroppkakor, men själv har jag aldrig gjort några. Konstigt nog med tanke på att Rolle är potatisgalen! 😕 Men han gillar inte sådana och inte heller potatisgratäng – det senare brukar ju alla gubbar gilla!? 🙄
  Jag har haft alla barnsjukdomar utom scharlakansfeber och påssjuka. Rolle påstod att han hade haft alla tills jag smittade honom med vattkoppor när jag hade ”helveteseld” (danska för bältros) första året vi bodde här. Han hade koppor på hela kroppen utom handflatorna och han väckte mig på nätterna för att jag skulle tvätta honom kallt vatten. Gu´ vad sjuk (och pjoskig) han var….. 😉
  KRAM
  Susie

 6. Laila skriver:

  Även jag har haft alla barnsjukdomar. Röda hund var jag ensam om, ingen annan i klassen fick det inte ens brorsan. Jag var också isolerad på epidemisjukhuset när jag fick scharlakansfeber, det var det inte heller någon annan som fick vad jag vet.
  Låter gott med kroppkakor. Vi åt lax idag (den inropade på skördeauktionen) och det var mycket gott.
  Ha det bra.

 7. Elisabeth skriver:

  Jag har också haft de flesta barnsjukdomar förutom scharlakansfeber, så jag hoppas klara mig. Kroppkakor är något jag kan längta efter! Ha dé gott!

 8. Åke skriver:

  Jag hade mässlingen som mycket liten… alla fyra syskon minns jag… vattkoppor var det värsta minns jag, det hade jag en nyårsafton som värts runt 70…
  Hemmagjorda kroppkakor var det länge sedan jag fick… jag ska allt ta och önska mig det…

Kommentarer inaktiverade.