12 mm fick vi i gårdagens regnväder och det var ju välbehövligt och gödningskornen jag sådde ut häromdagen har smält och ska förhoppningsvis göra nytta. I dag har det varit en solig morgon och förmiddag, men det mulnar till nu och det är bara 4-5° varmt. Ingen större vårvärme med andra ord.

Skärtorsdag har ingenting med färgen skär att göra, utan skär i det här sammanhanget betyder rening och eftersom torsdagen före långfredagen i Romersk-katolska kyrkan är en reningsdag har ordet skärtorsdag bildats.


På bilden, som är en målning från 1200-talet av Duccio, tvättar Jesus lärjungarnas fötter före den sista måltiden och i dag har biskopen i Visby inbjudit till fottvagning i Visby Domkyrka. Det är en fin sed som man tog upp för några år sedan.

Nu är klockan snart halvelva och fottvagningen är säkert avklarad redan, för gudstjänsten började redan klockan nio och alla gudstjänstbesökarna har nu en ren fot i alla fall. Den andra får de tvätta själva när de kommer hem.

De som inte gick till kyrkans fottvagning, kanske väljer att susa iväg till Blåkulla i stället för att fira häxsabbat tillsammans med Djävulen. Tala om ytterligheter! Jag tror nog att jag avstår från Blåkullafärden i år, för det är så kallt, så jag sparar den till Valborgsmässoafton. Det går lika bra att åka då, i alla fall enligt Wikipedia.

Ha en skön skärtorsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...