Skärtorsdagen innebär fottvagning

Torsdagen den 5 april 2007 – Skärtorsdagen
Idag är det blåsigt och 6-8 grader varmt.

Vet du varifrån Skärtorsdagen fått sitt namn? Skärtorsdagen firar vi till minne av att Jesus instiftade nattvarden. Namnet “skära” som förr betydde “tvätta”, syftar på att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före den sista måltiden. I Visby domkyrka inbjuder biskopen till fottvagning. Han tvätter själv en fot på varje deltagare i gudstjänsten. Vad som händer med den andra foten vet man inte.

På skärtorsdagen ger sig ju också alla häxor iväg till Blåkulla och köpmännen i Visby inbjuder som vanligt alla barn som är utklädda som påskkärringar på en marsch genom stan. Naturligtvis ingår påskgodis i den tillställningen.

Igår höll jag på med sedvanligt hushållsjobb på förmiddagen. På eftermiddagen gjorde vi en biltur till Hemse för några inköp.

Idag har vi varit på kyrkogårdarna med påskliljor och nu håller jag på att baka några kakor. Sockerkaka och Apelsinchokladkaka står just nu i ugnen och gräddas och på arbetsbänken ligger nygräddade mazariner. Åke har varit i skogen och tagit vara på en gran som ramlat omkull och han kom just nu hem, så nu blir det eftermiddagskaffe ute i solskenet. Det blir jacka på och sen får man väl kolla om kvasten fungerar i år också?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Helger, Påsk och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *