Sköna maj välkommen! / Englas begravning / Trippel i firande

Torsdag 1 maj 2008 | 08:50 | blåsigt, 11&#176

Sköna maj, välkommen till vår bygd igen! Sköna maj, välkommen, våra lekars vän! Känslans gudaflamma väcktes vid din ljusning……

Vi var säkert många i vårt avlånga land som lyssnade till och sjöng med i den här hyllningen till våren på Valborgsmässoaftonen. Efter en ganska mulen dag började det regna så smått vid 18.30-tiden, men vi åkte trots det till Varvsholmen för att se vårelden, sjunga vårsånger och lyssna på talet till våren. Vi åkte dit i god tid för att få oss en tallrik god sjörövarsoppa i matsalen innan brasan skulle tändas. Det var rätt mycket folk där, så vi fick dela bord med tre andra gäster, som visade sig vara från Göteborg. Det var ett äldre par, som tillsammans med sin dotter bodde på Varvsholms pensionat några dagar. De var verkligen glatt överraskade över att hamna mitt i ett traditionellt Valborgsmässofirande tillsammans med en massa gotlänningar. Medan vi satt och åt, slutade det upp att regna och 20.30 tändes brasan.


Här hälsar Marie Modin samtliga välkomna, Jörgen Larsson sjöng vårsångerna och Anna Ulmstedt höll talet till våren.


Det var mycket folk som samlats för att se brasan tändas.


En brasa, som låg så vackert precis ute vid vattnet.

Kvällen avslutades med ett vackert fyrverkeri. Det var 16:de gången den här kvällen firades på Varvsholmen och hur det blir till nästa år vet vi inte, eftersom rörelsen är till salu. Det här är sista sommaren med Marie och Göte Modin som ägare.


Englas begravning TV-sänds

Jag fick till min förfäran se att man kommer att direktsända Englas begravning i TV?! Hur i all världen kan man ha tagit ett sådant beslut? Ska inte ett litet barn kunna begravas i lugn och ro i kretsen av familjen? Nej här ska hela massuppbåden med journalister och TV-kameror följa händelsen. Det är så osmakligt så att jag mår illa bara jag tänker på det. Hur blir det när de två barnen som mördades i Arboga begravs – kommer även den begravningen att sändas i TV? Var går gränsen för vad vi ska förväntas sitta hemma i soffan framför TV:n och se på? Jag vet, det är frivilligt och jag kommer definitivt inte att se sändningen.Trippel i firande

Idag firar vi inte bara Arbetarrörelsens dag utan också Kristi Himmelsfärds dag och Folknykterhetens dag. I och med att Kristi Himmelsfärds dag infaller på den 1 maj blir vi lurade på en röd dag. Nu händer det inte så ofta att de här dagarna sammanfaller, senast det inträffade var år 1913 och nästa gång blir år 2160.

Kristi Himmelsfärds dag infaller 39 dagar efter påskdagen och firas därmed alltid en torsdag. Den firas som den dag då Jesus enligt Bibeln lämnade jorden och fördes upp till himlen. I Fröjel kyrka sjunger kyrkokören från kyrktrappan just den här dagen och det brukar vara mycket folk samlade. Jag var uppe på kyrkogården igår och såg till gravarna och satte dit lite tulpaner och narcisser från trädgården. Det var så nyklippt och fint och smyckat på alla gravarna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Förvånande, Helger, Nyhetskommentarer och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.