Skottdrama på Brucebo

Tisdagen den 2 december 2008 | 12:40 | 6° | 4%

Igår var det en dramatisk dag här på Gotland, då vi fick höra i nyheterna om att det varit ett skottdrama vid Brucebo, straxt norr om Visby. Det visade sig vara en riktigt tragisk historia där Torbjörn Axelman, som bott på Brucebo i mer än 30 år, i desperationen över beskedet att han skulle sägas upp från sin bostad sköt Brucebostiftelsens ordförande med tre skott i ryggen. Mannen kunde själv ta sig därifrån och kalla på hjälp, men det var tre andra personer kvar på Brucebo förutom Axelman. De andra tre gömde sig på en balkong och fram emot kvällen kunde de ta sig därifrån. Polisen gjorde då ett tillslag och Axelman kom ut ur huset med draget vapen. Då han sköt mot polisen besvarade de elden och träffade honom i båda benen och i bröstet.

Brucebo uppfördes av konstnärsparet William Blair (1859-1906) och Caroline Benedicks-Bruce (1856-1935. Caroline bildade Brucebostiftelsen för att det skulle delas ut stipendier till konstnärer, som skulle kunna få bo och arbeta på Brucebo. Hon testamenterade sedan huset till Brucebostiftelsen för att det och konstsamlingarna skulle bevaras för eftervärlden. Men stiftelsen kom i ekonomiska trångmål och på 70-talet såldes egendomen till Torbjörn Axelman. Han gjorde då en mängd TV-produktioner och filmer och tjänade bra med pengar. Efter en tid fick han dock allt sämre ekonomi och gick till slut i konkurs.

Brucebostiftelsen köpte då tillbaka huset av Axelman och han fick hyra en del av det för privat bruk. Under en lång tid har ingenting gjorts åt huset, men för några år sedan började man renovera utvändigt och nu ska man även renovera huset invändigt. Det var när ordförande kom med en flyttbil för att hämta tavlor, skulpturer och andra konstverk, som Axelman gick till angrepp. Inventarierna ska registreras, rengöras och renoveras för att sedan placeras tillbaka på Brucebo igen. Man vill återställa huset som det konstnärshem det var på 1800-talet.

Tilläggas kan att tillståndet för mannen som blev skjuten i ryggen och för Torbjörn Axelman rapporteras vara stabilt och ej livshotande.

I dag är det ännu en grå och trist dag. Jag borde sätta igång med något vettigt, men har visst fastnat här vid datorn. När jag ändå sitter här tror jag att jag ska göra bokföringen för november, så är det gjort i alla fall.

Glädjande många svar kommer det in på frågorna i kalendern och jag öppnar själv luckor i flera kalendrar, så det tar ett bra tag på morgonen att gå igenom dem och försöka googla sig fram till svaren på alla knepigheter. Kreativiteten hos kalenderbitarna är det inget fel på!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentarer, Tråkiga händelser och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.