Sladdpåstns dag

Sladdpåst är ett nygutniskt ord för e-post. För att kunna skicka sådan post måste man använda rump-a, det vill säga snabel-a.

Dagens ord i Gutamålsgildes allnakku blir ju nästan en uppföljning till gårdagens inlägg angående de äldres svårighet med den nya digitala tekniken. Men det är ju faktiskt så att det inte bara är de äldre som står utanför i det fallet utan många gör ett aktivt val och vill inte använda mobiltelefoner och datorer.

I Gotlands Allehanda kan man idag läsa, att ca 1200 personer på Gotland lever i digitalt utanförskap och alltså inte kan använda sladdpåst, som ju annars är ett väldigt enkelt och bra sätt att kommunicera på. Visst kan man ringa, telefonerna fungerar ju faktiskt fortfarande och det är väldigt trevligt att få höra en röst och att få ett svar omgående, men har man sänt iväg sladdpåst och fått ett svar på det, så har man ju möjligheten gå tillbaka och kolla ifall det skulle bli några tveksamheter. Det är värre med en överenskommelse per telefon. 😉

Jag gjorde en beställning av en vara via internet igår och blev uppringd av en vänlig kvinna som sa att de tyvärr inte kunde klara en leverans till den 15 november.

-I mailet till er skrev jag den 15 december, sa jag!
-Men ursäkta, det ser jag ju nu, då är det inga problem alls.

Det har sina fördelar med sladdpåst minsann!

Idag är det en riktigt grå och disig novemberdag, det blåser och gula björklöv virvlar omkring överallt. Jag hoppas att det inte blir regn i alla fall, för jag ska åka och lämna av bilen på Mekonomen, för i morgon ska de göra årsservice på den. Jag får med andra ord ta mig en promenad hem från verkstaden. Det är inte alls långt, men det är ju inte trevligt om det är dåligt väder.

Dagens ordspråk kan man väl skriva under på, för jag blir lite deprimerad när jag tänker på framtiden och inser att det bara kommer att bli sämre med både det ena och det andra, men kanske framför allt med hälsan.

Den sjuke fattas bara en sak, den friske många.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Daterande, Gotlandsnytt, Hälsan, Tänkt. Bokmärk permalänken.

34 svar på Sladdpåstns dag

 1. Lambergsfrua skriver:

  Åh men det uttrycket gillar jag – sladdpåst! 🙂
  Nej det ’sannerligen inte bara äldre som står utanför den digitala världen. Jag blir så förvånad, varje gång jag träffar på medelålders personer, som säger vara totalt ointresserade av datorer. Ett argument är ibland, att eftersom de sitter så mycket framför datorn på jobbet, vill de inte ta i en dator på fritiden. Lite synd tycker jag, för man stänger sig ute från så mycket både roligt och intressant. Utan en naturlig och sund nyfikenhet på tillvaron (inklusive datorer), stagnerar man nog i utvecklingen. Tror jag, i alla fall.

  Önskar dig en regnfri dag!
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 2. Kram och ha en fin dag i vår datoriserade värld.

 3. Gerd skriver:

  Märkligt, när jag nu äntligen kikar på ett par bloggar, och är hos dig, då kommer avisering om att du kommenterat på min blogg! Våra tankar möttes!
  Jadu, framtiden…
  Vi får ändå vara glada över att vi klarar det digitala! Läste om kvinnan och koden…
  Varm kram /Gerd♥

 4. Skogsnuvan skriver:

  Ja inte är det kul att bli gammal men man får låta bli att tänka på det och vara glad för varje dag som man är frisk och kan göra det man vill. Föresten, apropå ett svar på en blogg så är du inte alls grå. Du är en strålande trevlig och härlig människa och det var så roligt att träffa dig i verkliga livet och jag fick då inte alls något intryck av att du var en tråkig människa så glöm det. Du är ju väldigt framåt och ungdomlig så kram på dig Ingrid. Nu har jag ätit surströmming med grannen och hinner kanske ut en stund innan nästa gubbe dyker upp.

  • Ingrid skriver:

   Tack snälla Anita! Jag hoppas verkligen att vi får träffas flera gånger, för det var så roligt när du och PappersBeda var här.
   Här står en korvgryta och puttrar just nu. 😛

 5. Skatan skriver:

  Ja … det är många som står utanför och får det jobbigare med sin vardag om de inte ”hänger med i svängarna”. Bara att betala räkningar är ju en hel konst om man inte gör det över internet. Även om de gör det ”frivilligt” så att säga. Och det är nästan tvunget att ha sladdpåst idag.

  Men som sagt … man KAN ju leva på många olika sätt och kanske är det så att när man tycker att det är viktigt med allehanda tekniska prylar så förlorar man något annat … den lugna livslunken … eller vad jag ska säga … fast jag vet inte jag. Själv skulle jag sakna både sladdpåst och min iPhone väldigt om jag inte hade dom 🙂

  KRAM!

  • Ingrid skriver:

   Visst har man blivit otroligt beroende av både det en och det andra. Hade jag inte datorn och bloggen och alla bloggvänner vet jag inte vad jag skulle ta mig till. ❓
   Ut och träffa folk IRL kanske. 😉

 6. Eleonora skriver:

  Sladdpåst – vilket kul ord! Är minsann bra att ha för oss ”som har det”. Men visst är det fint att få höra en kär röst i telefonen också!

  Hoppas bilen blir fin nu i sin nya vinterdräkt. Jag sålde ju min bil för 3 år sedan och faktiskt så saknar jag den inte. Tur att man har ben och orkar gå på dem! Nu ska jag ut med grovsopor igen. Det har blivit en hel del att slänga efter köksgenomgången. Tack snälla du för rara kommentarer. Jag är såå glad att jag beslutade mig för renoveringen. Det är så fint och lättskött nu – och ljust!

  Ha det gott min vän och kram kram

 7. Rovie skriver:

  Undrade först om du glömt någon bokstav i rubriken men nu förstår jag ju.
  Ja, allt är ju på både gott och ont. Inbland är det bra att kunna gå tillbaka och titta. Men nog är det trevligare att ha en röst på andra sidan luren också.

  Själv skulle jag inte vilja vara utan varken dator eller e-mail men ringer gör jag ofta ändå.
  Ordspråket är bra. Så sant så sant.

  Hoppas du får en bra dag trots det gråa trista (är så här idag också) 🙁

  Kram

 8. Bettan skriver:

  Ha ha ha fick mig ett gott skratt. viss skillnad på 15 november & 15 december =)
  Men bra att de i alla fall hörde av sig. Önskar dig en bra dag/kväll i detta gråa blås vädret.
  Krameli kram

 9. Ailas skriver:

  Ni har ett så kuligt språk där på ön, låter så trevligt också. 🙂

  Här är det gråväder och kanske även lite duggregn emellanåt. Var tvungen att handla, men tog bilen idag. Ikväll är det bokcirkel, men då blir det bilen, igen.

  Kram!

 10. Raija skriver:

  Rump-a, var riktigt roligt :-D. Spännande dialekt ni har där borta.

  Här är det också riktigt grått idag, men upphåll och hård blåst.

 11. Znogge skriver:

  Visst finns det många fördelar! Det är en snabb kommunikation och ytterst sällan kommer meddelandet bort.

  Grått vädermässigt här med så typisk novemberdag kan man nog säga…

  Kram

 12. Elisabeth skriver:

  Vist är tekniken en tillgång. Tänka att jag sitter här i södra Spanien och rätt snart efter att du skrivit kan jag läsa vad som sker med dig på Gotland. Trevligt. Hoppas promenaden hem gick bra. ha dé!

 13. Inger Johansson skriver:

  Hej!
  Man får försöka tänka så positivt det bara går och omge sej med glada och goa vänner, som kan ge ett skratt och få ett tillbaka! Jag har varit utsatt för ”energitjuvar” men lärt mej att låta dem prata och inte lyssna så mycket 🙄 eller också skratta bort det hela och prata om något annat.
  Ett gott skratt förlänger käften…eller… 😆
  Kram Inger

 14. Janne skriver:

  Morron! Ja datorer IT och Email har ju tagit över efter blyertspennan och blocket. Ha det bra !

 15. Rigmor skriver:

  Vilka roliga uttryck, tar till mej det direkt!! Sen håller jag med, det måste alltid finnas öppet för alternativ, tänk vilket sårbart samhälle vi kommer att få annars??!! Själv tycker jag det är bekvämt att använda datorn, men telefonen, den gamla hederliga, den använder jag alltid när jag ska kontakta vänner eller släkt, måste höra en röst tycker jag…Å tänk när man får ett glatt trevligt telefonsamtal från någon gammal vän, inte skulle det vara detsamma med ett mail som undrar hur du har det idag…??
  Ha en fin torsdag, här är det sol på molnfri himmel, synd bara att jag snart ska till jobbet…
  Kram kram

  • Ingrid skriver:

   Visst är telefonen oöverträffad när det gäller nära kommunikation. Tänk om den skulle uppfunnits idag!! 🙄
   Det är ett elände att man måste jobba när det är fint väder. 😉

 16. Ja, men blir ju inte yngre, friskare och vigare med åren.
  Men man kan ju leva ett bra liv ändå. Och hoppas att man dör mitt uppe i nåt man gillar.
  Inte ensam, fäst i sladdar som håller en fast i livet, på långvården.

 17. Suss skriver:

  Tack för det nyordet. Det ska jag ta till mig och nu är jag äntligen ikapp. Det var länge jag varit utan din blogg inser jag nu! Ha det så gott. KRAM!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *