Slapp söndag – Elena Ferrante

I dag har det varit växlande väder, men soligt och skönt då och då. På förmiddagen satt jag ute och läste och då kom en granne in och pratade en stund, men efter en stund mulnade det och blev kallt, så då drog vi oss var och en in till sitt.
Egentligen borde jag ha gått ut på en promenad i eftermiddag, men hade inte någon lust. De här blåsippsbilderna tog jag igår när jag tog en vända Konsum tur och retur. På Konsum hade de så fina minipåskliljor, så jag köpte en som jag åkte upp och satte på tant Linas grav. Tant Lina var syster med min farmor och hon ligger begravd i samma grav som sin mor, alldeles bakom familjegraven.

Efter lunchen fortsatte jag min läsning och nu har jag plöjt igenom Hennes nya namn en diger roman på 493 sidor, som slutar med att Elena skriver en bok som hon får utgiven. Nu är hon författare och jag längtar redan efter de tredje boken, Den som stannar, den som går – Boken mitt i livet.

Elena stöter under ett författarframträdande på Nino Sarratore som hon i hemlighet varit förälskad i under hela sitt liv. Lila har efter sitt misslyckade äktenskap börjat ett nytt liv med Enzo Scanno och bor med honom och sin son Gennaro i en förstad till Neapel. På kvällstid lär sig Lila allt hon kan om datorer och programmering för att på så sätt skapa sig en ny och bättre tillvaro.

Lila och Elena försöker var och en på sitt sätt navigera genom det italienska 70-talet med all dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Båda känner sig vilsna i den moderna världen och söker sig till varandra. Elena befinner sig i ett vägskäl i sitt äktenskap och Lila blir på nytt hennes förtrogna.

Nu är det snart dags för mig att gå ut i köket och börja förbereda söndagsmiddagen. Jag ska ugnssteka en kyckling och har kallat in förstärkning (inte till stekningen, utan till förtäringen).

Trevlig fortsättning på söndagen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Böcker, Vårtecken 2017 och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Slapp söndag – Elena Ferrante

 1. Det låter som en riktigt mysig dag hos dig! Här började dagen ganska mulet och med lite småregn, men det har blivit bättre och bättre under dagen och nu skiner solen!
  Jag bakade bullar på förmiddagen och nu puttrar kalvsteken på spisen – det luktar gott i huset. Och jag har också ringt efter förstärkning…
  Ha det gott, kram, Monica

 2. Ingrid, ååh vad roligt att du gillar Elena Ferrantes berättelser. Hälsningar Britta

 3. Kicki skriver:

  Här har det spårats idag.
  Den första boken har jag lyssnat på. Den finns inte som ljudbok på mitt bibliotek, bara på Storytel.
  Får tre gratis månader genom Telia, så jag ska gå med i Storytel igen och lyssna vidare på de två övriga.
  Kram Kicki

 4. Gunnar skriver:

  Vi har haft underbart vårväder idag men det ser ut att bli kallt i morgon. Vår italienska kurs har också blivit lite av en bokcirkel med utbyte av böcker. Elena Ferrante har nästan alla läst görstaboken men majoriteten gillar inte hennes fortsatta böcker. Jag har också läst den första boken men avvaktar med nummer 3 🙂

  • Ingrid skriver:

   Jag är fascinerad av hennes sätt att skriva. Det tilltalar mig mycket och jag känner varm sympati för Elena, så tredje boken ska införskaffas omgående, om den inte finns på bibblan förstås.

 5. Geddfish skriver:

  Det låter väl som en jättetrevlig söndag!
  Jag är också nöjd med min, trots att jag fick äta utan förstärkning 😀 men jag har ju varit i gott sällskap i flera dagar, så…
  Skyltsöndagskram, Gerd

 6. Musikanta skriver:

  Jag tyckte mycket om båda böckerna även om det var svårt att hålla reda på alla personerna. Som väl är finns de ju listade i början. Jag ska beställa den senaste på bibblan genast. Bra att du påminde mig.
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Den fjärde, Det förlorade barnet, kommer ut i sommar. Översättaren Johanna Hedenberg sitt på Författarcentret i Visby och jobbar med den just nu.
   Kram

 7. Gunnel skriver:

  Låter som en perfekt dag. Det är alltid kul med några som hjälper till att äta middagen man lagat. Brukar inte vara svårt att hitta några som är intresserade. Ha en bra början på veckan.

 8. Helena Sandegren skriver:

  Så skönt att sitta ute i solen, med en bra bok. Tack för förslaget ska se om jag får tag i den.
  Hos grannen blommar det för fullt så när vi går förbi där med hunden njuter vi av alla färger.
  Ha en bra måndag.

Kommentarer inaktiverade.