Smakrik promenad

Jag tog en promenad efter lunch och gick genom skogen ner till Klintehamn och ut på hamnen. Det blåste, men det var varmt och soligt.

På vägrenarna är det fullt av mogna salmbär nu och de är jättegoda.
Det är dem man ska göra sylt av till saffranspannkaka.

Vad de här bären heter vet jag inte och jag vågade inte smaka på dem. Jag har ju sett dem förut om åren också och undrar om det kan vara hönsbär? Är det någon som vet?

Längs stigen ner genom skogen är det fullt av blåbär fortfarande. Jag har ju sett att folk har suttit och plockat och hade jag tänkt mig för skulle jag tagit med mig en plastpåse åtminstone och plockat lite på hemvägen.

Det fick bli några nävar bär rakt in i munnen i stället, så nu är både händerna, tungan och läppar blåa.

Ser du skarven, där den sitter på sin sten och torkar vingarna? Där har den suttit i sin ensamhet hela sommaren. Jag gillar inte skarvar och tycker att det ser så svarta och fula ut, men den här tycker jag nästan synd om. Den borde ju ha en make/maka och en massa ungar!

Nu är det kaffedags!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Promenader och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

34 svar på Smakrik promenad

 1. Znogge skriver:

  Så mycket bär ni har hos dig. Här växer nästan inte ens björnbär längre vilket är synd. Minns att man plockade mycket förr…

  Har alltså ingen aning om vad det röda är för bär. Ser nästan giftiga ut…

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Vilda björnbär tror jag nästan inte att det finns här. Jag kan i alla fall inte påminna mig att jag sett det.
   Om de röda bären är hönsbär, som jag tror, är de ofarliga!

 2. Beppan skriver:

  Så gott med nävavis med solvarma blåbär, direkt från skogen!
  När jag var lite plockade jag med mamma och så gick vi hem och åt med mjölk…..
  Salmbär, slånbär och sådant har jag bara sett på bild. Växer inte uppe i norr. Hur smakar salmbär? Som blåbär?

  Håller inte med dig om skarven – jag tycker den är vacker! Särskilt när den sträcker på sig och avtecknar sig mot grå klippor eller blå himmel….

 3. Ann-Marie skriver:

  Hej Ingrid!
  Vad jag kan se så är det vad vi kallar för fågelbär, de är goda att äta. Min Mamma kokte saft på dem och det blev en vacker färg på den saften. Undrar vad de heter egentligen. De växer i revor och de var mycket vanligare förr.
  I dikena längs vägkanterna ligger nu alla plockerskor, de säljer salmbären så det är väl den sylten som finns att köpa kan jag tänka.
  Kram.

  • Ingrid skriver:

   Fågelbär tror jag inte att det är, för när jag googlade på det, verkar det vara något helt annat. Det är ett träd med små röda bär, liknande små körsbär.

   Men visst växer de här precis som du beskriver i revor längs marken.

   Jag såg några salmbärsplockerskor på vägen till Hemse i förra veckan. De får ju bra betalt för bären, så det är nog lönsamt, speciellt ett sånt här år när det verkar finnas gott om dem.
   Kram!

 4. Anita Brehlin skriver:

  Dom röda bären finns här också men är inte mycket att äta fast dom är inte giftiga. Vi kallar dom för tågbär men jag tror att dom heter stenbär. Det är en enda stor hård kärna inuti och dom är nästan rött genomskinligt runt omkring.
  De andra bären finns inte hos oss men jag har smakat sådan sylt när vi åt saffranspannkaka när jag var på Gotland. God sylt. Nu har jag kokat hjortronsylt av mina plockade hjortron och kinabror ska få med sig ner till Skåne där man inte ofta får sådan sylt

  • Ingrid skriver:

   Du har nog rätt Anita!
   Jag googlade på stenbär och de ser ut precis på det här sättet och växer likadant.
   Det blir kott för Kinabror att få med sig lite hjortronsylt till Skåne.
   Kram!

 5. Ama de casa skriver:

  Vilken lyx att äta blåbär direkt från källan! 🙂

 6. Skatan skriver:

  Blåbär har jag på min väg när vi går våra rundor StinaFina och jag … och hallon. Röda vinbär har vi i trädgården också … men vad är salmbär? Det måste jag googla på? De har jag aldrig hört talas om förut. Och slutligen … vilken helt makalöst underbart blogghuvud du har nu … 🙂

  Kram!

 7. Hejsan Ingrid !

  Två små promisar blev det idag, för jag glömde börsen och fick gå hem efter den.De skulle funnits vattenmelon för 5:-/kilo med de hade inte kommit ännu.Tisdag och inte alla varor efter vad som står i reklambladet.Fy, köpte en ananas istället.Lättare att få hem.Sedan kom mörka moln och några skurar, nu mörkt och det hänger i luften.
  Du hittar alltid lite på Dina promenader t.o.med ätbart.

  Kram majsan

 8. Raija skriver:

  Har aldrig hört talas om salmbär innan och inte sett de andra röda bären heller. Är det något typiskt gotländskt?

 9. Bettan skriver:

  Det ser ju ut som ni har rena sommaren hos er ju =). Här är det masssssa vatten & ännu mera är på nergång =(. Tycker det är ok under tiden jag är på jobbet. Men sedan vill jag se sol….
  Mums kan tro att de färska blåbären smakade gott =).
  Massor av varma kramar till dig vännen & tack för att du kikar in å lämnar ett avtryck i min blogg. Blir så glad över detta <3<3<3

 10. Kicki skriver:

  Jag har fått salmbärssylt av min goda vän, som var från Hemse (hon dog dessvärre hastigt för ett år sedan), men jag snålar på sylten så jag har kvar av den än.
  Kram

 11. Inger Maryissa skriver:

  Härliga foton på de olika bären
  Salmbär tror jag inte jag har ätit någon gång…
  Och ja, undrar vad de röda bären är för några.
  och ja, när man är ute och plockar blåbär så blir det nog nävar av dem som slinker i munnen
  det är ju så gott !!
  kram

  • Ingrid skriver:

   Salmbär är typiskt gotländskt, så har du inte köpt dig en burk med salmbärssylt, så har du kanske inte ätit det.
   Blåbär är gott och väldigt nyttigt, fullt av massor av antioxidanter. 😀

 12. Åsa! skriver:

  Salmbär skulle jag ha varit ute o plockat eftersom jag inte får så mycket björnbär i år.

  Mamma kallade de där röda bären för ”kråkbär” men vad de egentligen heter har jag ingen aning om.

 13. Birgitta skriver:

  Visst är det gott med vilda blåbär? Och så otroligt nyttigt. Margaretha d W och jag plockade lite i Småland. Att köpa i affären är väl ok, men lika goda och nyttiga är de verkligen inte. Nä, vilka de röda bären är vet jag inte.
  Kram!

 14. Gunnar skriver:

  Om jag har fattat rätt så är Salmbär det samma som Blåhallon. Det har jag bara sett här nere i Skåne. De finns inte i Värmland vad jag känner till.
  Du har kanske lagt ut recept på Saffranspannkaka. Tidigare? Skulle vara kul att försöka göra. Fast då blir det nåt annat som sylt.

 15. Anita skriver:

  Hej Ingrid nar du plockade blabar snoade det i Johannesburg, sist det gjorde det var i borjan av 80-talet. Alla blir sa glada och det gors snogubbar, mina barnbarn var ute och lekte och det paminnde mig om deras far, min son, som gjorde en snogubbe och satte den i frysen sa den inte tinade. 🙂 halsningar fran Anita

 16. Lambergsfrua skriver:

  Så mycket vackra bär du hittade på din promenad! Jag tror att de klart lysande röda bären är just hönsbär, men är inte säker. Salmbär var en nyhet för mig, när jag kom till Gotland första gången. Då trodde jag att de hette psalmbär och förstod inte varför. Å andra sidan är ordet salm lika oförklarligt för mig, men det är kanske ett dialektalt ord.

  Vi har en skarv här hos oss ibland, men den brukar aldrig stanna så länge. Jag antar att den vill ha mer fisk än vad tjärnen *sjön* kan erbjuda. Fula är de och skitar ner gör de och dödar all vegetation på sina boställen. Nej, det är ingen önskvärd fågel;)
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 17. Suck, vad jag saknar ”svenska” bär. Frukt har vi i massor här i Portugal men bär icke.
  /Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *