SMS i stället för frimärke

Nu funderar Posten i Sverige på en lösning där man via sms ska kunna köpa sig en frankering. I stället för att köpa ett frimärke får man en kod som man skriver på kuvertet. I Danmark införs systemet redan den 1 april i år (för det kan väl inte vara ett tidigt aprilskämt?)

Jag kom osökt att tänka på när jag skulle skicka iväg en bok till Teneriffa i förra veckan. Kassörskan satte på portot för försändelsen och sedan tog hon en tejpremsa och klistrade över frimärket för att det inte skulle lossna. De hade varit med om att brev och paket blivit försenade eller inte kommit fram alls på grund av att frimärket lossnat.

Med det system man funderar på nu skulle sådana problem vara ur världen, men tänk så tråkigt! Vad kommer alla frimärkssamlare att säga? Och många av de privatpersoner som skriver vanliga brev väljer ofta sina frimärken med stor omsorg och kommer nog att vilja ha den möjligheten i fortsättningen också.

Måtte man ha kvar det gamla systemet jämsides med nymodigheterna, för som komplement kan det säkert fungera bra. Företagen har ju sedan länge använt frankeringsmaskiner i stället för vanliga frimärken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Nyhetskommentar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

17 svar på SMS i stället för frimärke

 1. skogsnuvan skriver:

  Precis som du säger så vore det både praktiskt och lite tråkigt men väldigt behändigt för när man ska ha ett frimärke har man inget och det är svårt att få tag i här på landsbygden där ingen post finns längre och affärerna ofta är stängda. Fast å andra sidan är det kul med frimärken

  • Ingrid skriver:

   Vi vill ha både möjligheterna, heller hur?

   Vi har i och för sig ingen brevlåda här, så jag måste ändå till Klintehamn för att posta brev och paket och då är det ju inga problem att köpa frimärken på samma gång, men det är alltid bra med olika alternativ 🙂

 2. Åsa! skriver:

  Ja… vad tycker jag om det??? Det är ju roligt med alla olika frimärken, men det är klart att det skulle vara praktiskt… hmmm… Jag håller med dig, hoppas de kör dubbelt!

 3. Hejsan Ingrid !

  Det vore ju inte klokt om de tog bort portot.Jag brukar alltid vilja ha ett fint, när jag skickar brev, vilket är mer sällan nu, sedan datorn kom in i mitt liv. Men det finns ju dom som inte har dator.Fast dem ringer jag.Oftast.

  Fick i dag formulär från hälsoenheten, där kostar besöken 70:-/gång, lite skillnad mot de andra.
  Fick personligt brev från henne jag talade med, hon heter Gerda Adelgren,Distriktssköterska.sen finns det en leg.sjukgymnast, hon heter Maria Löfgren .
  Ser faktiskt fram emot detta.Hoppas verkligen de kan hjälpa mig få bort den stora utbuktande magen, ser ut som om jag är höggravid.

  Gerda ändrade dag,tills jag ska dit.och träffa henne.24/3.
  Bara jag nu inte är för frisk, men mitt BMI är ju högt.för högt för att jag ska må bra.

  Tycker det var illa att det inte finns en postlåda nära där Du bor.Har det aldrig funnits det.?

  Bloggtorka på Mi´s nya liv.Har ju inte skrivit färdigt om det gamla än.
  Tur det finns andra bloggar att läsa.

  Kram Majsan

  • Ingrid skriver:

   Jodå, här har funnits postlåda bara en lite bit hemifrån. Men vi har lantbrevbärning så i och för sig skulle man kunna lämna brevet till postbilen, men vi är på Klinte nästan varje dag så det är inga problem.

   Lycka till när det väl blir dags för träffen med Gerda!

 4. ingmarie skriver:

  Jag vill ha frimärket kvar, det är ju det som är fint på ett handsrivet kuvert
  Nu börjar solen skina här
  Ha en bra måndag

 5. Ailas skriver:

  Frimärken är som små konstverk! Men vi ska ju vara så rationella idag, så ingenting sådant ska vara kvar. Det ska vara koder, kort, röstsyntes och sådant överallt. Stressigt, effektivt och lönande. Rationaliseringarna kommer antagligen att rationalisera bort människorna helt och hållet till slut. 🙂

  Tänk vad de gamla frimärkena kommer att stiga i värde om några decennier!
  Det är inte ofta vi använder frimärken idag, förresten.

  Fortsatt trevlig dag, kram!

  • Ingrid skriver:

   Inte använder man frimärken ofta. Men de är verkligen vackra och speglar tiden på ett utmärkt sätt. Förhoppningsvis blir de kvar ett bra tag till.

 6. Suss skriver:

  Jag vill absolut ha kvar frimärkena, jag skickar mycket brev och väljer mina märken med omsorg. Inga kungafrimärken eller motiv som inte är vackra att se på. Katterna är några av mina favoriter, även pionerna som fanns för ett antal år sedan. Jag har fortfarande kvar några. Hoppas det kommer att finnas både ock om det blir sms-frankering. (Fast, det låter inte riktigt klokt). Kram!

  • Ingrid skriver:

   Vi får hoppas att Posten i framtiden kommer att ge oss möjlighet att välja hur vi vill frankera våra brev.

   Tyskland har tydligen använt sig av sms-frankering ändå sedan 2009.

   Snart går det inte att klara sig utan mobiltelefon 😉

 7. Agneta skriver:

  Hej, Ingrid!

  Jag hörde sak samma på radion och visst kommer de vackra frimärkena att finnas kvar. Men jag tycker det är jättebra att man kan fixa ETT frimärke via en kod. Många har långt till posten, de få kontor som finns kvar. Eller om man har krämpor och inte kan ta sig dit, så visst är detta ett bra komplement.

  Ha det så bra!
  Kram, Agneta

  • Ingrid skriver:

   Valfrihet är alltid bra och visst kan möjligheten att sms-frankera vara ett bra komplement.

   Och frimärkena kommer att bli kvar, det hörde jag också. De är nog en alldeles för bra affär för Posten för att de skulle vilja avskaffa dem.

   Jag har suttit och sett ”Gynekologen i Askim” och nu väntar sängen.

   Hoppas du får en lugn och skön sömn!
   Kram Ingrid

 8. Inger Maryissa skriver:

  Jo, det låter smidigt att istället för ett frimärke kunna skicka ett sms och få en kod att skriva på brevet istället
  Fast undrar om det skulle funka i praktiken egentligen…
  För någon maskin på posten måste ju läsa av koden…och då betyder det nog en del var på kuvertet den står osv.
  Kanske det är ett tidigt April-skämt ?
  Och sedan blir det ju besvärligt för de som inte har en mobiltelefon…
  Fast om båda möjligheterna finns…då är det ok…
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Ska det fungera måste man ju skriva läsbart så att sorteringsmaskinerna kan läsa av koden.

   Men har det funkat i Tyskland sedan 2009 ska det väl kunna fungera här också.

 9. Kusin Göran skriver:

  Det finns ingen riktig Post längre och snart har vi inga riktiga frimärken heller. Det går utför med kungariket Sverige. Som gammal filatelist vägrade jag länge att sätt klistermärken på mina brev. Jag offrade hellre mina kära ostämplade frimärken som jag samlat. Nu har jag snart bara lågvalörerna kvar och då får man fylla hela kuveret för att komma upp i 6 kr. Jag tvingas nog använda klisterlappar eller sluta skicka brev. ”SMS-märken” – aldrig!

Kommentarer inaktiverade.