Snart är det dags

Det var en trevlig eftermiddag i Väte igår och dekorationen av borden var helt underbar.

På varje bord stod det skålar med vintergäck och videkvistar

Snart är det dags att skärpa uppmärksamheten, för det närmar sig med stormsteg, datumet då de gamla tjugorna, femtiolapparna och tusenkronorssedlarna inte längre går att använda att handla med. Jag satt och kollade lite på vad det är som gäller, för alla som jobbar som kassörer i en förening hanterar mycket kontanter. Det gäller verkligen att tänka sig för så att man inte åsamkar sin förening extra utgifter.

De gamla sedlarna blir ogiltiga som betalningsmedel den 30 juni 2016, men fram till den 31 augusti 2016 kan man växla in dem i bankerna. Nu är det ju många banker som inte hanterar kontanter och vi i Klintehamn kommer inte att ha någon bank som vill ha med våra gamla sedlar att göra, men Riksbanken säger att man för samtal med bankerna för att få dem att hjälpa till med sedelbyten, även om de normalt inte har någon kontanthantering. Man får hoppas att det kommer att fungera, så att man slipper söka sig till någon annan ort för att bli av med gamlingarna. Skulle man missa det datumet måste man sända in de gamla sedlarna till Riksbanken, för att få dem utbytta, men det medför en kostnad på 100:-.

Idag är det lite grått och kyligt, men solen ska kunna titta fram i eftermiddag. Få se om det blir någon promenad efter lunch. Just nu ska jag sätta igång med strykning. Jag har en lite hög som legat till sig ett tag. I kväll väntar ett årsmöte med Röda Korset, eller årsstämma heter det ju.

Trevlig torsdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Onsdagsträffen, Tänkt. Bokmärk permalänken.

22 svar på Snart är det dags

 1. Musikanta skriver:

  Bra att tänka på även om jag inte har några gamla sedlar liggande i någon byrålåda. Hopplöst när det inte går att växla till sig kontanter på bankerna längre. I automaten går det ju inte att få tjugor heller som man behöver både till barnbarn och tiggare ibland. Och till kollekten i kyrkan – vi är ju två som behöver var sin tjuga. Man får vara tacksam så länge som affärerna är snälla och växlar in.
  Kram från Ingrid

  • Ingrid skriver:

   Här börjar butikerna tröttna på att agera växlingskontor och i förra veckan fick vi ta en femhundring ur kassan på Kupan och gå och handla några småsaker för att få växel. Då kan de ju inte neka.
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Jag har vad jag vet inga gamla sedlar på lager men det är bra att vara observant. Kan tänka mig att det finns en del som har några i madrassen 😉

  Vilken underbar blomsterdekoration!

  Kram

 3. wiolettan skriver:

  Det var verkligen en vårlik och vacker blomsterdekoration.
  Jag har några 20-kronors sedlar, kanske en femtiolapp, tusenlapp har jag inte sett på flera år. Bäst att kolla i någon gammal handväska, kanske det ligger nå´n femtiolapp och skräpar. Sedan två av mina väninnor blivit rånade på sina plånböcker har jag sällan på mig en sådan, pengar löst i fickan eller väskan.
  Trevlig dag önskar jag dig.
  Kram!

  • Ingrid skriver:

   Vi har ju lotterier och betalar mindre summor för kaffet när vi har möten, så tjugor får jag mycket av i mitt kassaskrin, men det löser sig säkert när det blir så dags.
   Kram

 4. Märtha skriver:

  Va? De sedlarna ogiltiga snart? Som tur är så sparar jag inte på främmande valutor. Eurosedlarna förnyas också i sakta mak, men de gamla tas ur bruk vartefter, blir inte ogiltiga vad jag vet. ¤ ¤ ¤ Trevligt med bordsdekorationen, en större låg variant av Aaltos savoy-vas! Här i Finland är det nästan ”tvång” att ha minst en sån vas i varje hem, den har blivit en stark ”finlandssymbol”. Planerade göra en stor rabatt i samma form vid mitt förra hus, men förstoringen blev för jobbig, så det blev bara en enorm böjd ”korv” i stället. Tror att den nya husägaren har utplånat rabatten, den familjen är inte så odlingsintresserad ännu. Ikväll blir det Fantomen på Operan på vår nationalopera!

  • Ingrid skriver:

   Det låter smidigt att bara låta de gamla sedlarna fasas ut, men kan man göra det på ett krångligare sätt väljer givetvis Sverige det.
   Ha det så trevligt tillsammans med Fantomen!
   Kram

 5. Det är inte klokt vad sedlar blir omoderna fort! Som tur är har man inte massor av dom precis….. 😉
  Redan efter några timmar på förmiddagen så var jag mitt vanliga jag igen. Och när läkaren ringt och berättat att det var fullständigt normalt det jag upplever (alltså om man har stora hålor i magen som jag i sin tur fick efter bråckborttagandet) så blev jag t.o.m. GLAD. 😆 Nu ska jag dit först om en månad igen för kontroll….. 🙄
  KRAM
  susie

  • Ingrid skriver:

   Du är verkligen beundransvärd som lyckas hålla modet uppe. Jag har aldrig hört talas om någon som haft såna besvär som det du drabbats av. Så skönt att läkaren ringde och lugnade dig.
   Kram

 6. Geddfish skriver:

  Jag har inga svenska gamla pengar liggande, men det är bra med en påminnelse, ifall någon glömt.
  Däremot brukar jag låta Euro ligga kvar, hoppas de inte blir för gamla tills nästa resa.
  Vintergäck och vide, oj, så soligt vårligt 😉
  Solig kram, Gerd

  • Ingrid skriver:

   Jag har också ett litet lager av eurosar och stämmer det som Märta säger så fasas de äldre ut efterhand och det förekommer inget slutdatum då de inte går att använda.
   Kram

 7. Bosse Lidén skriver:

  Jag har noterat datumet i min Plankalender på skrivbordet. Det vore trist att glömma. Fast någon tusenlapp ligger nog inte och skräpar någonstans. 🙂
  Kram Bosse

 8. Ulla Anderstedt skriver:

  Vintergäck är verkligen vårens första blommor! Tror inte jag har några tjugor liggande men jag har gott om tid att kika i byrålådorna. Ha det gott! kram

 9. Elisabeth skriver:

  Ja, nog gäller det att vara observant, men för det mesta handlar vi med kort, så det blir inte så mycket sedlar.

 10. Hejsan !

  Du vet och tar reda på det mesta, knappt vi behöver Gooogle , du kan ju så mycket.
  Fick en gammal hundring sist jag tog ut på Netto när jag handlat.. De ,måste nog göra om dom snart, så nya
  sedlar finns att få. Vet knappt hur de ser ut, för jag betalar med VISA

  Bra för jag räknar uruselt, hade BC i matte . Fast det är lite lättare nu sedan öringarna försvann.

  Kram Mi

 11. Kicki skriver:

  Fortfarande får man ju mest gamla sedlar som växel i affären, dom borde ju byta till nya först, så man slipper den växlingen själv. Men det kanske har löst sig till sommaren.
  Kram/Kicki

Kommentarer inaktiverade.