Soldyrkare

Solen flödar in i vardagsrummet denna tisdagmorgon och det är väldigt vackert ute med rimfrost på träd och buskar, för att inte tala om vägar. 😉

Allnakku säger att det är Nygelhäntes dag i dag och nygelhänt är ett uttryck som vi använt och använder. Hu, vad jag är nygelhänt!

Denna dag tillägnas dem som alltid fryser om fingrarna så det nyglar, värker i dem, också efter det att de har kommit in i värmen, kort sagt, de som är nygelhänte.

Min egen soldyrkare skulle ha fyllt 89 år i dag

Åke var aldrig nygelhänt, han var alltid varm och god om händerna och använde bara vantar när han jobbade i skogen. Han fick handskar i present, för att ha när han var finklädd, men dem använde han nästan aldrig. (Fast jag ser på föregående bild att han hade handskarna på när han kastede snåi.)

I eftermiddag är det jobb på Kupan som gäller. Hoppas att det kommer många kunder så att det känns meningsfullt, annars får det väl gå ändå. Januari är en månad då det inte är snurr på affärerna någonstans låter det som. Alla väntar på att få handla vårprylar.

Trevlig tisdag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Åke, Nostalgi, Sorg. Bokmärk permalänken.

26 svar på Soldyrkare

 1. Visst är det fint idag, men jag tror att jag ska ta och vila mig lite. ❓ Vaknade nämligen 04.40 i morse och först läste jag lite, sen gick jag upp och fixade morgonfikat och så gick jag ut med Santos. Så man har varit igång ganska länge. 😯 Fast först ska jag göra iordning lunch, sen ska jag vila….. 😉
  KRAM
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Jag var också vaken tidigt, men jag gick upp en liten vända på toa och så ut i köket och drack lite vatten, sen sussade jag igen.
   Hoppas du fick en skön eftermiddag.
   Kram

 2. Kicki skriver:

  Förstår om dina tankar är lite extra hos Åke idag.

  Nygelhänt, det är definitivt Berra, nu värre än nånsin. Han har så dålig blodcirkulation att fingertopparna blir blå, även om vantar är på och det inte är speciellt kallt ute. Ont i bröstet får han dessvärre också av minsta kyla.
  Kram/Kicki

 3. Geddfish skriver:

  Nygelhänt, är jag nog inte, men kall om hela händerna som oftast.

  Vi har våra tankar idag, ser jag. Varm kram, Gerd

 4. Vonne skriver:

  Vi har lika fint väder som hos er, visst är det härligt! Nygelhänt, hihi jag blir glad åt alla nya ord jag får kännedom om genom dig. Jag är som din Åke (fin bild på honom), fryser sällan om händerna och har inte handskar/vantar annat än om det blir riktigt kallt.

  Ha det bra på kupan i eftermiddag!

  PS Jag är tacksam om du gör mig tjänsten kolla länken i vonneprat till min nya blogg på wp när du får tid. Anki har varit inne men säger att länken kommer till vindeln.vonneprat.se Nån sån blogg har jag inte och jag kommer inte in på det hur jag än söker. Jag kan ha haft en på test men sen tagit bort den från wp. Blir inte klok på det där med länken. Anki säger dock att det funkar om hon matar in adressen vonneprat.se manuellt, dock inte länken. Jättetacksam om du provar och meddelar hur det visar sig.DS

 5. znogge skriver:

  Vilket annorlunda ord! Jag fryser lätt om fingrarna och allra mest när jag har handskar på så det enda som fungerar är mina fårskinnstumvantar. Så nog får jag kalla fingrar alltid!

  Kram och ha en bra dag 😀

 6. Skogsnuvan skriver:

  Jo nog är det grått i denna månad. Det är nog 2 veckor sedan solen tittade fram. Så skönt det såg ut när han satt i solen och såg ut att må riktigt gott. Jag fryser alltid om händerna när jag är ute och måste ha vantar.

 7. Vilken fin bild på din Åke! Min man var aldrig mygelhänt förr, men har blivit det mer med åren. Det har väl med blodcirkulationen att göra…
  Här är det fortfarande plusgrader och grådisigt, men en promenad ska det bli i alla fall!
  Kram, Monica

 8. Hillevi skriver:

  Du skriver så fint om Åke…
  Nygelhänt förstår jag så precis men lever inte som jag lär. Grattis mitt krökta lillfinger!! 😛

 9. Ann-Marie skriver:

  Stor varm kram till Dig Ingrid, Du goda vän. Är borta ” hemma” ett par veckor till. Ann-Marie

 10. Musikanta skriver:

  Roligt att få införliva mitt ordförråd med ett nytt ord. Jag blir ofta nygelhänt och nu kan jag ju sätta ord på det också.
  Kram!

 11. anna/notonmusic skriver:

  Fin bild på din Åke, det syns att han är soldyrkare! Och har varma händer förstås! Nygelhänt var ett nytt ord för mig, ska fråga min gotländska väninna om hon är nygelhänt få se om hon kommer ihåg, hon har ju bott på fastlandet hela sitt vuxna liv och vi börjar ju bli till åren nu så hon kanske har glömt sitt modersmål!

  • Ingrid skriver:

   Det är en riktigt bra bild. Han blev annars inte så bra på foton, men just det här lyckades jag med.
   Det ska bli roligt att höra om din väninna känner igen ordet. Du får rapportera.
   Kram

 12. wiolettan skriver:

  Det var ett nytt ord. Min mamma blev alltid vit om fingrarna då hon frös om dom. Är det kanske också att vara nygelhänt?
  Fin bild av din Åke. Förstår att din saknad är stor och att tankarna varje dag vandrar till honom. Sorgen mattas av men saknaden finns ju hela tiden. Så känner jag fast min förra man dog 2004, så det är ett bra tag sedan.
  Sköt väl om dig, fina Ingrid.
  Varm kram!

  • Ingrid skriver:

   Att vara nygelhänt innebär den där smärtan man får när man varit riktigt kall om händerna och kommer in i värmen och blodet börjar cirklerar. Det nyglar i händerna.
   Tack wiolettan!
   Kram

Kommentarer inaktiverade.