Så blev det en solig och fin söndag till slut och det var helt underbart skönt att lägga sig i solstolen och lyssna på Harriet Andersson som sommarvärd. Sedan gick jag ut på en promenad och slank införbi ICA på vägen hem och köpte mig en liter nyplockade jordgubbar från Bärgården.

Med klar och ungdomlig röst hälsade den 85-åriga Harriet Andersson lyssnarna välkomna till sitt Sommar i P1 och det blev 90 trevliga minuter där hon berättade om hur hon kom i kontakt med teatervärlden av en ren slump. På en semester i Skåne uttryckte hon att hon tyckte att arbetet var tråkigt. En bekant ringde då Calle Flygare som hade hand om den berömda teaterskolan i Stockholm med samma namn – och karriären var snart i gång.

Den första filmrollen var i en reklamfilm. Sedan tog det inte lång tid innan hon befann sig i Hollywood och bland annat träffade den berömda regissören Alfred Hitchcock – och var med om att bevittna hur en stor flock fåglar vid en inspelning av en scen ur ”Fåglarna”, flög rakt mot de starka strålkastarna och gick en kvavfull död till mötes.

Harriet Andersson berättade om den dåliga kontakten hon haft med sin mor, kärleken till pappan och om männen i sitt liv – om Ingmar Bergman, Gunnar Hellström och Jörn Donner och så lantbrukaren som hon gifte sig med 1959. Ett äktenskap som hon ångrade redan på vägen mot altaret. Med Jörn Donner hade hon ett förhållande under många år.

Några ytterligare relationer kom och gick – men sedan drygt 30 år år lever Harriet Andersson ensam. När hon flyttade in i sin lägenhet bestämde hon sig för att det inte skulle ligga några strumpor och kalsonger på hennes badrumsgolv. Lägenheten är bara för henne och eventuella besökare.

Musiken var väl inte helt i min smak, men man kan kanske inte kan begära av alla sommarpratarna att de ska ha samma musiksmak som Ingrid Levander. :wink:

Prat: ♥♥♥♥
Musik: ♪♪♪

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...