Sommar i P1 i solstolen – Harriet Andersson

Så blev det en solig och fin söndag till slut och det var helt underbart skönt att lägga sig i solstolen och lyssna på Harriet Andersson som sommarvärd. Sedan gick jag ut på en promenad och slank införbi ICA på vägen hem och köpte mig en liter nyplockade jordgubbar från Bärgården.

Med klar och ungdomlig röst hälsade den 85-åriga Harriet Andersson lyssnarna välkomna till sitt Sommar i P1 och det blev 90 trevliga minuter där hon berättade om hur hon kom i kontakt med teatervärlden av en ren slump. På en semester i Skåne uttryckte hon att hon tyckte att arbetet var tråkigt. En bekant ringde då Calle Flygare som hade hand om den berömda teaterskolan i Stockholm med samma namn – och karriären var snart i gång.

Den första filmrollen var i en reklamfilm. Sedan tog det inte lång tid innan hon befann sig i Hollywood och bland annat träffade den berömda regissören Alfred Hitchcock – och var med om att bevittna hur en stor flock fåglar vid en inspelning av en scen ur ”Fåglarna”, flög rakt mot de starka strålkastarna och gick en kvavfull död till mötes.

Harriet Andersson berättade om den dåliga kontakten hon haft med sin mor, kärleken till pappan och om männen i sitt liv – om Ingmar Bergman, Gunnar Hellström och Jörn Donner och så lantbrukaren som hon gifte sig med 1959. Ett äktenskap som hon ångrade redan på vägen mot altaret. Med Jörn Donner hade hon ett förhållande under många år.

Några ytterligare relationer kom och gick – men sedan drygt 30 år år lever Harriet Andersson ensam. När hon flyttade in i sin lägenhet bestämde hon sig för att det inte skulle ligga några strumpor och kalsonger på hennes badrumsgolv. Lägenheten är bara för henne och eventuella besökare.

Musiken var väl inte helt i min smak, men man kan kanske inte kan begära av alla sommarpratarna att de ska ha samma musiksmak som Ingrid Levander. 😉

Prat: ♥♥♥♥
Musik: ♪♪♪

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Sommar i P1 2017 och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Sommar i P1 i solstolen – Harriet Andersson

 1. Kraka skriver:

  Jag har alltid gillat Harriet Andersson så hennes program tänker jag lyssna på. Förstår hennes val att bo ensam, livet blir så mycket enklare då. Jag tillhör ju dem som tror att man ska vara särbo och inte sambo för ett lyckligt förhållande. Då slipper man mycket av de där småsakerna som förstör så mycket, som smutstvätt på golvet till exempel.

  Kram

  • Ingrid skriver:

   Min mamma var också särbo när hon som lite äldre träffade en ny man. Hon tyckte det var så skönt att kunna åka hem till sig när det blev för många fotbollsmatcher i rad på tv:n.
   Kram

 2. Det låter som det var ett intressant sommarprat idag. Jag har varit upptagen med att spela fotboll, badminton och boccia med en livlig 3-åring…
  Kram, Monica

  • Ingrid skriver:

   Så¨härligt det låter Monica och hemskt mycket viktigare än att lyssna på radion. Det går så himla fort och rätt vad det är är den där 3-åringen en 13-åring.
   Kram

 3. wiolettan skriver:

  Harriet Andersson låter pigg och ungdomlig i sin röst och det är intressant att lyssna och få reda på lite hur hon har haft det.
  Nu är det väl fullt av folk på Gotland? Vi var där en mycket lugn period. Kommer du att lyssna på någon talare vid Almedalsveckan? Då mysingen pratade där var det bara jag som lyssnade.
  Ha en finfin vecka och tack för kommentarerna hos mig.
  Varm kram!

 4. Gunnel skriver:

  Jag har förstått att det är blandad kompott bland pratarna. I tidningen läser jag varje dag recensioner av programmet, och det är så kul att jämföra dem med vad du tycker. Ofta är de på pricken lika. Kram

 5. Kicki skriver:

  Oj, nu kommer jag på att jag bara lyssnat på en enda pratare. Dags att börja.
  Kram/Kicki

 6. Gunnar skriver:

  Låter som en intressant sommarvärd. Jag gillar henne. Tänk vad mycket hon har upplevt och vilka intressanta människor hon har mött

 7. Elisabeth skriver:

  Harriets sommarprogram lyssnade jag också på och tyckte det var bra.

Kommentarer inaktiverade.