Sommar med Agnes Wold

Det regnade i morse och det regnade rejält. På ett litet nafs hade vi fått nästan 10 mm, men sen har det varit uppehållsväder. Jag pysslade med ditten och datten på förmiddagen och efter lunch slog jag mig ner på uteplatsen för att lyssna på Sommar i P1 med förhoppningen om att det skulle klarna upp, vilket det inte gjorde.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare, var dock väldigt intressant att lyssna på, så jag blev sittande där i alla fall. Hon pratade om svårigheterna för kvinnliga forskare att få tjänster och hur utvecklingen varit från Marie Curies tid och framåt och hon tog livet av en massa myter, bland annat myten om hur mycket vatten vi måste dricka varje dag, att amning skyddar mot allergi, att det är farligt att ge spenat till barn före ett års ålder, att kemikalier är farligare än naturliga substanser, att barn som växer upp med hund och katt blir lättare allergiska, att städning hjälper mot allergi, att spädbarns njurar inte klarar av salt så de får inte äta vuxenmat mm mm.

Nu är hon med och utvecklar ett vaccin mot allergi tillsammans med sin forskargrupp på Sahlgrenska akademin i Göteborg. Grundtesen är att vi behöver fler virus och bakterier i vår omgivning.

Det där tycker jag är mycket intressant, för jag har själv varit väldigt allergisk och jag har barn och barnbarn som är allergiska. Jag hade turen att någon gång i mitten av 70-talet träffa en läkare som var väldigt intresserad av allergiproblemet. Egentligen var jag på besök på ÖNH med min yngste son, då läkaren trodde att jag också var förkyld.

-Nej, jag är inte förkyld. Jag är allergisk och så här låter jag alltid, sa jag.

Han ville omgående undersöka mig, men jag skulle och besiktiga bilen, så det gick inte. Då ville han att jag skulle komma tillbaka efter besiktningen och det gjorde jag givetvis. Efter en undersökning erbjöd han mig hyposensibilisering (specifik immunterapi) och under fem års tid gick jag sedan och fick sprutor med små doser av det jag var allergisk emot och det fungerade alldeles utmärkt. Efter en kort tid kunde jag sluta med alla de olika medicinerna jag hållit på med för att kunna fungera i vardagen.

I början fick jag sprutor en gång i veckan, men sedan blev det längre och längre intervaller. Läkaren var väldigt angelägen om att jag inte skulle tröttna utan fullfölja behandlingen, så jag fick alltid komma in med en gång och behövde aldrig sitta och vänta. Jag är honom verkligen stort tack skyldig!

Nu är det snart kaffedags och sen ska jag snygga till mig lite, för i kväll ska jag åka och hjälpa till när Klinte Rödakorskrets ska ordna kaffe och tårta för de som är med på årets rekreationsdagar på Ekegården.

Trevlig fortsättning på måndagen!

Jag glömde ju: Agnes Wold spelade jättebra musik, det var nog därför jag satt där så lugnt i nittio minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Hälsan, Nostalgi, Odvalds, Radioprogram och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Sommar med Agnes Wold

 1. Helena skriver:

  Vissa myter är verkligen seglivade…

 2. Znogge skriver:

  En sådan behandling genomgår min superallergiska kusin just nu och det har redan givit resultat. Kan tänka mig att det var ett intressant program i dag.

  Kram

 3. GeddFish skriver:

  Jag fick också en hyposensibilisering för många år sedan, fick ligga på sjukhus och få detta under 5 dagar. Efter detta är jag allergifri från just de ämnena.
  Ja, många myter finns.
  Var säkert intressant att lyssna på professorn.
  Kram, Gerd

 4. Suss skriver:

  Jag hade gärna lyssnat på Agnes Wold, men nu har jag börjat arbeta, så nu är det slut på både sommaren och ”Sommar” för min del. Jag kan lyssna i efterhand om jag kommer ihåg det. KRAM!

 5. Kicki skriver:

  Intressant verkligen, både sommarprataren och den hjälp du fick av läkaren.
  Jag vaccinerade Jolly på det viset under knappt ett års tid, sen slutade jag och hon har inte visat nån allergi sen dess och det är 6 år sen.
  Jag har alltid förespråkat att lite skit i hörnen inte skadar och att ungar ska umgås med djur från start.
  Kram/Kicki

  • Ingrid skriver:

   Precis så säger Agnes Wold. Barn som föds på landet och lever tillsammans med hundar och katter och andra husdjur får sällan allergier.
   Vi städar oss till sjukdomar!!
   Kram

 6. Karin skriver:

  På mig fungerade det tyvärr inte med hyposens, mina ögon är fortfarande röda, kliande, värkande, oftast under pollensäsongen. Nu finns det en ”gräs”-tablett att lägga under tungan och man gör hyposensen hemma. Om det finns tabletter mot fler ämnen vet jag ej.
  Ha en fin onsdag!
  Kram Karin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *