Sommar med Simon Kyaga

Nu har jag bestämt mig för att jag inte ska irritera mig på musik som jag inte gillar när jag lyssnar på Sommar i P1. Jag har en ganska medioker musiksmak och förstår att det finns folk som vill höra annat än det som för mig är örongodis. I stället ska jag försöka se det som en möjlighet att lära mig uppskatta sådan musik som till exempel Simon Kyagi spelade idag. Där var väl kanske en eller möjligen två låtar som jag kände igen.

Nu fick jag lära mig hur bland annat The Avalanches, Justice och Koop låter och får jag höra dem igen någon gång kanske jag kommer att lägga till deras musik i min örongodismapp.

Simon Kyaga, forskare och överläkare i psykiatri vid Karolinska universitetssjukhuset, hade jag vissa tvivel inför, men han visade sig var en väldigt trevlig och intressant sommarvärd. Han berättade om sin tibetanske farfar och sin judiska morfar, men mest berättade han om sin forskning kring psykiskt sjuka människors kreativitet. Han har tillsammans med en forskargrupp på sex personer undersökt och intervjuat 100.000 personer (kan det ha varit så många, men jag har för mig att han sa så?) och de har kommit fram till att människor med psykotiska sjukdomar oftare har kreativa yrken och inte bara de sjuka utan även deras anhöriga. Därmed anser han sig ha bevisat sanningen i den gamla myten att galenskap är nära sammankopplat med genialitet och kreativitet.

Och solen sken och det var nästan svettig där jag låg i solstolen. Nu har jag varit ute och vattnat på mina rabatter. Visserligen har det kommit några regnskvättar då och då den senaste tiden, men inga mängder, så det var väldigt torrt. Det finns en slang vid tvättstugan som precis räcker upp till mitt, så jag slipper släpa kannor från köket eller badrummet.

Trevlig fredagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Radioprogram och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Sommar med Simon Kyaga

 1. Kraka skriver:

  Intressant person med lite udda, men spännande, musiksmak. Flera hundra tusen personer ingick i hans forskning, så den är väl underbyggd. Säkert intressant läsning, men lite utanför mitt intresseoråde, trots att jag är mentalskötare i grunden.

  Hoppas du får en fin helg! Själv ska jag som vanligt jobba, en inte alldeles önskad helgaktivitet när solen skiner och vännerna gör riligare saker.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det var väldigt intressant för mig för jag har några i min närhet som lider av bipolär sjukdom.
   Hoppas att du får några fina dagar när arbetspasset är slut.
   Kram

 2. Gitsan skriver:

  Vad roligt att läsa dina rader om hur du uppfattat sommarpratarna. Själv har jag inte lyssnat på ett enda av programmen än så länge.

 3. Vonna skriver:

  Lyssnade för första gången idag på sommarpratarna i P1, blev intresserad när det handlade om psykiatri .
  Men måste tillstå att jag inte begrep så mycket! Musiken sisådär, men ett par sköna låtar.
  Vem kan tillgodose allas musiksmak?
  Min dag, cyklade en timme i morse 😀 och en liten cykeltur på efm..
  Önskar alla på bloggen en skön kväll

 4. Gunilla skriver:

  Ibland kan man hitta guldkorn när man lyssnar på ny musik. Jag är nästan allätare på musik och gillar många olika stilar. Nu har jag genom Amanda fått upp öronen för hennes musik och en del är riktigt örongodis men inget som jag skulle hitta själv 🙂 Så vackra blomfoton i ditt förra inlägg. Roligt läsa dina tankar om sommarpratarna. Ha en riktigt fin helg och hoppas du kan njuta i solstolen. Kram 8)

 5. Rigmor skriver:

  Intressant…även om jag inte lyssnade så är det just sånt där som får mej att tänka till, att gränsen mellan galen och geni är väldigt liten. Det är som när jag jobbade med utvecklingsstörda, var går gränsen där…?Normalstörd borde nog diagnosen vara på många.
  Ni verkar ha mer tur med vädret än vi…Grått mest hela dagen, sen lite sol, och sen en rejäl regnskur. Fleecetröjan på hela dagen…det är sommar det!!
  Önskar dej en riktigt skön helg!!
  Kram kram

 6. GeddFish skriver:

  Hör hör: Jag har inte haft TID att lyssna på sommarpratarna! Sanningen är väl att jag glömmer bort och strävar med mitt gående så fort solen är framme. Men igår blev det mycket inomhus, men yngsta dottern är här och då pratar vi av oss.
  Annars, intressant med pratarna. Jag har också lite svårt för viss musik, den får inte vara hög och skränande.
  Godmiorgonkram, Gerd <3

 7. Här är en till som varken haft tid till – eller kommit ihåg – att lyssna på sommarpratarna. Vilket ät trist! 🙁 Förr var det en riktig höjdpunkt och jag glömmer aldrig när Stikkan Anderrson (Abbas manager) sa: ”Folk är inte så dumma som man tror, dom är dummare…..” Vet inte om det var hans eget uttryck, men det sitter inbränt för tid och evighet! 😈
  Idag är det ingen sommar precis, men det gör inget för då kan man ta det lite lugnt och åka och titta på en massa loppisar. Inte för att vi behöver något, men det är kul….. 😉
  KRAM
  Susie

  • Ingrid skriver:

   Och jag glömmer aldrig första gången jag hörde Kristina Lugn. Det var en upplevelse där jag pendlade mellan beslutet att stänga av radion eller inte. Jag är glad att jag lyssnade färdigt, för hon var väldigt bra.
   Ha de så trevlig på loppisarna. Se till att komma iväg innan det börjar regna bara. 😉
   Kram

 8. Karin skriver:

  Visst kan man reta sig på att folk slänger skräp överallt.
  För ett tag sedan var det någon som kastat hela bohaget i naturen. En del skolböcker var märkta med namn, så det var lätt att se vem som var skyldig. Det var ovanligt korkat, tycker jag!
  Ha en fin helg!
  Kram Karin

 9. sola skriver:

  Vädret är inte nådigt, men ni är tappra på Gotland Almedalsveckan man bara bävar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *