Sommar med Uje Brandelius – Finbesök

I dag har det varit en riktigt varm och solig dag och det har faktiskt inte gått att sitta direkt ute i solen, utan det är skuggan som har gällt. Jag vaknade sent, så det blev en kort förmiddag och när det började bli dags för lunch kände jag att jag inte ville laga någonting, utan jag längtade bara efter en god sallad, så jag gick iväg till Konsum. Där var det rätt kaotiskt och kön till salladsbaren var hur lång som helst och det mesta började ta slut, så jag nöjde mig med ett grillat kycklinglår och lite potatissallad och så en kartong jordgubbar.

Söndagslunch i skuggan på framsidan

Efter lunch lyssnade jag på dagens sommarvärd, Uje Brandelius, en för mig helt obekant person. Han sa själv att han är lite känd för sitt band ”Doktor Kosmos”, han är lite känd för sin föreställning ”Spring Uje spring” och han är lite känd för att han har fått Parkinsons sjukdom. Som han lite ironiskt sa:” Jag har en gripande historia att berätta”. Och han visade sig verkligen kunna berätta sin historia. Han sade sig vara expert på sig själv och det delade han med sig av.

Han var jättebra! Med sin lugna vackra röst berättade han om hur de första tecknen på sjukdomen dök upp för några år sedan och efterhand blev allt besvärligare. Han hade drabbats av Parkison bara 44 år gammal, en sjukdom som han trodde bara gamla gubbar fick.

Jag kom att tänka på Viola och Karl-Gunnar som vi träffade på Mallorca för många år sedan. Karl-Gunnar hade Parkinson och han sa, precis som Uje, att det inte är skakningarna och darrningarna som är värst, utan stelheten. Karl-Gunnar fick senare en elektrod inopererad i hjärnan och blev nästan besvärsfri. Så det finns säkert hopp även för Uje.

Jag som startade
lyssnandet ute i solen fick flytta in i skuggan för att kunna hänga med till slutet. Musiken var väl inte helt i min smak, men den passade in i sammanhanget och var säkert vald med omsorg. Ett dramatiskt slut på sommarpratet bjöd han också på; han friade till sin Therese. ❤

Fint besök

Jag satt och såg slutet på fotbollsmatchen igår kväll, när jag såg i ögonvrån att det var något som rörde sig vid trådgardinen som hänger för terrassdörren, som stod öppen. Det var en igelkott som kom inknatande i vardagsrummet. Jag var snabb att mota ut den och då sprang den ut på terrassen och kröp ihop där i ett hörn och låg och puttrade. Jag gick in efter lite mat till den och då kom den på andra tankar, kom fram och åt och smaskade i sig alltihop, så jag fick gå in efter mera. Vatten finns på ett fat ute på gräsmattan. Nu har jag laddat upp med lite kattmat i fall den skulle komma på besök i kväll också.

Trevlig söndagskväll!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Djur, Natur, Sommar i P1 2018 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Sommar med Uje Brandelius – Finbesök

 1. Laga mat i den här värmen har man verkligen inte lust med, men ibland måste man ju! Det ser så gott ut med grillat kycklinglår!
  Uje Brandelius känner jag inte till men Harry Brandelius kommer jag ihåg, han som sjöng ”Gamla Nordsjön” med darrande stämma! En släkting kanske?
  Igelkottar är väldigt söta, men man vill inte ha in dom i vardagsrummet, ju! Vad gav du den för mat? Kattmat tror jag också är bra, men det är ju inget man har hemma normalt.
  Pustande varmt här idag igen…
  Kram, Monica

 2. Znogge skriver:

  Jag läste också om den metoden i en tidning så det kommer att finnas hopp för många. Tack och lov får man väl säga så går forskningen framåt på många plan.

  Vilket fint besök du fick. Förra året hade vi igelkottar i massor men i år har vi inte haft många här. Vet inte vad det beror på…

  Kram och god kväll!

 3. Kicki skriver:

  Jag fortsätter, som vanligt, att missa sommarpratarna, men den här killen måste jag ju lyssna på.
  Kul med en liten kotte på besök.
  Jag har en bekant, hon matar ”sina” igelkottar varje sommar, dom blir bara fler och fler.
  Du kan kolla hennes blogg, det är ganska kul att se hur kottarna kommer och kalasar.
  http://frallorna.bloggplatsen.se/2018/07/06/11545578-natt/
  Värmen är rent vidrig nu, det går inte att göra nånting.
  Kram Kicki

 4. Inger Johansson skriver:

  Hej Ingrid!
  Jag har dagens sommarpratare kvar att lyssna på, ska bli intressant. I år har jag lyssnat på nästan alla sommarpratare, duktigt av mej 😉 men det har varit så varmt så jag har inte orkat med något annat.
  Va roligt med finbesök! Det var längesedan jag hade något sådant fint besök 😕
  Kram Inger

  • Ingrid skriver:

   Jag jobbar en dag i veckan och så är det annat som stökar till det i tablån, så jag har inte hört på så många och lyssna på dem i efterhand blir just inte av. Sommar i P1 ska avlyssnas kl 13.00 i solstolen. Det är vad som gäller för mig. 😉
   Kram

 5. Kraka skriver:

  Jag önskar att det kom igelkottar på besök här också. De äter ju ormar och sådana är jag rädd för. Kattmat finns alltid till ands ifall vi skulle få så fint besök.
  Kram

Kommentarer inaktiverade.