Sommartid – Påskdagen

Nu är det sommartid igen, fast det nätt och jämt hunnit bli vår. Nu för tiden spelar den här omställningen ingen större roll för min del. Det kommer fortfarande att vara ljust på morgnarna när jag ska upp och kvällarna kommer att bli ljusa en timme till. Det var annat förr när man jobbade. Då var det inte roligt alls. För att inte tala om på den tiden vi hade kor. De såg väldigt förvånade ut när vi dök upp en timme tidigare än vanligt, men de vande sig snabbt.

Förvirringen om hur man ska göra med klockan verkar vara ganska stor. För bara en stund sedan hörde jag en programledare på P4 berätta att hon dragit tillbaka klockan en timme i morse, men det tog inte så lång stund så kom det en dementi. Hon hade flyttat fram den!

När klockan var halv tolv var jag inte ett dugg hungrig och hade inte alls någon lust att laga mat, så då gick jag ut på en promenad i det vackra vädret och kom inte hem förrän två timmar senare. Då smakade det gott med en macka med inlagd sill och en öl.

Blåsippor hittade jag många fina stånd av redan i Valleskogen. Min promenad gick sedan Kustvägen fram, in Näktergalsvägen till Gotlandsflis och Masshagen och sen fortsatte jag upp till Källingmyr. Det blåste ganska mycket, men i skogen blir det alltid lä och där var det väldigt skönt.

Sina gamla tassemarker kan man lite på, för över Källingmyråkrarna drillade lärkorna överallt där jag gick fram. Jag fortsatte över landsvägen och genom Rodebjers hage fram till dammen.

Där hade det kommit en hel del sjöfågel och ett vackert svanpar, men de befann sig på andra sidan och jag ville inte störa dem, så det fick bli ett foto på långt avstånd.

Desto närmare kröp jag de här tussilagona. Nu finns det fullt av dem överallt och en del växer precis nere vid vattenkanten.

Egentligen ska man ju inte önska Glad Påsk förrän idag om man ska vara helt korrekt, för det är först idag, när Jesus är uppstånden, som påsken ska firas. I Allnakku kan man läsa följande om Påskafton och Påskdagen:

Förr kallades påskafton för pask laudagen, som betyder påsklördagen. Många a-ljud har blivit till å i svenska språket, men i mail-adresser och gutamål finns de kvar. Där har ord som a, fa, ga, gra, na, pa, sla och sta ingen ring över a.

Årets näst största helgdag är påskdagen. Det gamla gutamålsnamnet på den är fyst dagen paskar, första dagen påsk, men det finns nog ingen som säger så nu för tiden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Påsk, Promenader, Seder o bruk. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Sommartid – Påskdagen

 1. Gunnar skriver:

  Du har verkligen trevliga och varierade promenadstråk Vi är i en sommarstuga och vi har bara digital tid i mobiler och plattor. Så det var enkelt. Bilen fick jag ändra och hemma väntar en del ur som skall ställas om

  • Ingrid skriver:

   I bilen ska jag också ändra och så armbandsklockan, som jag för övrigt använder väldigt sällan. Mobilen är ju alltid med så jag har vant mig att kolla tiden där. Den går ju dessutom alltid rätt.

 2. Nej, nu för tiden märker man inte så mycket av om det är sommartid eller ”normaltid”.
  Det blir på kvällen jag märker det i så fall, för på morgonen sover jag…
  Det verkar vara en riktig långpromenad du tog idag! Och så många vårblommor du fick se!
  Lite sämre väder här idag, blåsigt och lite molnigt.
  Må så gott, kram, Monica

 3. Märtha skriver:

  Oj, vad sommartiden – dvs övergången – märks när en intressant film i TV slutar sent, sent – och BJR skall sjunga i gudstjänst följande dag! Och basrösten behöver vakentid för att inte vara för låg… Minns att korna mjölkade mindre vid tidsomställningen, det tog en tid innan de blev vana… God fortsättning, snön smälter sakteliga här….

 4. Znogge skriver:

  Vilken trevlig promenad det blev. Här ösregnar det så vår långrunda blev ovanligt kort!

  Glad Påsk!

  Kram

 5. Laila Östergren skriver:

  Det här med sommartid är inte min melodi men det får ju gå an nu när man är ledig. Lärkan har jag inte sett eller hört men idag såg jag en sädesärla här i mitt äppelträd.
  God fortsättning på helgen!

  • Ingrid skriver:

   Åh så härligt med en sädesärla. Det är en fågel som jag gillar skarpt. De är så söta där de sitter och vippar på stjärten.
   Ha en god fortsättning på helgen ni också!
   Kram

 6. Inger Johansson skriver:

  Hej!
  Jag mår dåligt av tidsomställningen eftersom jag är nattuggla. Nu går det väl an men, som sagt, när jag jobbade och skulle upp vid tvåtiden…usch!
  Jag har inte hört lärkan men jag såg den i torsdags och alldeles utanför vårt hus huserar ett tjugutal svanar, mitt ute på en åker! Vi bor nära Kvismaren, en fågelrik sjö, så de ska väl dit så småningom.
  Önskar Dej en GLAD PÅSK!
  Kram Inger

 7. Hillevi skriver:

  Vilken fantastisk påskbuffé! Förstår att du blev lite mätt…
  Tycker alltid att det är lite förvirrande när man ska önska ”glad påsk” pga Långfredagen men eftersom små påskäringar- och gubbar gör det redan på Skärtorsdagen, så gör jag det också men det gnager lite, trots att jag inte är kyrksam ett dugg.
  Vilken underbar vårtur du begav dig ut på, det är så härligt när allt vaknar upp! Apropå det, ääääntligen vaknar jag klockan 4 igen! 😀

  • Ingrid skriver:

   När mina barn var små gick de runt och önskade glad påsk på påskafton och så är det visst i vissa delar av Sverige nu också, men här kommer de på skärtorsdagen. Så visst är det lite förvirrat.
   Kram

 8. Anne-Lie skriver:

  Härliga vårtecken du visar. Hos mig slog den första vitsippan ut i går.
  Jag tycker det är jobbigt att ställa om klockan, det tar ett par veckor för mig att få ordning på kroppen.
  Påsk-kram!

 9. wiolettan skriver:

  Härliga vårblomster. Roligt att gå på en promenad, fast här kändes det kallt igår för att det blåste, men tio plusgrader hade vi.
  Svanar tycker jag är så vackra och riktigt majestätiska ibland. Helvita och med stora vingar.
  Jag är inte så förtjust i detta med att ändra klockan, brukar alltid känna av det, konstigt men så är det. Blir tröttare på något sätt.
  Hoppas att du får en god och glad fortsättning på påsken. Detta med Påskdagen och Glad Påsk, har du alldeles rätt i.
  Kram.

  • Ingrid skriver:

   Visst känns det lite i kroppen de första dagarna, när det blir sommartid, men man vänjer sig snabbt tycker jag. Fast idag körde jag normaltid 😉 det kan man ju kosta på sig när man är pensionär.
   Kram

 10. Lite märkligt nog med denna sommartid, men någon mening har den väl all dock 🙂
  Visarna framåt MOT midsommaren på våren, och bakåt MOT midsommaren på hösten.
  Alltså, enkel regel, flytta visarna mot midsommaren.

  • Ingrid skriver:

   Det var också ett sätt att se på det hela. Det är ungefär som hur man ska lära sig att skilja på höger och vänster:
   Höger är den hand som har tummen till vänster och vänster är den hand som har tummen till höger.
   Kram

 11. Leontina skriver:

  Underbart med vårblommor, jag måste erkänna att jag plockade 7 blåsippor och 3 blad sist jag gick i skogen. Fridlysta skulle jag tro, men de fanns i tusental, så jag tror jag gjorde en välgärning. Självklart tog jag inga rötter! / Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *