Söndag på Stenstugu

En härlig lunch bjöd Eva på idag, oxrulader som varmrätt och till efterrätt hade hon gjort äppelpaj.

Stenkyrketräden dignar av vackra äpplen och jag tog en stor kartong med mig hem, som jag har ställt in i förrådet. Jag hoppas att de ska hålla sig där ett bra tag. Det känns ju onekligen lite onödigt att gå och köpa äpplen, när det finns så gott om dem.

Vädret blev riktigt fint idag, så när vi ätit färdigt tog Eva och jag en promenad ner till stranden. Det var länge sedan jag gick där, så det var jätteroligt och ännu roligare att ha lite sällskap på promenaden.

En bit ner i Härjes hage såg vi på långt håll någonting som låg på vägen och när vi kom närmare fick vi se den här söta dockan. Vi hade mött ett okänt par med barnvagn längre upp i hagen, så förmodligen var det deras docka. Jag satte upp den lilla skönheten på vägkanten, så man får hoppas att de ser den om de går tillbaka och letar.

Här är vi nästan nere vid stranden

Murgrönan är ju Gotlands landskapsblomma och i torsdags, när det var Rindis dag verkade det vara många som inte visste att murgrönan blommar.
Den här bilden av knoppande murgröna tog jag nere vid stranden idag. Murgrönan börjar inte blomma förrän sent på hösten och de rankor som bär blommor har släta blad och inte flikiga.

Det här fotot tog jag på samma ställe i slutet av oktober förra året och då stod murgrönan i full blom.

Blommorna är väldigt populära bland fjärilar och blomflugor, men de har väl inte så mycket att välja på den tiden på året.

På tal om att murgrönan är Gotlands landskapsblomma, så har det debatterats i Gotlandspressen och där har många tyckt att det är ett konstigt val. Man tycker att det i stället borde vara blåelden, som ska representera Gotland och det kan jag hålla med om.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Det här inlägget postades i Bortbjuden, Stenstugu och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

26 svar på Söndag på Stenstugu

 1. självklart ska ”blåeld” vr landskapsblomman för Gotland.

  margareta

  Som du ser har jag kommit tillrätta med kommentarproblemet jag hade. Så felet vr helt och hållet mitt.D

 2. Anne-Lie skriver:

  Jag visste inte heller att murgrönan blommar. Tack nu fick jag lära mig något nytt.
  Kram!

 3. Laila Östergren skriver:

  Låter jättegott. Jag ser fram emot att få oxrullader jag också. De ligger i frysen och väntar på tillagning. Äppelpajer har jag redan gjort några så de har inte nyhetens behag längre, men jättegott är det.

 4. Gunnel skriver:

  Jag har aldrig sett en murgröna blomma. Trodde faktiskt inte att de gjorde det. Nu har jag fått lära mig nått nytt igen. Kram

 5. Znogge skriver:

  Hade ingen aning om att murgröna kunde blomma. Men nu vet jag. Vi läser just nu om Gotland i skolan så jag kan briljera 😉

  Kram

 6. Du får väl införa det till Gotlands landskapsblomma.Blå eld och Murgröna trodde jag var en bladväxt. Finns olika sorter tydligen. De med flikiga blad blommar väl inte.

  Stackars lilla barn som saknar sin docka.Hoppas de hittar den.
  Ingen mangel lagad än, är så gramsen på hyresvärden.Och mina grannar
  som inte kan vara rädd om maskinerna. Trodde bombis det var lagat. Nu får jag ödsla telefonavgift igen.
  Om jag kanske skulle skriva på FB.Då tar det skruv.Inom 24 timmar har kontoret det.

  Ha en fn kväll.

  Kram Majsan

 7. Kicki skriver:

  Vad trevligt med en promenad med dotra. Äpplen ska jag också plocka ner nu. Vi har ju bara ett träd, dessvärre med skadad frukt. Synd för det är goda äpplen, men det är inte många som går att äta ”rakt av”.
  Kram

  • Ingrid skriver:

   Det är trist när frukten blir dålig. I flera år hade vi någon konstig röta på äpplen. De blev alldeles svarta, det kallades negeräpplen eller mera korrekt svart monilia (neger får man ju inte säga längre), men i år är frukten hur fin som helst.

 8. Lambergsfrua skriver:

  Tack för att du visade blommande murgröna. Bladen ser mycket kraftigare ut än de krukexemplar jag har – de blir väl veka av att bli så ompysslade;)
  Hoppas familjen hittar dotterns docka igen.
  Varm kram,
  Lambergsfrua 🙂

 9. mien skriver:

  Tack snälla Eva och Ingrid för erbjudande om äpplen! Den här helgen plockade vi grannens fallfrukt. Får se vad vi hinner med nästa helg. Lammen är ju så söta då de har äppelkalas!

 10. Bettan skriver:

  Håller helt med om blåelden är vackrare & hade gett er mer rättvisa =)
  Helge heter min morbror å han bor ju i Odense =)
  Vilken härig dag ni verkar ha haft. Äpplepaj som är såååååå jäkla gött =).
  Tror att dina äpplen klarar sig ett bra tag om de bara förvaras i kyla. Själv brukar jag skala dem & skära upp dem i bitar å in i frysen med dem. Då är jag säker på att de klarar sig tills jag har tid att använda mig av dem.
  Kram på dig vännen min

 11. Åsa! skriver:

  Visst borde det vara blåelden som var vår landskapsblomma! Så mycket äpplen i år, mycket mos och paj blir det 😉

 12. Beppan skriver:

  Inte visste jag att murgrönan blommar! Hade du inte visat i bild hur det ser ut skulle jag trott att det var en helt annan växt! Liknar ju inte alls den murgröna jag är van att se.
  Undrar vem som bestämt det där med landskapsblommor! Blåelden är ju betydligt vackrare – om man nu ska gå på skönhet. Murgrönan kanske växer vild bara på Gotland?
  Norrbotten har åkerbär – och det kan jag väl tycka att det är OK. Den är ju speciell för de nordligaste delarna av Sverige.

  Nu ska jag ta itu med en ny omgång äppelmos. Ser slutet….. 🙂

  • Ingrid skriver:

   Vi har murgröna på väggen på norrsidan av huset på Stenstugu och nere längs väggen är bladen flikig, som man är van att se murgrönan, men högre upp där den blommar blir bladen släta.
   Lycka till med moset!

 13. Raija skriver:

  Vilka vackra bilder du lyckats fånga. Jag har aldrig sett blommande murgröna och det var ju riktigt fint.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *